Actualizare 11:50 Martin Schulz: "Referendumul din Ungaria împotriva planului de relocalizare a refugiaţilor, un joc periculos"
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat astăzi că referendumul din Ungaria împotriva planului de relocalizare a refugiaţilor în cadrul Uniunii Europene reprezintă un joc periculos, relatează AFP.
"Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie să primească numai vreo 2.000 de refugiaţi. A organiza un referendum în legătură cu aceasta este un joc periculos", a declarat Martin Schulz grupului de presă german Funke, potrivit unui fragment dintr-un articol publicat în avans.
Potrivit oficialului european, premierul ungar, Viktor Orban, contestă validitatea legislaţiei europene la care însăşi Ungaria a contribuit.
Martin Schulz a lansat un apel celorlalţi lideri ai ţărilor membre în Uniunea Europeană să îl aducă pe Viktor Orban pe calea cea bună.
(G.F.)
---------
Cetăţenii din Ungaria sunt chemaţi astăzi la urne, într-un referendum de la care premierul Viktor Orban speră să obţină sprijinul popular prin care Budapesta să se opună oricăror viitoare planuri ale Uniunii Europene de a reinstala solicitanţi de azil în statele membre, relatează The Asociated Press.
Întrebarea la care ungurii sunt chemaţi să răspundă la urne este "Vreţi ca Uniunea Europeană să poată să impună aşezarea obligatorie a unor cetăţeni care nu sunt ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?".
Orban susţine că - răspunzând "nu" - alegătorii susţin suveranitatea şi independenţa Ungariei. El speră că presiunea populară să încurajeze şi alte state UE să organizeze referendumuri asemănătoare.
Cel puţin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetăţeni cu drept de vot este necesar să participe la scrutin, pentru ca referendumul să fie validat.
În pofida unei campanii stradale prin afişaj, a unor spoturi publicitare şi unor apariţii ale unor miniştri şi parlamentari - fără precedent - la nivel naţional, care îndeamnă oamenii să voteze, sondajele arată că validarea scrutinului nu este nici pe departe asigurată, în pofida faptului că tabăra "nu" este creditată cu o majoritate.
Partidul xenofob şi de extremă dreapta Jobbik susţine poziţia împotriva migraţiei a Guvernului, iar cele mai multe partide de opoziţie şi organizaţii ale societăţii civile le cer alegătorilor fie să boicoteze referendumul, fie să introducă în urne buletine de vot nule.
Aproape 400.000 de migranţi au traversat Ungaria anul trecut, în drum către Europa de Vest. Însă gardul de sârmă ghimpată, atât de criticat, şi noua politică de expulzare s-au dovedit eficiente.
În primele patru din cele cinci săptămâni ale lui septembrie, poliţia a raportat, în 12 zile, că niciun migrant nu a trecut frontiera.
Ungaria a acordat anul trecut azil unui număr total de 508 refugiaţi, iar anul acesta se aşteaptă un număr similar.
1. mda
(mesaj trimis de cosming în data de 02.10.2016, 17:16)
Ar trebui un referendum european ca să valideze dorința cetățenilor europeni de a primi refugiați!
Si așa vom avea clar un rezultat care să reflecteze dacă UE dorește sau nu refugiați!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2016, 21:17)
Prefer referendumuri nationale.