CHRISTINA VERCHERE, CEO OMV PETROM:  "Modificarea Legii Offshore este urgentă, altfel extracţia gazelor din Marea Neagră devine incertă"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 februarie 2020

"Modificarea Legii Offshore este urgentă, altfel extracţia gazelor din Marea Neagră devine incertă"

"Gazele din perimetrul Neptun Deep, o resursă pe care multe ţări şi-ar dori să o aibă"

Extracţia gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, aflat în Marea Neagră, nu mai poate aştepta mult timp, fiind necesară modificarea de urgenţă a Legii Offshore astfel încât proiectul să poată deveni operaţional, altfel pierderea României va fi uriaşă, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Domnia sa a declarat: "În primul rând, cred că avem nevoie de stabilitate, de o piaţă a gazelor liberalizată şi de infrastructura-cheie. OUG 1/2020 privind modificarea OUG 114/2018 este foarte importantă pentru investitori, pentru ca aceştia să remarce intenţia de întoarcere la piaţa liberalizată. Subliniem însă faptul că este nevoie de schimbarea Legii Offshore. (...) Pentru o ţară ca România, resursele din Marea Neagră sunt foarte importante şi multe state şi-ar dori să le aibă, dar cred că timpul pentru exploatarea lor este limitat".

Christina Verchere a mai spus că activitatea companiei este influenţată de piaţă şi de reglementări şi că aceasta are nevoie de un cadru legal prietenos investiţiilor.

Pentru România, gazele din perimetrul Neptun Deep înseamnă securitate energetică şi o şansă pe care doar puţine ţări o au, a mai explicat domnia sa, menţionând că, în contextul Green Deal, gazul este una dintre soluţiile Europei în tranziţia spre energia curată.

Fără o modificare a Legii Offshore, extracţia gazelor din Marea Neagră devine incertă, iar România ar avea mult de pierdut, a spus doamna Verchere, adăugând: "Am spus întotdeauna că, în cazul Mării Negre (n.r. extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep), ne întrebăm «când», pentru că este vorba despre o resursă descoperită, evaluată, care stă la baza securităţii energetice a ţării, dar vedem şi contextul în continuă schimbare, presiunile tot mai accentuate privind mediul, dezbaterile tot mai numeroase cu privire la finanţarea proiectelor de acest gen (n.r. dezvoltate pe baza gazului natural ca resursă) şi discuţiile pe marginea Green Deal. În absenţa unei modificări a Legii Offshore, mă îngrijorez, pentru prima dată, că am putea vorbi despre «dacă» Marea Neagră, şi nu despre «când», iar pierderea Ro­mâniei ar fi uriaşă. Aceasta este, aşadar, o chestiune urgentă. Autorităţile trebuie să urgenteze schimbarea Legii Offshore, pentru a putea să începem să extragem gazul din Marea Nea­gră, să-l aducem în România, odată cu el venind şi încasările la bugetul statului".

Totodată, directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele, a declarat, ieri, că proiectul offshore Neptun din România va suferi o nouă amânare, unul dintre motive fiind anunţul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participaţiei sale de 50% la acest proiect, potrivit agenţiei de presă APA, citată de Agerpres.

Rainer Seele a subliniat, însă, că vânzarea participaţiei deţinute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar şi deocamdată nu au apărut noi parteneri.

Rainer Seele a precizat: "Nici măcar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, dacă sunt interesaţi să preia această participaţie".

Şeful OMV a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun Deep sunt în prezent "oarecum atenuate" şi că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiţii va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.

Până acum, în proiectul din Marea Neagră au fost investite 1,5 miliarde dolari, din care jumătate de OMV.

De asemenea, tot ieri, în cadrul unei conferinţe, şeful diviziei Upstream a OMV AG, Johann Pleininger, a sugerat că grupul energetic austriac ar putea fi interesat să îşi majoreze participaţia la proiectul offshore Neptun din România, proiect la care în prezent deţine 50% din acţiuni, transmite Reuters.

La începutul anului, ExxonMobil a confirmat că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun Deep din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători.

Johann Pleininger a adăugat: "În prezent nu purtăm niciun fel de negocieri concrete cu ExxonMobil, pentru că atât timp cât nu există un proces oficial de vânzare nu putem avea negocieri. Cu siguranţă nu suntem interesaţi de întreg pachetul de 50% pe care ExxonMobil îl scoate la vânzare".

Grupul american şi OMV Petrom explorează împreună zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, cu o resursă estimată la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cele două companii având participaţii egale în proiect (câte 50%), însă decizia finală de investiţii pentru extracţia gazelor din perimetrul respectiv nu a fost încă luată.

