CE cere limitarea riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playere

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 septembrie 2009

Consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare despre efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate, a anunţat, luni, Comisia Europeană (CE).

"Între 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat. Se estimează că până la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc. Comisia Europeană a transmis, luni, un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă", se mai arată în comunicatul CE.

Standardele UE actuale nu prevăd nicio limită maximă pentru sunete şi nu impun nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei menţiuni în manualul de instrucţiuni, pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.

Mandatul propus de CE şi cele 27 de state membre vizează toate playerele audio personale şi telefoanele mobile cu funcţie de redare a muzicii şi prevede că nivelurile sigure de expunere trebuie să fie limitate prin setările "din fabrică" ale produselor.

Mandatul indică în mod clar că utilizarea în condiţii de siguranţă depinde de timpul de expunere şi de nivelul volumului. Pentru 80 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămână. Pentru 89 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 5 ore pe săptămână, iar setările din fabrică ale produselor ar trebui să corespundă nivelurilor sigure de expunere definite anterior.

Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) în cadrul unui proces care poate dura până la 24 de luni şi la care participă oameni de ştiinţă, organizaţii ale industriei de profil şi organizaţii de consumatori, precum şi alte părţi interesate. Standardele UE nu sunt obligatorii, însă, dacă noul standard este aprobat de Comisia Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, el devine, de facto, norma aplicată de industria de profil.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb