Casele de ajutor reciproc atacă piaţa serviciilor medicale

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 3 august 2010

Pe piaţa serviciilor medicale ar putea să-şi facă loc un nou jucător: Casele de Ajutor Reciproc (C.A.R) ale pensionarilor. Domeniul de activitate al acestor instituţii urmează să fie completat, printr-o lege, care prevede, printre altele, posibilitatea exercitării şi de servicii medicale.

Intrarea pe această piaţă a Caselor de Ajutor Reciproc ar veni într-un moment în care tot mai puţini pensionari calcă pragul unei clinici medicale din cauza lipsei banilor.

Posibila impozitare a tuturor pensiilor (implicit a celor mici, sub 1000 lei) şi creşterea preţului la alimente sunt alte cauze din pricina cărora mulţi dintre vârstnici sunt tentaţi să renunţe la consultaţii medicale de specialitate pentru alte nevoi mai stringente (precum achiziţia de hrană).

Servicii ieftine, medici reactivaţi

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor ar urma să asigure servicii medicale la preţuri reduse comparativ cu cele existente în economia naţională, de către medici autorizaţi care s-au pensionat, după cum susţin realizatorii iniţiativei legislative.

Senatorul PNL, Minerva Boitan, ne-a declarat: "Unul dintre scopurile urmărite prin această lege este ca aceste Case de Ajutor Reciproc ale pensionarilor să poată să desfăşoare şi servicii medicale. Este vorba des­pre înfiinţarea unor cabinete în care să activeze medici autorizaţi care s-au pensionat şi care să practice servicii medicale la tarife mai reduse decât cele existente pe piaţă".

De altfel, în contextul introducerii sistemului de co-plată (care ar putea să facă şi mai dificil accesul pensionarilor la serviciile medicale) şi a exodului medicilor tineri peste hotare, reactivarea unor medici pensionaţi, cu experienţă, încă apţi pentru activitate, cu tarife mici, ar putea să fie o soluţie pentru întreg sistemul medical, consideră unii specialişti.

Centre de recuperare în staţiunile de tratament

Senatorul Minerva Boitan (medic de profesie) susţine că, în situaţia în care va exista finanţare, iar proiectul se va bucura de susţinere publică, atunci Casele de ajutor reciproc vor asigura inclusiv servicii de tratament balneoclimateric prin centre de recuperare specializate.

Minerva Boitan ne-a explicat: "La realizarea acestui proiect ne-am gândit ca aceste Case de ajutor reciproc ale pensionarilor să prevadă şi înfiinţarea unor centre de recuperare balneoclimaterice. Este inadmisibil cum au ajuns staţiunile de tratament şi chiar, în sesiunea parlamentară din toamnă, luăm în calcul să depunem un proiect de lege care să reglementeze situaţia lor. Este vorba despre o lege a staţiunilor balneoclimaterice pentru că nu este normal ca funcţionarea acestora să fie cuprinsă în Legea Minelor. De asemenea, prin această lege vrem să-i responsabilizăm pe actualii proprietari de staţiuni pentru că unii dintre ei nu au investit nimic şi din această cauză unele dintre locaţii au ajuns în paragină".

Un alt obiectiv, pe termen lung, ar putea să fie şi înfiinţarea unui lanţ de clinici medicale. Senatorul liberal consideră că acest lucru ar fi extraordinar dar vede, totuşi, greu de realizat acest proiect, în viitorul apropiat, din cauza lipsei banilor.

Pensionarii: Iniţiativa este binevenită

Organizaţiile de pensionari consideră că intrarea Caselor de ajutor reciproc pe piaţa serviciilor medicale ar fi un lucru foarte bun.

Vasile Minea, preşedintele Alianţei Pensionarilor din România, ne-a declarat: "Noi considerăm că este o idee bună mai ales în condiţiile în care pentru pensionari este din ce în ce mai greu, din cauză tarifelor mari, să-şi facă analizele speciale, de care au atâta nevoie. Numai că pentru acest proiect trebuie identificate sursele de finanţare, spre exemplu pentru echiparea cabinetelor medicale, şi să vedem efectiv cum se va aplica. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu Codul Fiscal. Este revoltător ce s-a întâmplat cu normele metodologice".

Proiectul legii pentru modificarea şi completarea Legii 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor ar urma să intre în dezbatere în toamnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb