CNVM speră să rezolve piaţa Rasdaq peste două săptămâni

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 iulie 2010

Anca Dumitru: "ATS-ul administrat de BVB asigură un cadru general asemănător pieţei reglementate, în ceea ce priveşte transparenţa emitenţilor şi regulile de tranzacţionare".

Anca Dumitru: "ATS-ul administrat de BVB asigură un cadru general asemănător pieţei reglementate, în ceea ce priveşte transparenţa emitenţilor şi regulile de tranzacţionare".

Reprezentanţi ai Bursei, CNVM, brokerilor şi investitorilor s-au întâlnit, joi, ca să se pună de acord asupra modului în care va fi tranşat statutul Rasdaq

Deşi termenul de 60 de zile fixat, la mijlocul lunii aprilie, pentru clarificarea statutului pieţei Rasdaq a fost depăşit de mult, reprezentanţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) estimează că abia peste două săptămâni problema pieţei Rasdaq va fi discutată de cei şase comisari.

Între timp, reprezentanţii CNVM au făcut recurs la decizia Tribunalului Arad din 14 aprilie care obliga Comisia să precizeze clar dacă piaţa Rasdaq este o piaţă reglementată sau nu, următorul termen fiind fixat pe 22 iulie.

"Din păcate nu am putut să res-pectăm termenul de 60 de zile din motive subiective şi obiective. Noi am lansat, către participanţii la piaţă, invitaţia să ne întâlnim şi să discutăm despre cum vom rezolva statutul pieţei Rasdaq şi am aşteptat propunerile lor", a spus, pentru ziarul BURSA, comisarul CNVM Lorand Kralik, adăugând: "Probabil că peste două săptămâni, vom discuta în şedinţa Comisiei această problemă. Săptămâ-na aceasta este exclus să abordăm problema Rasdaq pentru că deja a fost stabilită ordinea de zi a şedinţelor".

CNVM vrea să rezolve problema pieţei Rasdaq prin mutarea anumitor companii pe piaţa reglementată, urmând ca restul societăţilor care nu îndeplinesc condiţiile de tranzacţionare pe BVB să fie mutate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS). Comisia a insistat că este nevoie de acceptul emitenţilor pentru promovarea lor la BVB, în timp ce investitorii şi brokerii sus-ţin că emitenţii si-au dat acordul să fie tranzacţionaţi pe piaţa reglementată cu ani în urmă.

"Nu dorim să luăm o decizie pripită în privinţa pieţei Rasdaq doar de dragul de a lua o decizie. Trebuie să gândim un Proiect pilot pe care să îl definitivăm împreună cu Bursa de Valori Bucureşti. Nu cred că va exista un consens al tuturor actorilor din piaţă, mai ales că această problemă durează de vreo şase ani", a completat Lorand Kralik.

Procedură mult simplificată pentru cotarea pe piaţa reglementată a BVB

Reprezentanţii Comisiei au avut mai multe runde de discuţii cu conducerea executivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar şi cu brokeri şi investitori în privinţa pieţei Rasdaq.

Cea mai recentă întâlnire de acest fel a avut loc, joia trecută, fără ca participanţii să reuşească să se pună de acord asupra direcţiei pe care o vor lua companiile listate, în prezent, pe Rasdaq, după ce acest segment de piaţă va fi desfiinţat.

Anca Dumitru, directorul general al Bursei, a explicat, pentru ziarul BURSA, ce s-a întâmplat la întâlnirea de săptămâna trecută: "La iniţiativa CNVM, a avut loc o întâlnire la nivel de personal executiv, pentru a lucra împreună la un proiect de act normativ care vizează clarificarea statutului emitenţilor tranzacţionaţi pe Piaţa Rasdaq şi în secţiunea "unlisted", în cadrul pieţelor / sistemelor adminis-trate de BVB. Principiile care vor sta la baza acestui act normativ trebuie să reflecte valorificarea acestor emitenţi, ţinând cont şi de prevederile legislaţiei europene, dar şi protecţia acţionarilor.

Sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB asigură un cadru general asemănător pieţei reglementate, în ceea ce priveşte transparenţa emitenţilor şi regulile de tranzacţionare. Retragerea de la tranzacţionare se realizează ca pe piaţa reglementată.

Se preconizează ca, pe o perioadă determinată de timp, companiile care se califică pentru piaţa reglementată să beneficieze de o procedură mult simplificată pentru cotarea pe piaţa reglementată a BVB, şi de sprijinul direct al BVB. Avantajele sunt creşterea vizibilităţii la nivelul investitorilor rezidenţi şi nerezidenţi, atragerea fondurilor de pensii private ca potenţiali acţionari, facilitarea accesului la finanţarea prin piaţa de capital, posibilitatea de a intra în indicii de elită ai BVB, o promovare suplimentară prin mijloacele bursiere specifice".

Lorand Kralik:

"Nu cred că va exista un consens al tuturor actorilor din piaţă, mai ales că problema pieţei Rasdaq durează de vreo şase ani".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb