Comisarul european Miguel Canete nu e de acord cu tranzacţionarea exclusivă a 70% din gaze pe bursa OPCOM

ANDREI STAN
Companii #Energie / 11 octombrie 2017

Comisarul european Miguel Canete nu e de acord cu tranzacţionarea exclusivă a 70% din gaze pe bursa OPCOM

Oficialul propune ca soluţie obligaţia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacţionare

Unele dintre amendamentele la Ordonanţa de Urgenţă 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, aprobate, la începutul lunii octombrie, de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, riscă să încalce libertăţile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (UE) şi principiile pieţei libere de energie, atrage atenţia comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Canete, într-o scrisoare intrată în posesia Ziarului "BURSA". Scrisoarea este adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor - Liviu Dragnea, ministrului Energiei - Toma Petcu şi preşedintelui Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor - Iulian Iancu.

În scrisoare, comisarul european afirmă: "Vă contactez în legătură cu procedura legislativă în curs de adoptare pentru proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2016. Ordonanţa de urgenţă, adoptată în octombrie 2016, (...) a introdus reforme cruciale pentru funcţionarea pieţei de gaz din România prin abolirea barierelor de facto la exportul de gaze. Cu toate acestea, unele dintre amendamentele la proiectul de lege care o aprobă, adoptate la 4 octombrie 2017 de către Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, subminează eficacitatea Odonanţei de urgenţă şi ar putea contraveni libertăţilor fundamentale consacrate în tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi principiul pieţei libere de energie".

Pe de altă parte, Miguel Canete spune că este de acord cu argumentele unor membri ai Comisiei pentru Industrii în favoarea unei mai mari transparenţe asupra preţurilor, dar atrage atenţia că pentru atingerea acestui obiectiv există şi alte soluţii, precum obligaţia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacţionare din ţara noastră.

"Consider că această soluţie alternativă va lua în considerare pe deplin ambiţiile României ca producător-cheie al Uniunii Europene de a-şi comercializa gazele dincolo de frontierele sale şi îi va permite să realizeze întregul său potenţial ca locaţie de comercializare a gazelor naturale şi ca sursă de securitate a aprovizionării în regiune", mai afirmă comisarul european, în scrisoare.

Vă reamintim că proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, votat, pe 4 octombrie, de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, prevede că 70% din volumele de gaze vor fi tranzacţionate, exclusiv, pe platforma OPCOM, 30% prin contracte bilaterale, iar Bursa Română de Mărfuri (BRM) va fi scoasă din această piaţă angro de gaze naturale.

BRM l-a acuzat pe Iulian Iancu că, prin excluderea Bursei Române de Mărfuri, doreşte să instituie un monopol mascat pe piaţa gazelor.

În replică, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a spus, la acel moment: "Eu nu am exclus pe nimeni. Pentru a stabili un preţ de referinţă într-o ţară trebuie să ai cât mai mulţi concurenţi pe aceeaşi platformă. Austria a impus-o prin lege, la fel şi Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie. În momentul în care tu nu-ţi identifici un preţ de referinţă, nu creezi o concurenţă reală, ţi-ai dezavantajat economia şi consumatorul. Dacă eu aş fi avut nişte interese, evident că ar fi trebuit să fiu de partea BRM, pentru că este o entitate privată, şi nu de partea OPCOM care aparţine în majoritate statului român. E cam greu de crezut că OPCOM îmi poate crea mie nişte avantaje".

În sesiunea parlamentară anterioară, Comisia pentru industrii votase aceleaşi amendamente, cu diferenţa că exista obligaţia ca 100% din gazele de producţie internă să fie tranzacţionate pe bursă. Proiectul a fost reîntors la comisie, la cererea PNL.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb