CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 IULIE Transgaz - printre performerii de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 iulie 2018

Transgaz - printre performerii de la BVB

Marcând o creştere de 6,27%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 iulie, titlurile companiei Transgaz (TGN) prezintă una dintre cele mai bune evoluţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în intervalul menţionat, preţul acţiunilor transportatorului de gaze naturale s-a depreciat doar într­-o singură zi bursieră, pe data de 19 iulie, când cotaţia ALR a coborât cu 1,22%, pe fondul unui volum de 8.291 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 5.230 de unităţi.

În acea şedinţă, piaţa a fost afectată de anunţul conform căruia preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători este posibil să fie plafonat la 55 lei/Mwh, până la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Cele mai lovite titluri au fost cele ale Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP), companii producătoare de gaze, ale căror cotaţii au coborât cu peste 4%, în timp ce preţul acţiunii transportatorului de gaze a fost afectat într-o proporţie mai redusă, Transgaz putând fi afectată doar indirect de posibila plafonare a preţului gazelor naturale.

În următoarea zi, Ministerul Finanţelor a retras proiectul, piaţa recuperând, parţial, deprecierile din şedinţa anterioară, preţul titlurilor TGN urcând, pe 20 iulie, cu 0,31%, pe fondul unui rulaj de 3.271 de acţiuni.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare incluse în perioada 13 - 20 iulie, cotaţia TGN a oscilat între o creştere de 0,62%, apărută pe data de 17 iulie, pe fondul unui volum de 8.748 de unităţi şi o apreciere de 4,53%, consemnată cu o zi în urmă, pe 16 iulie, în contextul unui rulaj de 3.415 titluri. ­De menţionat că aprecierea acţiunilor preţului transportatorului de gaze naturale în perioada avută apare în contextul în care, începând cu data de 16 iulie, compania a început distribuirea dividendelor aferente rezultatului anului 2017, valoarea dividendului brut/acţiune fiind de 45,38 de lei/titlu.

La finalul primelor trei luni ale acestui an, transportatorul de gaze naturale a raportat un profit net de 236,6 milioane de lei, în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionarul majoritar al emitentului, cu o deţinere de 58,51% din companie.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,39%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere, în timp ce indicele BET-XT, ce înglobează cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei, s-a depreciat cu 0,5%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun randament, în perioada avută în vedere, a fost marcat de TGN.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o depreciere de 0,58%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 iulie.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5), ce au marcat un avans de 1,03%, faţă de moneda europeană, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada avută în vedere.

Pe data de 20 iulie, preţul acţiunilor societăţii de investiţii financiare a urcat cu 0,24%, pe fondul unui rulaj de 46.550 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de 297.481 de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la bursa noastră, în perioada 13 - 20 iulie, este condus de acţiunile Amonil (AMO), cu un avans de 16,73%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei este ocupată de titlurile Altur (ALT), cu un salt de 10,19%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile TGN.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 iulie, este condus de titlurile Stabilo, care au urcat cu 2,32%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o creştere de 0,73%, în timp ce titlurile FDI Monolith, care s-au apreciat cu 0,6%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 1,57%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 13 - 20 iulie, cu 0,06%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%.

Salt de peste 18% pentru Bitcoin

Criptomoneda Bitcoin a marcat un salt de circa 18%, în săptămâna trecută, cotaţia celei mai populare monede virtuale depăşind pragul de 7.500 de dolari, nivel pe care nu-l mai atinsese de la începutul lunii iunie.

"În această săptămână (n.r. săptămâna trecută) s-a văzut o posibilă mişcare a instituţionalilor către spaţiul criptomondelor, în contextul în care gigantul în domeniul investiţiilor Blackrock a anunţat că are în vedere lansarea contractelor futures pe Bitcoin", notează site-ul "cointelegraph.com".

Potrivit sursei menţionate, vineri, 20 iulie, Chicago Mercantile Exchange (CME) a raportat că media zilnică a volumului avut de contractele futures având drept activ suport Bitcoin a urcat cu 93% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, faţă de cea înregistrată în primele trei luni din 2018, în timp ce numărul contractelor deschise a crescut cu 58%.

Din punct de vedere tehnic, preţul criptomonedei se află, pe graficul zilnic, pe o tendinţă ascendentă pe termen scurt şi mediu, cotaţia monedei virtuale în raport cu dolarul american tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui instrument financiar listat) de 20 şi 50 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Totuşi, pe termen lung, preţul criptovalutei se află pe un trend descendent, cotaţia monedei digitale situându-se sub media mobilă de 200 de zile, relevantă pentru acest orizont de timp.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.730 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 132,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb