Statele din sud-estul Europei se află în grafic cu înfiinţarea bursei regionale de energie, urmând ca aceasta să devină funcţională până la finalul acestui an, după cum a anunţat Mirela Săndulescu, directorul Direcţiei de Cooperare Strategică din cadrul OPCOM, care a vorbit despre stadiul în care se află procesul de integrare a pieţelor spot de energie electrică.
Potrivit domniei sale, în prezent, circa 72-73% din zonele de consum funcţionează în regim integrat.
Conform Comisiei Europene (CE), o abordare la nivel regional a fost şi va continua să fie decisivă pentru integrarea pieţei europene a energiei, din punctul de vedere al schimburilor transfrontaliere, precum şi al securităţii aprovizionării.
Un prim exemplu pentru o astfel de cooperare regională a fost crearea, la începutul anului 2014, de către operatorii de reţea şi bursele de energie din şaisprezece state membre, a aşa-numitei cuplări a pieţelor pentru ziua următoare, mai spune Comisia Europeană.
Dacă bursa regională de energie în zona de Sud-Est a Europei ar urma să fie creată în acest an, cuplarea pieţelor la nivel pan-european incluzând pieţele din SEE este planificată să devină operaţională în cel de-al doilea trimestru al anului viitor, conform sursei citate.
În februarie 2015, cel puţin o parte din graniţele nordice ale Italiei se vor cuplate la mecanism.
România se află într-o zonă de interfaţă între unele regiuni, susţine reprezentantul OPCOM, subliniind că se urmăreşte ca, în viitor, să se cupleze şi Grecia la acest sistem integrat.
Printre efectele unei pieţe integrate se numără atingerea convergenţei preţurilor, tranzacţionarea energiei într-un singur loc (la bursă), maximizarea câştigului general, volatilitatea pieţei, consolidarea consistenţei preţului de referinţă, reducerea abuzurilor de piaţă, eliminarea riscurilor existente în cazul tranzacţionării separate, pe termen scurt, a capacităţii de interconexiune, precum şi crearea unor noi oportunităţi de tranzacţionare transfrontalieră.