CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22-29 MAI Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: "Creşterea preţului acţiunilor Armătura, de natură speculativă"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 mai 2017

Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: "Creşterea preţului acţiunilor Armătura, de natură speculativă"

BET - cea mai bună evoluţie dintre principalii indici de la BVB

"IFB Finwest": "Evoluţia BET - datorată specificităţii pieţei din această perioadă"

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 1,91%, în perioada 22-29 mai, raportat la moneda euro, depăşind ceilalţi indici importanţi ai pieţei de acţiuni locale. Mai mult decât atât, în perioada menţionată, cotaţia BET a crescut în fiecare zi de tranzacţionare.

Ovidiu Şerdean, broker în cadrul SSIF "IFB Finwest", este de părere că evoluţia indicelui este dată, în principal, de dividendele mari acordate de către societăţile din BET şi de raportările financiare ale acestora pentru primul trimestru. De asemenea, în opinia brokerului, creşterea indicelui este susţinută şi de evoluţia pieţelor externe. Domnul Şerdean ne-a declarat: "Parcursul bun al indicelui BET se datorează, în primul rând, specificităţii pieţei din această perioadă, care este dată de generozitatea dividendelor acordate de către emitenţii care-l compun. Randamentele dividendelor acordate de către principalele companii din BET, depăşesc cu mult media celor acordate de către emitenţii din pieţele mature. Un alt aspect încurajator îl constituie raportările companiilor pentru primul trimestru, care au fost pozitive, dacă nu chiar excepţionale (de exemplu Transgaz). Nu în ultimul rând, evoluţia externă a pieţelor vine să susţin acest trend (n.r. ascendent)".

Jumătate din companiile din BET au ca acţionar statul român care a decis în acest an să distribuie 90% din profituri sub formă de dividende şi prin repartizarea rezervelor acumulate în timp. Analiştii susţin că anul acesta este profitabil pentru investitori datorită acestei măsuri, însă, de la anul, companiile ar putea fi nevoite să apeleze la împrumuturi de la bănci, în contextul în care se prefigurează creşterea dobânzilor.

În cadrul principalului indice al pieţei, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 5,16%, în perioada menţionată.

Vineri, 26 mai, cotaţia acţiunilor TLV a atins maximul ultimilor nouă ani ca valoare, respectiv maximul istoric, având în vedere preţurile ajustate ca urmare a majorărilor de capital efectuate de-a lungul timpului.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 246 milioane lei, în primele trei luni ale anului, cu 7,73% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii băncii au decis, în aprilie, acordarea unor dividende de 0,06 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, dar şi majorarea capitalului social din rezerve.

De asemenea, acţionarii au mai aprobat un program de răscumpărare a maxim 25.000.000 acţiuni (0,6856% din totalul acţiunilor care compun capitalul social) cu valoarea nominală de 1 leu/acţiune, la un preţ minim egal cu preţul de piaţă de la BVB din momentul efectuării achiziţiei şi un preţ maxim de 3,5 lei, pentru o perioadă de maximum 18 luni de la data publicării Hotărârii AGEA în Monitorul Oficial, în cadrul unui program stock option plan în vederea implementării unui sistem de remunerare şi derularea unui program de fidelizare a personalului pe o perioadă de cel puţin 3 ani.

BT deţine cea mai mare pondere în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone, de 19,19%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 1,84%, în perioada menţionată.

În cadrul acestuia, cea mai mare creştere, de 9,91%, au avut-o titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), a căror pondere în indice este 0,19%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat, în perioada 22-29 mai, cu 1,34%, raportat la moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din componenţa sa au avut-o acţiunile companiei SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 3,52%.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 17,03%.

Acţiunile producătorului de armături pentru instalaţii Armătura (ARM) s-au apreciat cu 38,7%, în perioada 22-29 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.

Domnul Şerdean, ne-a explicat: "În opinia mea, evoluţia pozitivă din ultimele zile ale acţiunilor companiei Armătura este, mai degrabă, de natură speculativă, în lipsa unor ştiri concrete. Nu este neobişnuit ca, în perioade de creştere ale pieţelor de capital, să vedem aprecieri ale acţiunilor unor companii cu rezultate financiare slabe. În primul trimestrul din 2017, Armătura a raportat o pierdere de 893.694 lei comparativ cea din perioada similară a anului 2016, de 507.833 lei. De asemenea şi în anul 2016, societatea a suferit o pierdere de 2,9 milioane lei. Ultimul an în care Armătura a acordat dividende a fost 2004".

Trebuie menţionat că volatilitatea mare a preţului acţiunilor ARM, apare şi pe fondul lichidităţii reduse a emitentului, ceea ce determină oscilaţii mari ale cotaţiei.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Cemacon (CEON), cu o apreciere de 32,32%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Turism Felix (TUFE), cu o creştere de 15,53%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 19-26 mai, este condus de titlurile ETF-BET Tradeville, cu o apreciere de 2,47%. Pe locul al doilea s-a situat Certinvest BET Index, a cărui creştere a fost de 2,42%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului Certinvest XT Index, ce au urcat cu 2,23%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în 22-29 mai, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au avut un randament negativ, de -0,04%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,9%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat cu 0,08% faţă de euro.

Moneda digitală Bitcoin a avut, în perioada menţionată, o apreciere de 7,78%, cu mult mai redusă faţă de creşterile spectaculoase din ultimul timp.

În opinia lui Jason Cassidy, preşedintele Crypto Consultant, corecţia suferită de criptomonedă în ultima perioadă reprezintă ceva normal. Acesta a declarat, pentru "cointelegraph.com", că asistăm la naşterea unui nou sistem financiar, fiind natural să existe şi activităţi speculative. Traderii care se află de mult timp în piaţă se concentrază pe marcarea profiturilor după creşterea bruscă a preţului, a explicat preşedintele Crypto Consultant.

De asemenea, Cassidy a subliniat că toate pieţele au o astfel de dinamică, doar că în cazul celor de criptomonede, care sunt foarte noi, volatilitatea este mai mare. În timp, oscilaţiile preţului monedei Bitcoin se vor atenua, potrivit preşedintelui Crypto Consultant.

Pe de altă parte, Dana Coe, fondator şi CEO BitLox, vede efectul de reţea (fenomenul prin care valoarea unui bun sau serviciu devine mai mare pe măsură ce tot mai multe persoane îl folosesc) privind adopţia criptomonedelor ca având un efect important asupra fluctuaţiilor preţului. Coe a explicat, pentru sursa amintită, că în ciuda faptului că multe persoane au auzit de Bitcoin, foarte puţine înţeleg cu adevărat mecanismul de funcţionare.

Fondatorul BitLox a adăugat că specula nu reprezintă un lucru rău în sine, piaţa criptomonedelor fiind una liberă şi, ca în orice astfel de sistem, există câştigători şi pierzători. Creşterea organică a unei pieţe apare prin sporirea numărului de utilizatori, atractivitatea acesteia fiind cea mai bună reclamă în acest sens.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", marţi, 30 mai, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 37,4 miliarde de dolari. Preţul de tranzacţionare se situa, pe 30 mai, în jurul nivelului de 2.300 de dolari (aproximativ 9.407 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,09 lei, pentru un dolar), conform aceleiaşi surse.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb