CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 OCTOMBRIE  Salt de 4,25% pentru Petrom

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 octombrie 2018

Salt de 4,25% pentru Petrom

Cu un avans de 4,25%, în raport cu moneda euro, în intervalul 1-8 octombrie, acţiunile producătorului de petrom şi gaze OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe locul al doilea în clasamentul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare din intervalul 1-8 octombrie, cotaţia SNP a oscilat între două şedinţe de stagnare, consemnate pe 1 şi 8 octombrie, şi o creştere de 1,89%, înregistrată pe 5 octombrie.

Echipa de la BT Capital Partners analizează, din punct de vedere tehnic, evoluţia acţiunii producătorului de petrol şi gaze din ultima perioadă, în raportul săptămânal pentru acţiuni listate la BVB, publicat pe data de 8 octombrie.

Analiştii notează: "Penetrarea rezis-tenţei (n.r. nivel sau zonă de preţ ce acţioneză ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei) din zona preţului de 0,34 lei/acţiune la mijlocul lunii trecute a avut efectul scontat, SNP instalându-se încă de atunci pe un trend minor ascendent robust, care nu doar că a propulsat acţiunea peste maximele din primăvară, ci a şi facilitat revenirea în preajma pragului psihologic 0,4 lei/acţiune - nivel ce nu a mai fost atins de circa trei ani, adică din vara lui 2015.

La preţul de 0,395 lei/titlu, avem o confluenţă Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţionează ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezis-tenţă) importantă şi, totodată, o fostă rezistenţă cheie din 2015, în timp ce la preţul de 0,41 lei/unitate există o importantă linie descendentă de trend. Prin urmare, concludem că zona din jurul preţului de 0,4 lei/titlu este cât se poate de relevantă din punct de vedere tehnic şi aşteptăm reacţia preţurilor la acest nivel".

Luni, 8 octombrie, cotaţia SNP a încheiat şedinţa de tranzacţionare în stag-nare, la preţul de 0,3775 lei/unitate.

În ultimele săptămâni, titlurile SNP au fost tranzacţionate în aşteptarea adoptării legii offshore de către Camera Deputaţilor, care este for decizional, într-o formă favorabilă deţinătorilor de licenţe de exploatare.

Luni, 8 octombrie, au fost reluate, în comisiile de industrii, buget şi adminis-traţie din Camera Deputaţilor, dezbaterile pe marginea legii offshore. Proiectul de lege care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră a fost retrimis la comisiile de specialitate în data de 3 octombrie, ca urmare a faptului că amendamentele propuse de deputaţii PSD nu au întrunit acceptul majorităţii aleşilor din plenul Camerei.

Proiectul legislativ a fost adoptat de către Senat în data de 24 septembrie, dar în comisiile reunite din Camera Deputaţilor au fost introduse modificări care măresc cotele de impozitare a veniturilor suplimentare şi care stipulează că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul veniturilor suplimentare.

În cel mai important perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la patru miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să exploateze gazul. La nivelul celor trei blocuri aflate acum în explorare, în Marea Neagră, se vorbeşte des-pre o sumă totală de circa şase miliarde de dolari în investiţii.

De menţionat că în data de 5 octombrie a fost realizat un transfer de tip "deal" cu titlurile SNP, prin care au fost schimbate 2.759.002 titluri SNP, la preţul unitar de 0,38 lei/acţiune, cu 2,56% peste referinţa din piaţa "regular".

Pentru primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1.288 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Grupul austriac OMV deţine o participaţie majoritară de 51,01% din Petrom, în timp ce Ministerul Economiei are un pachet de 20,64% din titlurile SNP.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la BVB este de circa 21,38 miliarde lei.

Pe primul loc în clasamentul rentabilităţilor de la BVB se află acţiunile producătorului de sisteme de zidărie (CEON), care, cu un avans de 4,78%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie de la BVB, în intervalul 1-8 octombrie, în timp ce acţiunile societăţii Nuclearelectrica (SNN), care au consemnat o apreciere de 2,2%, în perioada menţionată, s-au clasat pe ultima treaptă a podiumului celor mai rentabile societăţi de la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa noas-tră, a consemnat, în perioada avută în vedere, un avans de 0,78%, acţiunile SNP reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul referinţei pieţei noastre de capital.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,55%, în intervalul 1 octombrie - 8 octombrie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) care au crescut cu 1,05%, în intervalul avut în vedere.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 septembrie - 5 octombrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,46%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 1,37%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index, care s-au apreciat cu 1,3%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,9%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,16%, în intervalul 1 octombrie - 8 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,23%, în intervalul 1 octombrie - 8 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.598 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 114,7 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb