Comisia Europeană vrea să reducă producţia de vin a Uniunii

Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 17 mai 2006

Oficialii Comisiei Europene propun scoaterea din folosinţă a 400.000 din cele 3,5 milioane de hectare cultivate cu viţă de vie în Uniunea Europeană, urmărind astfel să evite supraproducţia de vin. Această măsură, dar şi alte propuneri de reformă a industriei viticole europene vor fi incluse într-un raport ce va fi prezentat şi, probabil, aprobat de Executivul european, la data de 21 iunie 2006.

În prezent, sectorul viticol european absoarbe aproximativ 1,3 miliarde de euro din bugetul anual al Uniunii Europene, dar vinul care nu poate fi vîndut provoacă blocului european pierderi anuale de aproximativ 500 de milioane de euro.

Potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), în ultimii ani, Uniunea Europeană, inclusiv România şi Bulgaria, a produs aproximativ 180 de milioane de hectolitri de vin anual, din care a rezultat un surplus de 22 milioane de hectolitri. Mai mult, specialiştii estimează că acest surplus va creşte în următorii ani, avînd în vedere că cererea mondială pentru vinurile europene scade constant (cu 0,65%), iar importurile de vinuri produse în afara UE sînt în creştere.

Dacă la nivelul Comisiei Europene nu va fi luată nicio decizie de reformă, în perioada 2010-2011 Uniunea Europeană se va confrunta cu un surplus de vin de aproximativ 28 milioane de hectolitri.

Pe lîngă reducerea suprafeţei cultivate cu viţă de vie, Executivul european are în vedere şi alte măsuri, precum împărţirea subvenţiilor între statele membre, în funcţie de nivelul anterior de producţie şi simplificarea regulilor referitoare la producţia şi normele de calitate, astfel încît viticultorii europeni să poată concura cu producători de vin din Australia, Africa de Sud şi America.

Comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer-Boel, a subliniat că exporturile de vin din Australia şi Chile au crescut cu 1900% în ultimii zece ani, în vreme ce exporturile de profil din Uniunea Europeană au sporit cu numai 20%.

Statele membre ale UE vor discuta raportul Comisiei în cea de-a doua jumătate a acestui an, iar dacă acesta va fi acceptat, noile norme vor intra în vigoare la începutul anului 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb