Comisia de anchetă ANRE a decis să transmită către ANRE şi CC demararea unei investigaţii privind stabilirea preţului gazelor în acest an

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 noiembrie 2017

Comisia de anchetă ANRE a decis să transmită către ANRE şi CC demararea unei investigaţii privind stabilirea preţului gazelor în acest an

Electrica şi companiile din grup dau 752 milioane de lei pe participaţiile FP în filiale

------

Actualizare 13:14 Cătălin Stancu: "Achiziţionarea pachetelelor minoritare deţinute de FP,cea mai bună oportunitate de investiţie"

Achiziţionarea pachetelor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea în filialele de distribuţie şi de furnizare ale Electrica reprezintă cea mai bună oportunitate de investiţie pentru Grupul Electrica, iar tranzacţia va simplifica şi va accelera programele de transformare, de eficientizare, facilitând creşterea performanţelor financiare, potrivit directorului companiei, Cătălin Stancu.

Cătălin Stancu a declarat, într-un comunicat remis Redacţiei: "Anunţăm cu satisfacţie semnarea contractelor cu Fondul Proprietatea pentru achiziţia participaţiilor deţinute în filialele noastre. În primul rând, este meritul echipei de profesionişti din Electrica, care, după negocieri complexe, a reuşit să fructifice cea mai bună oportunitate de investiţie pentru Grup. Practic, această achiziţie va simplifica şi va accelera, în acelaşi timp, programele de transformare, de eficientizare din cadrul Grupului, va optimiza structura capitalului, facilitând creşterea performanţelor financiare şi va înlesni utilizarea capitalului obţinut la listare, conform angajamentelor din IPO, inclusiv pentru susţinerea planurilor de investiţii extrem de ambiţioase".

Stancu a mai menţionat: "Preţul a fost fundamentat de concluziile raportului de evaluare emis de consorţiul format din Mazars România SRL (Consultant Financiar) şi Accento Management Consultants (Evaluator), coordonat de Răzvan Butucaru - Partner şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de UniCredit SpA. Electrica a fost asistată pe parcursul negocierilor îndelungate de KPMG Advisory SRL, care a oferit consultanţă de M&A şi reglementare prin echipa de Deal Advisory specializată în Energie şi Resurse Naturale, condusă de Bogdan Văduva - Partener şi Mirela Ivanov - Director, şi de echipa RTPR Allen & Overy specializată în tranzacţii de M&A şi pieţe de capital, coordonată de Mihai Ristici - Partner, Loredana Chiţu (Boeru) şi Victor Rusu - Counsels".

(A.C.)

------

Actualizare 11:59 Eric Stab: "Nu sunt sigur că sunt suficiente gaze pentru primul trimestru din 2018".

Eric Stab, preşedintele general al Engie România, a susţinut astăzi, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), că gazele ar putea deveni insuficiente pentru primul trimestru din 2018.

Eric Stab a adăugat: "Dacă nu vor ajunge ar trebui să întrerupem furnizarea către anumiţi clienţi mari, industriali. Planul de urgenţă ar trebui actualizat pentru aceasta iarnă. Preţul gazelor a crescut în acest an de la 60 lei /mwh în martie, la 72-75 lei mwh în timpul verii, iar acum a ajuns şi la 105 lei mwh. În aceasta iarnă, preţurile vor fi mult mai mari decât în iernile trecute."

Astfel, Comisia de ancheta ANRE a decis să transmită către ANRE şi CC demararea unei investigaţii privind stabilirea preţului gazelor în acest an.

Eric Stab a menţionat că consumatorii casnici nu vor fi subiectul posibilelor întreruperi cu gaze din această iarnă.

Stab a explicat: "Este important să definim ce consumatori vor fi deconectaţi. Şi în ce ordine."

Potrivit lui Eric Stab, Engie şi-a îndeplinit obligaţiile de stocare, dar nivelul este stabilit de ANRE, în condiţiile în care obligaţiile de înmagazinare au scăzut.

Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei susţine că în această iarnă România a stocat gaze mai mult decât este necesar.

------

Companiile Electrica, Enel, CEZ România, ENGIE România, E.ON România şi conducerea ANRE au confirmat pentru astăzi participarea la audierile Comisiei de anchetă a activităţii ANRE.

Surse politice ne-au declarat că oficialii Electrica vor fi luaţi astăzi la întrebări şi cu privire la tranzacţia FP -Electrica privind participaţiile în filialele de distribuţie şi furnizare.

Fondul Proprietatea a vândut, ieri, către Electrica participaţiile pe care le deţinea în filialele Electrica Furnizare, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud, valoarea totală a tranzacţiei ridicându-se la suma de 752.031.841 RON.

Potrivit unui comunicat al FP, participaţia FP în Electrica Furnizare a fost vândută către Electrica si Societatea Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" S.A. pentru un preţ de vânzare total de 167.079.881 RON; cea în Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord a fost vândută către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord pentru 201.702.667 RON; pachetul din Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord a fost înstrăinat către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A. pentru un preţ de vânzare total de 209.744.928 RON, iar deţinerea la Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud a fost dată către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A. pentru 173.504.365 lei.

Electrica şi Fondul Proprietatea au prelungit, marţi, cu o lună, până la 30 noiembrie, data limită pentru vânzarea participaţiilor deţinute de Fond în filialele companiei, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). A doua zi, cele două companii au anunţat semnarea tranzacţiei.

Astfel, termenul de prelungire cu o lună s-a limitat la o singură zi. Nu ştim de ce tranzacţia nu a avut loc până în 31 octombrie şi de ce Electrica a mai făcut prelungirea de o lună, în condiţiile în care nu mai avea nevoie decât de o zi, care ar putea fi considerat un termen rezonabil de întârziere. Mai ales că Electrica are avocaţi competenţi să justifice "micile" întârzieri de la termenele precis stabilite ca fiind "rezonabile", aşa cum s-a întâmplat cu acceptarea candidaturilor statului depuse cu opt minute peste termenul limită din convocator.

Pe data de 26 octombrie, acţionarii Electrica au aprobat achiziţionarea întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor EL, pentru 752.031.841 lei.

Tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei.

Ziarul BURSA a scris, recent, că Electrica este dispusă, acum, să ofere cu 60 de milioane de lei mai mult pentru pachetele Fondului, decât avea de gând cu un an în urmă.

În martie 2016, oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei, în condiţiile în care FP dorea 875 milioane de lei. Conform discuţiilor de atunci, Electrica nu era dispusă atunci ca FP să primească şi dreptul la dividende.

Unii specialişti consideră că preţul negociat de Electrica este prea mare. Fostul şef al privatizărilor din Energie, Gabriel Dumitraşcu, consideră că preţul este nejustificat de mare: "Pe de altă parte, decât să ţină Electrica banii în bancă, din punctul de vedere al investitorului, prefer ca banii să aducă randamentul general al Grupului Electrica, mult mai bun decât randamentul banilor plasaţi în bancă". Şi deputatul PNL Lucian Bode a declarat că nu a văzut o fundamentare serioasă din partea Electrica pentru această tranzacţie.

Statul român deţine, prin Ministerul Energiei, 48,78% din Electrica.

Săptămâna trecută au fost prezenţi la comisia de anchetă reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, CE Hunedoara, Romgaz, Hidroelectrica, ELCEN, Transelectrica, OPCOM şi cei ai Dispeceratului Energetic Naţional. Reprezentanţii Nuclearelectrica şi Transgaz au anunţat că se vor prezenta la o şedinţă următoare, iar oficialii OMV Petrom au anunţat că vor răspunde în scris întrebărilor membrilor comisiei. Referitor la absenţa OMV Petrom de la audieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă, a precizat că va transmite direct la Parchet, DNA şi DIICOT informaţiile care vor rezulta din aceste audieri.

La finalul lunii septembrie, Camera Deputaţilor şi Senatul au decis constituirea Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Pe 12 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este nevoie de înfiinţarea unei comisii de anchetă în legătură cu preţul de la energie din ultima perioadă.

Proprietarii Dedeman au ajuns să deţină peste 5% din Electrica

Dedeman a cumpărat 0,93% din acţiunile Electrica şi a ajuns la un pachet de 5,769%, tranzacţia fiind realizată pe piaţa secundară, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Anterior, Dedeman, deţinută de Dragoş şi Adrian Pavăl, deţinea peste 16,7 milioane de acţiuni, iar acum a ajuns la 19,9 milioane.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ....gaze pentru trimestru I din 2017 ?????...Nu mai avem nevoie..a trecut aceasta perioada. !!!

    ...A-ti facut corectia.....OK.

    1. Mulţumim pentru sesizare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb