Indicii BET şi BET-XT ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi în perioada 8-15 martie 2016, raportat la moneda euro, pe fondul deprecierilor de pe bursele externe.
BET s-a depreciat cu 0,85%, iar indicele extins BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, a coborât cu 0,64%, în perioada analizată, raportat la euro.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a rămas însă pe plus (+1,14%), cel mai bine din cadrul indicelui plasându-se titlurile "SIF Transilvania", cu o creştere de 3,86%.
SIF3Transilvania a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 381,16 milioane de lei, conform standardelor internaţionale de contabilitate IFRS, în timp ce, pe standardele autohtone RAS, câştigul net a fost de 78,46 milioane de lei, înregistrând o creştere de 50% faţă de buget. Acţionarii SIF3 au fost convocaţi, pe 28 aprilie, la Adunarea Generală de Bilanţ, unde urmează să discute distribuţia de dividende, precum şi bugetul pe 2016 şi programul investiţional pentru anul 2016.
Cel mai bun plasament din indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a fost reprezentat de acţiunile "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB), care au înregistrat, în perioada 8-15 martie, o apreciere de 2,1%, faţă de moneda euro.
Acţiunile "Turbomecanica" (TBM) au crescut cu 21,61%, faţă de euro, în perioada analizată, rămânând pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Turbomecanica a încheiat anul trecut cu un profit de 3,64 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 3,5 milioane lei raportată în 2014. Veniturile societăţii au crescut în perioada menţionată cu 29,79% faţă de cele din 2014, ajungând la 69,66 milioane lei.
Podiumul este completat de acţiunile "Stirom" (+10,51%) şi de titlurile Oltchim" (+8,83%)
Cel mai performant fond, în perioada analizată, a fost "Index Austria ATX", cu o urcare de 3,46%, urmat de "Active Dinamic", cu o creştere de 1,68%, şi "BT Index Romania ROTX" cu o apreciere de 1,54%, comparativ cu moneda europeană.
BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, investind în acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index), potrivit datelor de pe site-ul administratorului.
• Aurul a scăzut cu 3,78%
Aurul s-a depreciat cu 3,78%, raportat la euro, în perioada analizată, la cursul BNR.
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un minus de 0,12% raportat la euro, în condiţiile deprecierii monedei naţionale cu 0,16%.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.