Acţiunile "Comelf" Bistriţa (CMF) s-au apreciat, în perioada 28 iulie-4 august, cu 14,65%, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, raportat la moneda euro.
COMELF este societate de producţie din domeniul industriei constructoare de maşini şi are ca obiect de activitate fabricarea de echipamente pentru centrale energetice şi pentru protecţia mediului, maşini şi utilaje terasiere sau subansamble ale acestora, echipamente pentru utilaje de ridicat şi de transport, inclusiv componente ale acestora.
Fabricaţia se desfăşoară în 6 hale de producţie, în suprafaţă totală de 87.763 mp, dotate cu utilaje, instalaţii, maşini unelte de prelucrări mecanice, laboratoare şi reţele de utilităţi pentru desfăşurarea proceselor de producţie.
Anul trecut, Comelf a înregistrat o cifră de afaceri de 199 milioane de lei, faţă de 154,1 milioane de lei, în 2013.
"Comelf" s-a constituit ca societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat în anul 1991, prin reorganizarea fostei Întreprinderi de Utilaj Tehnologic. În anul 1995, s-a derulat prima etapă de privatizare, prin ofertă publică, cea de a două etapă în 1996, iar privatizarea integrală a societăţii s-a finalizat în 22 martie 1999, odată cu achiziţionarea de către UZINSIDER SA Bucureşti a întregului pachet de acţiuni, care mai era deţinut de Fondul Proprietăţii de Stat.
Din 1995, COMELF a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti, făcând parte din cele 12 societăţi fondatoare.
Din anul 2000, eşalonat s-a trecut la organizarea modernă a activităţii, pe centre de profit cu cont propriu în bancă şi autonomie pe funcţiunile: ofertare, precontractare, pregătirea fabricaţiei, aprovizionare materială, producţie, vânzare - facturare, încasarea facturilor, financiar. Centrele de profit nu au personalitate juridică.
În prezent sunt 4 unităţi de acest fel, respectiv: Fabrica de utilaje şi echipamente terasiere, Fabrica de componente terasiere, Fabrica de filtre şi electrofiltre, Fabrica de produse din oţel inoxidabil.
Diversificarea produselor şi asimilarea altora noi a reprezentat, mai ales după declanşarea crizei economice, o preocupare fundamentală a societăţii, potrivit datelor transmise BVB. Astfel, s-au intensificat acţiunile de marketing, contactele directe cu partenerii existenţi şi cei potenţiali, se elaborează şi se transmit partenerilor oferte şi informaţii privind capabilităţile societăţii. Ca urmare, an de an s-au asimilat şi s-a trecut la producţia curentă a unui număr important de produse noi, corelat cu cerinţele pieţei.
Producţia societăţii a avut permanent un trend ascendent, cu excepţia anilor de criză (2009 şi 2010) şi este livrată la export/intracomunitar direct sau prin comisionari, în proporţie de peste 95%, anual.
În topul creşterilor la BVB, pe locul doi se situează producătorul de bere Bermas Suceava cu 14,15%, iar pe locul trei au fost acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO).
În perioada 28 iulie-4 august, indicele BET, al celor mai lichide zece societăţi, s-a apreciat cu 0,82%, indicele BET-FI cu 1,76%, iar indicele extins BET XT - cu 1,17%.
Cea mai bună acţiune din BET - în perioada 28 iulie -4 august a fost Banca Transilvania, cu o creştere de 5,01%, iar din BET - FI - SIF Moldova, cu o apreciere de 4,85%, iar din BET-XT - acţiunea Romcarbon, care a crescut cu 9,37%.
Pe segmentul fondurilor, titlurile FDI Audas Piscator s-au mărit cu 2,16%, BT Index Austria ATX au sporit cu 1,52%, iar BRD Acţiuni au crescut cu 1,36%.
Depozitele bancare ar fi avut cele mai bune randamente la Millennium Bank, atât în cazul plasamentelor în lei (0,27%), cât şi al celor în euro (0,03%).
Aurul a crescut cu 0,66%, în intervalul analizat, în timp ce leul s-a apreciat uşor faţă de moneda unică (0,22%). (A.S.)
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.