Inflaţia din zona euro a crescut peste nivelul de 10% în octombrie, ceea ce evidenţiază severitatea crizei costului vieţii din regiune şi pune presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană (BCE), scrie CNBC.
Conform datelor preliminare publicate ieri de Eurostat, inflaţia a atins un nivel anual de 10,7%, în octombrie, cea mai mare valoare lunară înregistrată de la formarea zonei euro. Cele nouăsprezece ţări ale blocului se confruntă cu o creştere generalizată a preţurilor de peste un an, în special la energie şi alimente, tendinţă ce a fost accentuată de invazia Rusiei în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.
Datele de ieri vin după ce, săptămâna trecută, o serie de ţări europene au publicat estimări ale inflaţiei, pentru luna tocmai încheiată. În Italia, inflaţia de 12,8% a depăşit aşteptările anterioare ale analiştilor, în vreme pentru Germania şi Franţa, estimările au fost de 11,6% şi 7,1%. Valorile reflectă măsurile luate de guverne, precum şi gradul de dependenţă pe care-l au sau l-au avut ţările faţă de importurile de energie din Rusia, conform CNBC.
Joia trecută, Banca Centrală Europeană - al cărei obiectiv principal este ţintirea inflaţiei - a confirmat că va opera noi ridicări ale ratelor dobânzilor în lunile următoare, în încercarea de a reduce creşterea generalizată a preţurilor. Banca a afirmat că a făcut un "progres substanţial" în ceea ce priveşte normalizarea ratelor din regiune, dar "se aşteaptă să crească în continuare ratele dobânzilor, pentru a asigura revenirea în timp util a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%", potrivit sursei menţionate.
Christine Lagarde, preşedintele băncii, a afirmat săptămâna trecută, la conferinţa de presă ce a urmat şedinţei BCE în care s-a hotărât creşterea dobânzii cu 0,75%, că probabilitatea apariţiei unei recesiuni în zona euro s-a intensificat.
Pe de altă parte, cifrele publicate ieri arată o creştere a PIB-ului zonei euro de 0,2%, în octombrie, după ce, în trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut al celor nouăsprezece ţări ale blocului urcase cu o rată de 0,8%. Cu toate că până acum recesiunea a fost evitată, încetinirea activităţii în zona euro este evidentă. De altfel, mai mulţi economişti estimează o contracţie a PIB-ului în acest trimestru, conform CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2022, 13:34)
Sa trăiască sancțiunile energetice,
și interesele USA
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2022, 14:17)
Si razboiul mujicilor:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2022, 15:16)
Provocat de americani
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2022, 21:17)
Profita China și europenii se aleg cu slava.