Investiţia CEZ în proiectul de la "Electrocentrale" Galaţi va fi întreruptă, a anunţat, ieri, compania, citată de Rompres. Astfel, după aproape doi ani în care proiectul a fost analizat şi discutat, Grupul CEZ a hotărât să nu mai continue proiectul centralei de la Galaţi. Decizia a avut la bază o serie de parametri tehnici, precum şi câteva aspecte relevante de ordin financiar.
Pe parcursul celor doi ani de analiză a proiectului, Grupul CEZ a derulat studiul de prefezabilitate pentru construirea unei noi unităţi de 400 MW pe locul unde există, la ora actuală, CET Galaţi, o "insulă" aflată în perimetrul deţinut de "Arcelor Mittal".
Oficialii CEZ menţionează că, potrivit studiului de prefezabilitate, proiectul nu poate fi construit, din cauza unor costuri importante şi, în acelaşi timp, neprevăzute, ce vizează reţeaua, precum şi conductele de gaz.
La această concluzie s-a adăugat şi faptul că se punea problema demolării unor active aparţinând CET Galaţi.
În urma acestor aspecte, Grupul CEZ a decis să îşi concentreze resursele financiare către restul afacerilor derulate în România, printre care şi participarea în cadrul "EnergoNuclear", compania care va construi unităţile 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.
În prezent, CEZ Group construieşte în zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalată de 600 MW, aproximativ dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW).