Cofinanţarea proiectelor SAPARD, sprijinită de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 aprilie 2004

SAPARD şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM au hotărît să acorde sprijin IMM-urilor prin asigurarea părţii de cofinanţare, obligatorie pentru accesarea Programului SAPARD. Directorul general al Agenţiei SAPARD, Gheorghiţă Corbu, a declarat: "Problema intervine în momentul în care cel care doreşte să acceseze fondurile SAPARD, trebuie să asigure partea de cofinanţare. Am stabilit împreună cu băncile o nouă sursă de asigurare a confinaţării pentru cei care nu au suficient capital. Colaborarea cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va oferi noi oportunităţi pentru toţi aceia care doresc să obţină fonduri europene nerambursabile".

Agenţia SAPARD oferă finanţare nerambursabilă de 30% sau 50% din valoarea eligibilă a investiţiei, restul reprezentînd partea de cofinanţare, care este obligatorie pentru beneficiarii Programului. Cofinanţarea se poate realiza în două modalităţi: fie beneficiarul deţine suma necesară cofinanţării, fie face un împrumut la o bancă. În cazul în care apelează la un credit bancar, beneficiarul poate solicita ca acesta să fie garantat de FNGCIMM.

Fondul acordă garanţii de maxim 75% din valoarea unei finanţări pe termen mediu şi lung şi de maxim 60% din valoarea unei finanţări pe termen scurt. Pentru societăţile nou înfiinţate, acest Fond poate acorda garanţii de pînă la 80%. Silvia Ciornei, preşedintele FNGCIMM a precizat că: "în cadrul pachetelor de finanţare a proiectelor din Programul SAPARD garantăm creditele bancare solicitate de beneficiari. Valoarea maximă a garanţiei pentru persoanele juridice este de 500.000 de euro pentru finanţări pe termen mediu şi lung şi de 400.000 de euro pentru termen scurt. Pentru persoanele fizice autorizate oferim garanţii pînă la 75.000 euro.

Fondul percepe un comision de 1,5% (pentru euro) şi 3% (pentru lei), care se calculează la soldul garanţiei.

Numai IMM-urile beneficiază de garantarea unui astfel de credit. Respectiva societate trebuie, de asemenea, să îşi desfăşoare activitatea în domeniul producţiei, turismului, transporturilor şi prestărilor de servicii şi să aibă capital integral privat.

Beneficiarul trebuie, totodată, să obţină aprobarea pentru finanţare din partea băncii, să nu aibă datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul asigurărilor sociale şi, nu în ultimul rînd, să nu deţină credite restante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb