Acţionarii Electrica sunt nemulţumiţi de instabilitatea reglementărilor pieţei noastre de energie, după ce ANRE a diminuat rata reglementată a rentabilităţii după şase luni de la listarea companiei, a spus Victor Cionga, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al companiei, în cadrul unei intervenţii din sală, la conferinţa "Competitivitate, inteligenţă şi valoare adăugată prin servicii private - servicii energetice".
În decembrie, ANRE (reglementatorul pieţei) a decis diminuarea ratei rentabilităţii de la 8,52% la 7,7% pentru toţi distribuitorii de electricitate din ţara noastră.
Domnia sa a menţionat: "Investitorii Electrica, printre care se numără şi fonduri importante de investiţii, sunt nemulţumiţi, pentru că în road-show-ul pentru listarea Electrica ANRE a dat o scrisoare de confort privind menţinerea ratei reglementate a rentabilităţii. S-ar putea ca aceştia să-şi reconsidere planurile de investiţii în urma acestei instabilităţi legislative".
Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE, a declarat că în ultimii ani, preţul de producţie al electricităţii a scăzut, dar tarifele de distribuţie au fost în creştere. Domnia sa a menţionat: "Nu putem face investiţii în sistem de dragul investiţiilor. Noi vom analiza investiţiile din prisma eficienţei lor. Vrem să vedem ce beneficii aduce consumatorilor şi dacă în urma realizării lor scad pierderile din reţea. Electrica a obţinut o sumă importantă din listare, dar a rămas un pic în urmă cu investiţiile".
Grupul Electrica a anunţat, recent, că a dat în judecată ANRE ca să anuleze ordinul prin care i-a diminuat rata reglementată a rentabilităţii, aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. Acţiuni în instanţă similare au fost iniţiate şi de filialele Electrica de distribuţie (Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord).
Această diminuare operată de ANRE pentru rata reglementată a rentabilităţii presupune un profit mai mic pentru operatori (implicit dividende mai mici pentru acţionari), respectiv o diminuare a sumelor investite şi care sunt recuperate prin tariful de distribuţie perceput de companii, potrivit unor surse din piaţă.
La finele anului trecut, Fondul Proprietatea, care deţine pachete minoritare de acţiuni la operatorii de distribuţie prezenţi pe piaţa noastră, a anunţat că decizia ANRE conduce la o reducere de circa 12% a profitabilităţii operatorilor. Fondul a afirmat că schimbările constante ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil şi imprevizibil, împiedicând astfel companiile să îşi asume programe de investiţii, în contextul în care rata de rentabilitate a capitalului necesar devine nesigură.
În opinia FP, aceste modificări legislative, fiscale şi comerciale neaşteptate vor alunga investitorii, care nu vor mai fi interesaţi de furnizarea de capital în cadrul unui mediu de reglementare atât de imprevizibil.