CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 FEBRUARIE  Cu un plus de numai 0,28%, Teraplast urcă pe podiumul rentabilităţilor bursei

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 februarie 2018

Cu un plus de numai 0,28%, Teraplast urcă pe podiumul rentabilităţilor bursei

Acţiunile Teraplast (TRP), ce au avut o creştere de numai 0,28%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 1 - 8 februarie), urcă pe poziţia a doua a randamentelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în această perioadă, prima poziţie a topului fiind ocupată de titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), al căror preţ a urcat cu 0,63%.

De altfel, aceste două titluri au fost singurele care au obţinut creşteri în perioada 1 - 8 februarie, toate celelalte acţiuni listate pe piaţa principală a bursei suferind scăderi.

Pe data de 31 ianuarie, Teraplast anunţa că a primit avizul favorabil din partea Consiliului Concurenţei pentru preluarea Depaco. Acesta a venit după ce Grupul Teraplast a ajuns la o deţinere de 67% din capitalul social al Depaco în luna noiembrie a anului trecut, preţul pachetului fiind de 12,35 milioane euro, potrivit comunicatului companiei.

De asemenea, Teraplast a încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare cu asociaţii minoritari ai Depaco, pentru restul participaţiei deţinute de aceştia de până la 100% din companie. Tranzacţia se va realiza în termen de cel mult 4 ani, la un preţ corelat cu rezultatele Depaco din anii următori, conform companiei.

Afacerile Depaco au crescut în 2017, înregistrând o cifră de 40 de milioane de euro, cu un avans de 45% faţă de 2016. Pentru 2018, Teraplast îşi propune să continue această ascensiune şi să realizeze o creştere de peste 50% a business-ului Depaco, se mai specifică în anunţul companiei.

Totodată, Teraplast îşi propune pentru anul 2018 o cifră de afaceri de peste 900 de milioane de lei.

Pe data de 6 ianuarie compania anunţa înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) a deţinerii la Depaco.

În intervalul menţionat, cotaţia TRP a cunoscut cea mai mare creştere, de 2,53%, pe data de 7 februarie, în contextul unui volum de 207.081 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 126.700 de unităţi, în timp ce deprecierea maximă, de 2,71%, a apărut cu o zi în urmă, pe 6 februarie, când au fost transferate 254.029 de unităţi.

Teraplast a înregistrat, în primele nouă luni ale anului 2017, o cifră de afaceri de 294,6 milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

De asemenea, indicatorul EBITDA (câştigul înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare) s-a situat la valoarea de 32,9 milioane lei în primele nouă luni ale anului trecut, cu 30% mai mic în comparaţie cele 47,2 milioane lei, nivel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016.

La finalul anului trecut, Dorel Goia deţinea 46,79% din companie, în timp ce KJK FUND II SICAV-SIF din Luxembrug avea circa 10% din capitalul social al Teraplast.

Podiumul randamentelor de la bursa locală este completat de titlurile Electrica (EL), a care au avut o pierdere de 0,29%, în raport cu moneda euro.

Toţi indicii bursei analizaţi au suferit scăderi ale cotaţiilor în perioada 1 - 8 februarie, cea mai redusă fiind consemnată de BET, care s-a depreciat, în intervalul menţionat, cu 2,98%, în raport cu moneda euro.

Toate companiile ce intră în componenţa principalului coş de acţiuni al pieţei au suferit scăderi în perioada avută în vedere, cea mai mică dintre acestea fiind consemnată de acţiunile EL.

Pe data de 9 februarie, preţul acţiunilor companiei de energie stagna, în contextul unui rulaj de 119.422 de titluri, sub media celor 20 de zile de circa 158.750 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii ale bursei s-a depreciat cu 3,31%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână.

Ca în cazul indicelui BET, cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins a fost marcat de acţiunile EL.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 3,9%, în intervalul 1 - 8 februarie, în raport cu moneda euro.

Ca în cazul celorlalte coşuri de acţiuni, toate componentele indicelui financiar au coborât în perioada menţionată, acţiunile Fondul Proprietatea (FP), având cea mai redusă scădere, de 2,05%.

Joi, 8 februarie, cotaţia FP urca cu 0,11%, pe fondul unui rulaj de circa 3,28 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 4,92 milioane de titluri.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, este condus de titlurile BRD Simfonia, cu o apreciere de 0,08%.

Pe următoarea treaptă a podiumului s-au situat fondurile BRD Obligaţiuni şi Certinvest Obligaţiuni, ambele având o creştere de 0,07%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,59%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 1 - 8 februarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 7,06%, în perioada 1 - 8 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.280 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 139,65 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb