CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 NOIEMBRIE Nuclearelectrica, cea mai bună evoluţie din BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 noiembrie 2018

Nuclearelectrica, cea mai bună evoluţie din BET

Înregistrând o creştere de 5,94%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 noiembrie, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat pe a treia poziţie în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe primul loc în topul celor mai performante titluri din BET şi BET-XT, în contextul în care cele două coşuri de acţiuni au suferit deprecieri de 2,1%, respectiv 2,14%, în perioada 13 - 20 noiembrie.

Este o evoluţie care apare în condiţiile în care, la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de luni, 19 noiembrie, emitentul a anunţat că acţionarul majoritar al companiei, Statul Român, a cerut repartizarea a 485,4 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare, o sumă de două ori mai mare decât cea comunicată iniţial, în data de 8 noiembrie.

Atunci, conducerea companiei a anunţat convocarea acţionarilor pentru data de 10 decembrie, la solicitarea Ministerului Energiei, pentru aprobarea repartizării de dividende suplimentare, Nuclearelectrica fundamentând în acest sens suma de 238 milioane de lei.

Astfel, dividendul brut care urmează să fie plătit acţionarilor este în valoare de 1,61 lei care, raportat la cotaţia de închidere SNN din data de 19 noiembrie, oferă un randament brut al dividendului de 18,94%.

În următoarea şedinţă bursieră, din data de 20 noiembrie, piaţa a reacţionat, cotaţia producătorului de energie electrică consemnând un salt de 4,82%, pe fondul unui volum tranzacţionat de 612.785 de titluri, peste media celor 20 de şedinţe anterioare, de 125.005 unităţi, acesta fiind, totodată, cel mai mare rulaj cu acţiunile SNN din luna ianuarie şi până în prezent.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 13 - 20 noiembrie, preţul acţiunii producătorului de energie nucleară a variat între o creştere şi o scădere de 0,6%, înregistrate în 14 şi respectiv 13 noiembrie.

De altfel, cotaţia SNN s-a tranzacţionat în creştere în cinci dintre cele şase şedinţe bursiere din intervalul avut în vedere, în timp ce volumul tranzacţionat a fost peste media celor 20 de zile anterioare, în patru din cele şase zile bursiere din intervalul menţionat.

O contribuţie secundară la creşterea cotaţiei Nuclearelectrica au avut-o rezultatele financiare pozitive la nouă luni ale companiei, publicate de emitent în data de 14 noiembrie.

Potrivit acestora, în primele nouă luni ale anului, compania a obţinut un profit net de circa 321 milioane lei, în creştere cu 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul român are o participaţie de 82,49% din producătorul de energie nucleară, iar valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 2,68 miliarde de lei.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în intervalul 13 - 20 noiembrie, este condus de titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), care au marcat un salt de 14,33%, în raport cu moneda euro, în timp ce titlurile Artego (ARTE) s-au clasat pe poziţia a doua în acest clasament, înregistrând o creştere de 10,29%.

De menţionat că performanţa celor două acţiuni iese în evidenţă în contextul în care ambii emitenţi au o lichiditate şi capitalizare reduse, elemente care favorizează oscilaţiile mari de preţ, iar din cele 57 de societăţi listate la bursa locală cu acţiunile cărora s-au efectuat tranzacţii în intervalul analizat, doar cincisprezece au înregistrat aprecieri.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,46%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat. Toţi emitenţii din cadrul acestui coş de acţiuni au înregistrat deprecieri, cea mai mică dintre acestea fiind consemnată de titlurile FP, care au scăzut cu 0,24%, în intervalul 13 - 20 noiembrie.

De la începutul anului şi până în 20 noiembrie, indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o apreciere de 6,86%, în timp ce pentru aceeaşi perioadă de raportare, indicele BET-XT, care cuprinde în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni, a crescut cu 2,61%.

Pentru aceeaşi perioadă, indicele BET-FI a suferit o retragere de 10,78%, de la începutul anului.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 noiembrie, este condus de titlurile Fortuna Classic, care au urcat cu 0,16%.

Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat ERSTE Bond Flexible Romania EUR, cu o depreciere de 0,01%, în timp ce titlurile BT Euro Obligaţiuni, care au coborât cu 0,02%, completează topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,41%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 13 - 20 noiembrie, cu 0,14%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 30,53%, în intervalul 13 - 20 noiembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 4.550 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 80,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb