Cafeaua, factor de dezvoltare la nivel mondial

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 aprilie 2009

Cafeaua este un factor de dezvoltare, se afirmă într-un material pregătitor al conferinţei UNCTAD pe tema cafelei, care va avea loc miercuri, la Geneva şi are ca obiectiv ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare, dependente de producţia şi exportul de cafea, să elaboreze strategii şi politici care pot răspunde situaţiei şi provocărilor de pe piaţa internaţională de mărfuri.

Cafeaua este produsă în circa 50 de ţări, iar în multe dintre acestea, în special în cele 18 state cel mai puţin dezvoltate economic, veniturile în valută străină, extrem de importante pentru balanţa externă, depind total de exportul de cafea.

Dat fiind că este o cultură care cere multă îngrijire, o altă trăsătură economică a cafelei este aceea că asigură într-o măsură importantă locurile de muncă din mediul rural, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Din punct de vedere al comerţului internaţional, cafeaua este cel mai valoros produs al agriculturii din ţările tropicale. Consumul mondial de cafea a crescut cu 2,5% pe an şi a fost estimat la circa 7680 de milioane de kilograme în 2008. Consumul se concentrează în pieţele din Europa de Vest şi America de Nord, dar în prezent este în creştere şi pe pieţele emergente din Europa de Est şi Asia şi chiar şi în ţările producătoare de cafea.

Organizaţia Mondială a Cafelei (ICO) este principala organizaţie interguvernamentală pentru cafea, reunind statele producătoare şi consumatoare. Cei 77 de membri concentrează 97% din producţia mondială de cafea şi 84% din consum.

În materialul transmis de UNCTAD Agenţiei Agerpres se menţionează că, pe termen lung, evoluţia preţului cafelei a fost una puternic ciclică, determinată de modificările ofertei, mai mult decât de cele ale cererii. De la o situaţie de echilibru se trece la o reducere a ofertei în urma unui eveniment climatic, apoi reducerea ofertei duce la creşterea preţurilor, ceea ce îi stimulează pe cultivatori să mărească plantaţiile, dar acestea au nevoie de trei-patru ani pentru a deveni productive. Apoi, când noile plantaţii încep să producă simultan, preţurile scad vertiginos, ceea ce determină eliminarea terenurilor marginale, nou intrate în circuit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb