Acţiunile Boromir Prod Buzău (SPCU) s-au apreciat cu 28,47%, în perioada 19-26 august, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, topul fiind completat de "Mecanică Fină" (+16%) şi Vrancart (+11,42%).
Recent, acţionarii Boromir Prod au aprobat ratificarea acordului de asociere cu societatea Kalizea SAS, având ca rezultat înfiinţarea societăţii "Kalizea Boromir". Tot-odată, AGA a decis participarea la majorarea capitalului social al "Kalizea Boromir", cu aport în natură şi cu numerar, în echivalenta în lei a sumei maxime de 2.000.000 euro.
La finalul lunii mai, producătorul de panificaţie Boromir Prod Buzău a anunţat că a încheiat un acord de asociere cu cea mai mare cooperativă agricolă din Franţa, Kalizea SAS, producător de mălai.
Kalizea este membră a grupului francez Vivescia Industries, un gigant cu afaceri de 4 miliarde euro, cea mai mare cooperativă agricolă din Franţa cu o capacitate de procesare de 4 milioane tone, arată datele de pe site-ul companiei. Vivescia Industries are circa 270 de silozuri cu 8.300 de angajaţi. Gigantul francez este cel mai mare procesator de porumb din Europa.
Titlurile SIF1 Banat Crişana s-au apreciat cu 4,71%, în perioada analizată, reprezentând cel mai bun randament raportat la euro din cadrul indicelui BET-FI, care s-a apreciat cu 1,63%.
Oferta publică prin care SIF1 Banat Crişana a răscumpărat 5,62% din acţiunile proprii, la un preţ de 1,7 lei/titlu, a fost suprasubscrisă de 4,59 ori. Astfel, indicele de alocare a fost stabilit la 0,2177019052 acţiuni la una subscrisă. Anteior, SIF1 a informat că a crescut numărul de acţiuni obiect al ofertei publice de la 27,45 milioa-ne, la 30,84 milioane (5,65% din capitalul social).
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni lis-tate la BVB, a crescut cu 1,37%, cea mai mare apreciere din cadrul indicelui aparţinând BRD (+5%).
Indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 1,52%, raportat la euro.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile BT Maxim s-au apreciat cu 2,18%, fiind urmate de FDI Carpatica Stock, cu +1,68%, şi Erste Equity Romania, cu +1,65%.
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,34%, în timp ce moneda naţională a urcat cu 0,25% faţă de euro, în perioada analizată.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.