COMERCIANŢII NU POT OPRI ALTERAREA ALIMENTELOR: Frigiderele fierbinţi

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 31 iulie 2008

Frigiderele fierbinţi

Protecţia Consumatorilor a interzis, în luna iulie, comercializarea a 15 tone de alimente în jumătate din judeţele ţării

Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de 1.8 milioane de lei

Produse alimentare expirate, mărfuri depozitate necorespunzător şi alimente perisabile expuse la temperaturi ridicate fac parte din alimentaţia noastră îndeosebi pe timpul verii.

Indolenţa unor comercianţi care încalcă conştient sau nu legile în vigoare ne aduce pe rafturile magazinelor din toată ţară, în restaurante, unităţi fast-food sau terase, brânzeturi mucegăite, carne stricată, sucuri şi dulciuri expirate sau produse ambalate necores­punzător.

Le consumăm cu plăcere şi pentru toate acestea suntem furaţi şi la cântar.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile inspectorilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma efecturării unui control la nivel naţional.

Potrivit ANPC, rezultatele ultimului control în domeniu, pe un eşantion de 1003 de operatori economici, sunt îngrijorătoare: 2.300 kg de alimente oprite definitiv de la comercializare, 13.000 kg de alimente oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor şi aplicarea a 723 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.840.000 lei.

Secretarul de stat, Dan Vlaicu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat: "La începutul verii, am declanşat un control de amploare pe piaţa alimentelor, avertizându-i pe comercianţi de gravitatea nerespectării regulilor, privind punerea pe piaţă a produselor perisabile, mai ales în condiţiile speciale impuse de zilele caniculare.

Există operatori economici care au ignorat cu desăvârşire aceste reguli, fapt sancţionat de inspectorii noştri. Îi asigur pe toţi comercianţii că vom continua verificările şi în perioada următoare".

Inspectorii ANPC au descoperit că se comercializează alimentele expirate în aproape jumătatea din judeţele ţării, respectiv în Vaslui, Suceava, Satu Mare Braşov, Bacău, Galaţi, Covasna, Harghita, Bistriţa Năsăud, Caraş Severin, Suceava, Brăila, Alba, Timiş, Bihor, Vrancea, Iaşi şi în Bucureşti.

Totodată 9% din operatorii economici controlaţi nu respectau condiţiile de depozitare impuse de producători, în timp ce, în Municipiul Bucureşti, această abatere s-a constatat la circa 22% din operatorii economici verificaţi.

Controlul a mai depistat unităţi de alimentaţie publică care utilizau vase şi veselă uzate, ciobite, fisurate, cu emailul exfoliat, insuficient spălate.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), ne-a declarat că o soluţie pentru a preîntâmpina toate aceste nereguli ar consta introducerea unor ambalaje degradabile, care să ateste depăşirea termenului de valabilitate a alimentelor.

În opinia sa, cei mai mulţi operatori care comecializează produse expirate sau care prezintă o stare accentuată de degradare sunt agenţii economici mici.

Dragoş Frumosu ne-a precizat că aceştia nu au fonduri suficiente să achiziţioneze tehnologiile necesare, precum lăzile frigorifice, pentru o "igienă" corespunzătoare a mărfurilor, din cauza fiscalităţii excesive şi a profiturilor mici. Pe de altă parte, preşedintele FNSIA a subliniat că la baza acestor nereguli stau şi contractele semnate prost cu producătorii.

Potrivit legii, marfa care expiră trebuie distrusă. Frumosu ne-a menţionat, însă, că în unele cazuri, îndeosebi în cele privind sucurile şi băuturi alcoolice, marfa expirată este returnată producătorilor (prin contract), care ulterior o reintroduc în circuitul comercial.

Iar noi o cumpărăm...

Acţiunea de control desfăşurată la nivel naţional privind calitatea, etichetarea, depozitarea şi modul de comercializare a alimentelor, a cuprins verificarea, în prima parte a lunii iulie, a 1.003 operatori economici. Potrivit ANPC, s-au verificat 368 unităţi de alimentaţie publică: unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării etc; 32 unităţi de alimentaţie publică şi chioşcuri din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum şi în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere etc şi 603 magazine. Cantitatea de produse alimentare verificate a fost de 68.000 kg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb