CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14-21 IULIE Ovidiu Şerdean, "IFB Finwest": "Aprecierea acţiunilor Nuclearelectrica - datorată unui cumul de ştiri pozitive"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 iulie 2017

Ovidiu Şerdean, "IFB Finwest": "Aprecierea acţiunilor Nuclearelectrica - datorată unui cumul de ştiri pozitive"
  • document ataşat Evoluţia acţiunilor Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (aprilie 2016 - prezent)
    apasă aici pentru a descărca.

    "Valorile de 6,3 lei sau 6,7 lei/acţiunea SNN constituie oportunităţi de acumulare"

    Înregistrând o creştere de 6,04%, în perioada 14-21 iulie, raportată la moneda euro, acţiunile producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

    În opinia domnului Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii IFB Finwest, aprecierea titlurilor SNN din săptămâna trecută se datorează unui cumul de factori prielnici pentru companie.

    Domnia sa ne-a transmis: Din punct de vedere fundamental, nu aş pune creşterea acţiunii SNN de săptămâna trecută pe baza unei ştiri anume, ci cred că avem de-a face, mai degrabă, cu un cumul de ştiri pozitive. Aici mă refer la anunţul făcut de către Transelectrica, cu privire la faptul că va cumpăra de la Nuclearelectrica energie în valoare de 5,5 milioane euro. Un alt element pozitiv vizează discuţiile cu privire la constituirea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, din care va face parte şi Nuclearelectrica. Acesta va fi constituit din companii de stat profitabile, urmând să aibă o valoare de peste zece miliarde de euro, unul dintre rolurile sale fiind de a ajuta la capitalizarea unor firme, astfel încât acestea să-şi poată extinde capacitatea (de exemplu reactoarele trei şi patru). De asemenea, construcţia reactoarelor trei şi patru de la Cernavoda reprezintă un proiect de investiţii prioritar atât pentru România cât şi pentru programul de guvernare al noului guvern".

    În continuare brokerul a mai subliniat şi tendinţa pieţei de a anticipa rezultatele companiilor, acţionând în consecinţă. Domnul Şerdean a adăugat: "Să nu uităm şi faptul că piaţa anticipează, iar investitorii se pot aştepta la rezultate în creştere la raportarea semestrială din 11 august 2017. Aprecierea preţului energiei a făcut ca, în primul trimestru din 2017, Nuclearelectrica să înregistreze un profit de 84 milioane lei, în creştere cu 25,7% faţă de rezultatele similare ale anului trecut".

    Dintr-o perspectivă tehnică, brokerul de la IFB Finewst ne-a explicat că titlurile SNN se află într-un canal lateral, o eventuală depăşire a limitei superioare a acestuia făcând din nivelul de 8 lei/acţiune un obiectiv de preţ. Oviudiu Şerdean a punctat: "Acţiunea se află într-o perioadă de consolidare, preţul mişcându-se în canalul lateral cuprins între 6,3 şi 7,1 lei/acţiune. Atingerea nivelelor de 6,7 lei sau 6,3 lei ar putea constitui oportunităţi de acumulare. Străpungerea bazei superioare a canalului ar avea ca obiectiv dublul înălţimii acestuia, adică o valoare de aproximativ 8 lei/acţiune, ce s-ar situa şi aproape de nivelul de retragere Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţioneză ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă - ce acţioneză ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei) de 50%".

    Săptămâna trecută, cea mai mare apreciere a acţiunilor SNN s-a înregistrat pe data 19 iulie, când titlurile producătorului de energie nucleară au crescut cu 2,7%, pe fondul unui rulaj de 56.591 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 25.500 de unităţi.

    Cel mai mare acţionar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din acţiuni.

    Ponderea titlurilor societăţii în indicele BET, care s-a apreciat cu 2,77% în perioada menţionată, este de doar 1,14%.

    Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, s-a apreciat cu 2,57%, în perioada 14-21 iulie, raportat la moneda euro.

    Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie a fost cunoscută de acţiunile Turbomecanica (TBM), care au crescut cu 9,63%, în intervalul de timp menţionat.

    Pe data de 21 iulie, titlurile TBM au cunoscut cea mai mare apreciere din perioada analizată, de 6,46%, în contextul în care au fost transferate 849.345 de unităţi, de peste patru ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de aproape 202.000 de unităţi, dar inferior rulajului din data de 18 iulie, de aproximativ 1.437.000 de acţiuni.

    Trebuie menţionat că titlurile TBM au cea mai scăzută pondere în indicele BET-XT, de doar 0,07%.

    Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 1,1% în perioada 14-21 iulie, raportat la moneda euro.

    Din cadrul său, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ s-a apreciat cu 2,26%, în intervalul de timp analizat.

    Conform datelor publicate pe site-ul bursei de valori, în perioada 17-21 iulie, fondul şi-a răscumpărat un număr total de 4.464.341 de acţiuni şi echivalentul lor în GDR-uri (3.076.841 acţiuni şi 27.750 de GDR-uri), în valoare de 3.896.131,16 lei (2.682.654,46 valoarea acţiunilor răscumpărate, respectiv 1.213.476,7 lei, valoarea estimată a echivalentului în acţiuni a GDR-urilor în funcţie de cursul de schimb al Băncii Naţionale a României).

    Acţiunile FP deţin cea mai mare ponderea în indicele societăţilor de investiţii financiare, de 29,68%.

    Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în continuare, de acţiunile Armătura (ARM) a căror apreciere a fost de 71,65%, în perioada de timp menţionată.

    În ultima zi de tranzacţionare a săptămânii, cotaţia acţiunilor producătorului de armături s-a apreciat cu 14,46%, în contextul unui rulaj de 46.090, peste media înregistrată în ultima lună.

    Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Retrasib (RTRA), care au urcat cu 14,67%, în perioada menţionată, iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile TBM.

    Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 13-20 iulie, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 4,13%.

    Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat ETF-BET Tradeville, ce a înregistrat o creştere de 2,18%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 2,02%.

    Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 14-21 iulie, a fost, pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

    Depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,16%.

    Cotaţia aurului a crescut cu 0,21%, iar moneda naţională a scăzut cu 0,2% faţă de euro, în intervalul de timp menţionat.

    Preţul monedei digitale Bitcoin s-a apreciat cu 18,39%, în perioada 14-21 iulie.

    Ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.380 de euro (aproximativ 10.866 lei, la cursul de schimb de luni, de 4,5656 lei, pentru un euro), potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

    Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 38,65 miliarde de euro.

    Precizare:

    Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb