Ţara noastră are nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro pentru înlocuirea reţelelor de distribuţie vechi, care au durata de viaţă depăşită, a declarat Cătălin Stancu, directorul general al Electrica.
Domnia sa a afirmat: "În acest moment, reţeaua de distribuţie şi transport din România este peste 60% cu durata de viaţă îndeplinită, adică este o structură relativ veche. Dacă e să traducem acest lucru în cifre, comparat cu media ţărilor central şi est europene, SAIDI - durata medie de întrerupere pe an de consumator - este sub 100 de minute, iar în România este 270 de minute. Aceasta se traduce relativ simplu: există o nevoie evidentă de investiţii masive de infrastructură".
Directorul Electrica a adăugat că aceste investiţii vor avea impact şi asupra tarifelor, iar soluţia ar trebui să fie definirea cât mai rapidă a consumatorului vulnerabil. "În mod normal, din motive obiective de limitare a capacităţii în piaţă, distribuitorii din România ar putea realiza între 350 şi 400 de milioane de euro pe an, ceea ce s-ar traduce la o perioadă de peste 25 de ani de recuperare a gapului tehnologic", a precizat şeful Electrica.
Cătălin Stancu a mai precizat că pentru anul acesta compania îşi propune o investiţie în reţele de 900 de milioane de lei.
Şeful Electrica a adăugat: "Anul trecut am reuşit un volum de investiţii, care a reprezentat un record naţional în ultimii ani, de aproximativ 750 de milioane de lei, adică o medie de investiţii pe o filială de distribuţie Electrica de 250 de milioane de lei, în condiţiile în care al doilea cel mai bun plasat a reuşit 180 de milioane de lei".
1. fără titlu
(mesaj trimis de stef în data de 07.09.2018, 08:33)
De zece ani ni se promite ca se vor face investitii in energie dar distribuitorii iau profit maximizat si investitii zero. Se supraevalueaza valoarea investitiilor unde se fac. S-a ajuns ca pretul de furnizare + cel de distributie+plus cel de transport sa reprezinte peste 60% din pret energie electrica. Asta in conditiile cand nu s-au facut investitii adevarate in distributie. Liberalizarea pretului pentru distributie a insemnat numai cresteri de preturi si scaderea calitatii serviciului.Fraerul din casnic plateste certificate verzi - 8% din pret energie, consumatorul industrial nu. Asta nu e mare magarie? Reducerea drstica a personalului si plata celui ramas la salariu minim este o crima. Nu mai vine nimeni in sistem si ce se face se revine la lumanare? Aducetiva aminte cum s- avandut Romtelecom si s-a sperat de catre greci ca vor face o afacere pe viata. N-a fost asa- a venit mobilul si au luat-o in bot. Aceeasi situatie se va intampla si la energie cand consumatorul isi va face instalatia lui de produs energie si distributia va ramane cu buza umflata.