Amintim că, zilele trecute, Minis­terul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii petrolului, astfel încât niciun transfer sau vânzare de participaţii la acordurile petroliere să nu mai poată fi posibil fără aprobarea Guvernului, arătând: "Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranţă naţională, concesionarea şi executarea de operaţiuni petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de ţări terţe Uniunii Europene sau de resortisanţi ai ţărilor terţe Uniunii Europene. În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorităţii competente, Guvernul, din motive de siguranţă naţională, poate aproba rezilierea acordului petrolier".

FAŢĂ DE REZULTATUL DIN 2018

OMV Petrom şi-a redus profitul net cu 11%, anul trecut

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar la nivel consolidat de 3,635 miliarde de lei, cu 11% sub cel din anul 2018, potrivit datelor preliminare prezentate ieri de companie, printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totuşi, compania propune distribuirea unui dividend pe acţiune de 0,031 lei, cu 15% peste cel de anul anterior, iar raportat la cotaţia SNP de ieri, de 0,4235 lei, dividendul din rezultatul anului 2019 oferă un randament brut de 7,32%.

"Această propunere iniţială a fost prezentată şi Comitetului de Audit şi respectă politica actuală de dividende, aşa cum este publicată pe pagina de internet a OMV Petrom", se arată în comunicatul companiei, adăugându-se că propunerea finală privind distribuirea de dividende pentru anul financiar 2019 va fi supusă aprobării acţionarilor în luna aprilie a acestui an.

Anul trecut, vânzările consolidate ale OMV Petrom s-au ridicat la 25,485 miliarde de lei, cu 13% peste cele din 2018, datorită volumelor vândute şi preţurilor mai mari la gaze naturale, a volumelor vândute mai mari de produse petroliere şi a preţurilor mai mari la electricitate, parţial anulate de preţuri de vânzare mai mici la produse petroliere.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 26%, iar cele din Upstream aproximativ 2%.

Rezultatul din exploatare (excluzând elementele speciale) a scăzut cu 5%, până la 4,573 miliarde de lei, reflectând condiţiile de piaţă nefavorabile ale preţului la ţiţei şi scăderea marjei de rafinare.

Elementele speciale cuprind cheltuieli nete în valoare de 370 milioane lei, în principal legate de costurile viitoare estimate pentru remedierea solului în legătură cu rafinăria Arpechim, înregistrate în trimestrul al treilea din 2019, şi de o ajustare de depreciere a activelor deţinute pentru vânzare în Upstream, înregistrată în trimestrul al patrulea din anul trecut, contrabalansate parţial de efectele pozitive temporare din contractele forward în Downstream Gas.

"În data de 8 ianuarie 2020, OMV Petrom a semnat un contract privind transferul a 40 de zăcăminte marginale onshore de ţiţei şi gaze naturale din România către Dacian Petroleum SRL. La 31 decembrie 2019, activele şi datoriile aferente au fost clasificate ca deţinute pentru vânzare şi evaluate la valoarea justă, mai puţin costul aferent vânzării. Impactul negativ, în valoare de 220 milioane de lei, aferent transferului, este reflectat deja în rezultatul din exploatare al anului 2019", arată emitentul în raport.

Rezultatul din exploatare pentru anul 2019 s-a diminuat cu 19%, la 4,245 miliarde de lei, influenţat în principal de condiţiile nefavorabile din piaţă, precum şi de cheltuielile speciale nete din anul anterior.

Anul trecut, investiţiile OMV Petrom au fost de 4,225 miliarde lei, cu 2% faţă de cele din 2018.

Investiţiile din Upstream în 2019 au fost 3,269 miliarde lei, comparativ cu 3,15 miliarde lei în 2018, în timp ce investiţiile din Downstream au fost în valoare de 903 milioane lei, faţă de 1,138 miliarde lei în 2018, din care 818 milioane lei în Downstream Oil.

"Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat şi salutăm iniţiativele de accelerare a reîntoarcerii la o piaţă liberalizată aduse de OUG 1/2020. Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activităţile offshore", spun reprezentanţii companiei.

Pentru 2020, grupul petrolier preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 60 dolari/baril, faţă de 64 de dolari/baril în 2019.

Cererea de produse petroliere se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2019, iar pentru gaze naturale şi electricitate OMV Petrom estimează că cererea va fi relativ similară comparativ cu 2019.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 23,988 miliarde de lei. (Andrei Iacomi)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Declaratia Dnei CEO suna a santaj sau in jargon corporatist "it is the right moment to fuck them "

    1. Vor sa modifice legea si statul roman sa ia ciu-ciu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb