În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, anunţă un comunicat al instituţiei. Inspectorii vor controla şi unităţile de tăiere, procesare, depozitare, transport, comercializare şi de alimentaţie publică şi vor întreprinde acţiuni pentru evitarea apariţiei de îmbolnăviri şi pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor. Totodată, ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi autorizate sanitar veterinar pentru a avea siguranţa că atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Autoritatea reaminteşte că vor fi admise pentru sacrificare, în vederea consumului public, numai animalele sănătoase, pentru care există certificat de sănătate vizat de către medicul veterinar. Comercializarea mieilor va fi permisă în pieţele agroalimentare sau alte locuri amenajate şi autorizate, numai dacă sunt însoţiţi de documentele oficiale prevăzute de legislaţia veterinară.
Pentru produsele din lapte, producătorul trebuie să deţină document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul, certificat de producător eliberat de primăria din localitate vizat de asociaţia profesională sau medicul veterinar zonal, fişa de sănătate a animalelor - vizată de medicul veterinar, precum şi carnetul de sănătate propriu, purtând viza medicului de medicină umană. Informaţiile privind identitatea producătorului de lactate, sortimentul comercializat şi data obţinerii acestuia trebuie înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj- cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar). ANSVSA atrage atenţia comercianţilor că este interzisă atât depozitarea cât şi expunerea ouălor în aceleaşi locuri cu cele destinate cărnii, produselor din carne sau lapte şi a altor produse alimentare nepreambalate, precum şi în spaţii unde temperatura depăşeşte 14 grade Celsius