Curtea Constituţională a decis, ieri, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea "Big Brother", este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate. Conform unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, Curtea "a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale". Decizia CCR vine în urma ridicării în instanţă a excepţiei de neconstituţionalitate. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 12 iunie 2012, Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, cunoscută şi ca "Legea Big Brother".
Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
"Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit", prevede actul normativ.
1. nimik impotriva
(mesaj trimis de florin în data de 10.07.2014, 12:19)
nu am nimik impotriva , pot sa retina si continutul in ceea ce ma priveste . atata timp cat nu esti infractor sau nu transmiti chestii absolut confidentiale ( pe care la nevoie le poti cripta inante de expediere ) nu cred ca te poti teme de ceva . nu au atata capacitate de lectura si analiza incat sa se poata ocupa de fiecare dintre noi . iar daca totusi fac acest efort sa fie sanatosi . singurul lucru grav in acest caz e ca tot noi platim costul operatiei .