CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16-23 IUNIE Aurelian Dochia: "Variaţia leului, legată de mişcările din scena politică"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 iunie 2017

Aurelian Dochia: "Variaţia leului, legată de mişcările din scena politică"

"Pe o perioadă lungă de timp, stabilitatea leului este remarcabilă"

Armătura, cea mai mare creştere de la BVB

Aprecierea de 0,3% a leului faţă de euro, din perioada 16-23 iunie, reprezintă o mişcare de revenire, moneda naţională fiind caracterizată de stabilitate, pe termen lung, consideră analistul economic Aurelian Dochia, care pune mişcările cursului din ultima vreme pe seama evenimentelor politice din ultima perioadă.

Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5673 lei/ euro, în condiţiile în care, marţea trecută, cursul de referinţă ajunsese la 4,5987 lei/euro, nivel maxim din 3 august 2012, pe fondul moţiunii de cenzură depusă de către alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern.

Aurelian Dochia ne-a declarat: "A fost o anumită variaţie a leului în ultimele săptămâni legată de mişcările din scena politică, fără a fi de amploare şi chiar în context internaţional pot să spun că leul s-a comportat în linie cu monedele din zonă".

Analistul economic a mai punctat: "Chiar dacă punem aceste variaţii pe seama evoluţiilor din zona politicului, în momentul de faţă, se pare că lucrurile s-au liniştit, nu mai există acea îngrijorarea care apăruse, că leul se depreciază foarte puternic. În opinia mea, mişcarea principală este de revenire. Dacă ne uităm pe o perioadă mai lungă de timp cred că stabilitatea este chiar remarcabilă".

Cotaţia producătorului de armături pentru instalaţii termice şi de alimentare cu apă şi gaz Armătura (ARM) s-a apreciat cu 59,89%, în perioada 16-23 iunie, reprezentând, titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană, în intervalul de timp analizat.

Vineri, 23 iunie, cotaţia ARM a urcat cu 14,59%, schimbându-se un număr de 40.600 de titluri, fiind a treia zi la rând când preţul acţiunilor ARM se apreciază cu peste 14%.

Trebuie menţionat că volatilitatea mare a preţului acţiunilor ARM apare şi pe fondul lichidităţii reduse a emitentului.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Energopetrol (ENP), ce s-au apreciat cu 15,15% în perioada menţionată, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Mecanica Ceahlău (MECF), care au crescut cu 7,83%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea a scăzut, în perioada analizată, cu 0,29%, raportat la moneda euro.

Din componenţa indicelui financiar, cea mai bună evoluţie în perioada menţionată au avut-o acţiunile emitentului Fondul Proprietatea (FP), care au avut o creştere de 0,65%.

Pe data de 23 iunie, cotaţia titlurilor FP a crescut cu 0,23%, în contextul unui rulaj de 4.803.448 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 6.124.000 de unităţi.

Ponderea titlurilor FP în indicele BET-FI este de 29,6%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB s-a depreciat, în perioada analizată cu 1,01%.

În cadrul acestuia, cea mai mare creştere a fost înregistrată de acţiunile Electroargeş (ELGS), care au urcat, în perioada 16-23 iunie, cu 5,06%.

Vineri, 23 iunie, cotaţia ELGS s-a apreciat cu 2,64%, pe fondul unui rulaj de 18.634 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de apropape 45.900 de unităţi.

Ponderea companiei în indicele BET-XT este de 0,11%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, a scăzut cu 1,12%, raportat la moneda euro, în perioada 16-23 iunie, reprezentând indicele cu cea mai mare depreciere dintre cei analizaţi.

Cea mai bună evoluţie din componenţa acestuia au avut-o acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) care au crescut cu 1,75%.

Pe data de 23 iunie, titlurile BRD s-au apreciat cu 0,57%, fiind transferate 493.149 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 290.500 de acţiuni.

Ponderea societăţii bancare în principalul indice al pieţei de capital româneşti este de 11,5%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 15-22 iunie, este condus de titlurile OTP Global Mix, cu o apreciere de 0,6%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat OTP Premium Return, a cărui creştere a fost de 0,46%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Fortuna Gold, ce au urcat cu 0,45%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 16-23 iunie, a fost pentru cele în lei, de 0,34%, la Bancpost, în timp ce randamentul la depozitele în euro a fost de doar 0,02%.

În acelaşi interval de timp, cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,09%.

Preţul criptovalutei Bitcoin a crescut cu 7,91% în perioada 16-23 iunie.

Ieri, în jurul orei 14:00, moneda digitală se tranzacţiona în jurul nivelului de 2.585 de dolari (aproximativ 10.574 lei, la cursul de schimb de luni, de 4,0906 lei, pentru un dolar), potrivit CoinDeskPrice Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Din punct de vedere tehnic, moneda digitală se află pe un trend descendent pe termen scurt (cotaţia se află sub media mobilă simplă de 20 de zile, a cărei pantă este înclinată în jos), dar pe trend ascendent pe termen mediu (preţul situându-se peste media mobilă simplă de 50 de zile).

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 42 miliarde de dolari.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb