CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 MARTIE - 16 MARTIE Titlurile bancare conduc topul rentabilităţilor bursei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 martie 2018

Titlurile bancare conduc topul rentabilităţilor bursei

Analiştii Banca Transilvania: "Primul obiectiv pentru cotaţia indicelui BET se află la 9.000 de puncte"

Săptămâna recent încheiată a fost benefică pentru cele două acţiuni bancare lichide ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), topul celor mai rentabile titluri ale pieţei fiind condus de BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), cu aprecieri de 8,58%, respectiv 8,34%, în raport cu moneda euro.

În ambele cazuri, cea mai bună evoluţie, atât din punctul de vedere al cotaţiilor cât şi al rulajului, din perioada 9 martie ­- 16 martie, a fost consemnată în ultima şedinţă de tranzacţionare din acest interaval.

Vineri, 16 martie, Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, aprecia pentru Ziarul BURSA că volumele importante înregistrate de anumiţi emitenţi în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii ar putea indica o prezenţă consistentă a investitorilor instituţionali în piaţă.

Pentru acea şedinţă, preţul acţiunii BRD a urcat cu 3,6%, până la 15,56 de lei/titlu, pe fondul unui volum de 818.386 de acţiuni, de peste trei ori faţă de media celor 20 de zile anterioare, de circa 250.200 de unităţi.

Valoarea transferurilor din 16 martie cu acţiunile BRD a fost de 12,61 de milioane de lei, ocupând astfel locul al treilea în topul rulajului din acea zi.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia BRD se află pe un trend ascendent atât pe termen scurt şi mediu, cât şi pe termen lung, acţiunile societăţii bancare tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar) de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste termene.

Conducerea a propus acţionarilor spre aprobare repartizarea unei sume de 1,14 miliarde de lei, reprezentând circa 83% din profitul înregistrat de BRD la nivel de bancă, în 2017, de 1,38 miliarde de lei.

În cazul TLV, aprecierea din ultima şedinţă a săptămânii a fost de 3,65%, până la preţul unitar de 2,7 lei, în contextul unui rulaj de aproape 15,68 milioane de titluri, de peste patru ori mai mare decât media celor 20 de zile anterioare, de circa 3,42 milioane de acţiuni.

Valoarea transferurilor cu acţiunile TLV din acea zi a fost de 41,96 milioane de lei, reprezenând titlurile cu cel mai mare rulaj din 16 martie.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere societatea bancară a răscumpărat 3,61 milioane de acţiuni proprii.

Acest proces face parte din programul de răscumpărare desfăşurat de bancă în perioada 1 martie - 23 martie, pentru zece milioane de acţiuni proprii, la un preţ minim egal cu preţul de piaţă de la BVB din momentul efectuarii achizitiei şi un preţ maxim de 3,5 lei.

Pachetul reprezintă 40% din cele 25 de milioane de acţiuni aprobate a fi răscumpărate în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 26 aprilie 2017.

În ultima zi de tranzacţionare a săptămânii, acţiunile TLV au încheiat şedinţa la preţul de 2,7 lei/unitate.

Pe data de 16 martie, banca anunţa că a primit aprobările necesare din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group în capitalul social al Bancpost.

Ca şi în cazul BRD, şi titlurile băncii din Cluj se află pe o tendinţă ascendentă pe termen scurt, mediu şi lung. Mai mult decât atât, acţiunile TLV au închis, vineri, la un nou maxim istoric.

Anul trecut, profitul net al societăţii a scăzut cu 3,46%, faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei. Banca încă nu a înaintat, încă, o propunere de

dividend din profitul anului trecut.

Cu ponderi de 22,01%, pentru TLV şi 11,7% pentru BRD, titlurile celor două bănci sunt printre cele mai importante din cadrul BET, care a urcat, în ultima săptămână, cu 3,84%, cea mai mare creştere dintre indicii analizaţi.

În săptămânalul de analiză tehnică publicat ieri, 19 martie, de Banca Transilvania, este indicat un prim obiectiv pentru cotaţia BET de 9.000 de puncte.

Totodată, analiştii indică pragul de 9.300 de puncte drept următoarea rezistenţă (n.r. nivel al cotaţiei ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) şi, implicit, ţintă de preţ.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri ale bursei, a urcat cu 3,01%, în intervalul menţionat. Atât în cazul indicelui extins, cât şi în cel al BET, titlurile cu cea mai bună evoluţie din componenţa lor au fost cele ale BRD.

BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,38%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 martie - 16 martie.

Din cadrul său, cel mai bun comportament le-au avut acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror creştere a fost de 0,7%, în intervalul menţionat.

Vineri, 16 martie, preţul acţiunii FP stagna, pe fondul unui rulaj de circa 11,83 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 5,41 milioane de titluri.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 martie - 15 martie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, cu o apreciere de 2,27%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o apreciere de 2,12%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 1,87%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,22%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,16%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 9 martie - 16 martie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 10,54%, în intervalul 9 martie - 16 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.300 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 141,54 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb