Fiind printre puţinele companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care s-au bucurat de creşteri ale cotaţiilor în intervalul 19-26 septembrie, acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice (ATB), ce au marcat o apreciere de 1,09% în raport cu moneda euro, în perioada menţionată, se situează pe locul al treilea în topul celor mai rentabile titluri de la BVB.
Acest avans a apărut în contextul în care vineri, 22 septembrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, societatea anunţa, printr--un raport remis BVB, obţinerea din partea United States Pharmacopeia (USP), a titulaturii de standard de referinţă la nivel internaţional, pentru substanţa activă Nistatină.
Exportul de Nistatină al companiei pe piaţa SUA, cea mai importantă piaţă de desfacere pentru acest produs din perspectiva condiţiilor comerciale, s-a dublat din punct de vedere valoric, în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu primul semestru al anului 2016. Contractele încheiate cu partenerii din piaţa SUA urmează să se deruleze pe termen lung, se specifică în raportul societăţii.
Luni, 25 septembrie, cotaţia ATB a stagnat, în contextul unui rulaj de 8.010 de acţiuni, pentru ca în ziua următoare, preţul titlurilor companiei să se aprecieze cu 1,09%, cea mai mare creştere din perioada avută în vedere, pe fondul unui volum de 24.717 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de aproape 77.000 de acţiuni.
De altfel, în intervalul 19-26 septembrie, oscilaţiile preţului acţiunilor producătorului de medicamente, care au variat în intervalul ±0,73%, au avut loc pe fondul unor transferuri situate sub media ultimei luni de tranzacţionare, panta acestui indicator fiind descendentă, ceea ce indică un interes scăzut al participanţilor pieţei pentru titlurile societăţii.
Din punct de vedere tehnic, cotaţia ATB se situează pe un trend ascendent pe termen scurt, preţul acţiunilor tranzacţionându-se peste media mobilă simplă de 20 de zile (media mobilă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 20 de zile fiiind asociată cu termenul scurt).
Pe de altă parte, pe termen mediu, titlurile companiei se află pe o tendinţă descendentă, cotaţia aflându-se sub media mobilă simplă de 50 de zile (perioada de 50 de zile este asociată cu termenul mediu).
Prima rezistenţă (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) se află la preţul de 0,56 lei/acţiune, valoarea maximă din 31 august, când preţul a suferit corecţia specifică datei ex-dividend.
Suportul evident (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) se situează la 0,53 lei/titlu.
Profitul net al companiei, în primele şase luni din 2017 a fost de 19,2 milioane lei, cu 16,79% mai mare faţă de perioada similară a anului 2016, când rezultatul net a fost de 16,44 milioane lei.
Compania este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53,02% din societate, în timp ce SIF Oltenia (SIF5) are un pachet de 14,25% din titlurile producătorului de medicamente.
Pe primul loc în acest clasament se află titlurile Romcarbon (ROCE) a căror creştere a fost de 2,9%, în perioada de timp menţionată, în timp ce, pe poziţia a doua se găsesc acţiunile Stirom (STIB), cu un avans de 1,71%, în intervalul 19-26 septembrie.
Trebuie menţionat că, în perioada luată în considerare, doar zece emitenţi listaţi la cota bursei au înregistrat aprecieri ale preţului acţiunilor, în raport cu moneda euro.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB a coborât, în perioada 19-26 septembrie, cu 0,43%, în raport cu moneda euro.
În intervalul avut în vedere, cea mai bună evoluţie din principalul coş de acţiuni al bursei a fost consemnată de acţiunile Transgaz (TGN), al căror preţ a urcat cu 1,01%, în raport cu moneda euro.
Marţi, 26 septembrie, cotaţia TGN a încheiat indecis şedinţa de tranzacţionare, fiind transferate 1.398 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 6.378 de unităţi.
Ponderea acţiunilor transportatorului de gaze în BET este de 6,8%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,7%, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mare depreciere dintre cei analizaţi, în perioada menţionată.
Din componenţa indicelui financiar, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie a stagnat, în raport cu moneda euro, în intervalul 19-26 septembrie.
Pe 26 septembrie, titlurile SIF1 au încheiat şedinţa de tranzacţionare indecis, fiind transferate 558.693 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 505.000 de acţiuni.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,53%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
Din componenţa acestuia, cel mai bine s-au comportat acţiunile TGN, a căror pondere în indicele extins este de 6,17%.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 18-25 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 0,19%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BT Euro Clasic, ce a înregistrat o creştere de 0,08%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile YOU INVEST Active EUR, care au urcat cu 0,07%.
Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,04%, în intervalul de timp 19-26 septembrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a urcat cu 1,29%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a rămas neschimbat, în intervalul de timp precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,69%, în perioada 19-26 septembrie.
Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.340 euro (aproximativ 15.360 lei, la cursul de schimb de miercuri, de 4,5591 lei, pentru un euro).
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 54,46 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.