"Directiva UE şi legislaţia românească - ameninţări reale asupra industriei"

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 22 iunie 2016

"Directiva UE şi legislaţia românească - ameninţări reale asupra industriei"

(Interviu cu Adrian Pirău, Market Development Manager Imperial Tobacco)

Directiva Europeană pe Tutun şi legislaţia românească reprezintă ameninţări reale asupra pieţei ţigaretelor, este de părere Adrian Pirău, Market Development Manager la Imperial Tobacco România.

Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "Procesul de implementare a directivei în legislaţia noastră şi Directiva însăşi pot duce la o creştere a pieţei ilicite din România, în special deoarece această ţară, stat de frontieră a UE, ar putea fi inundată cu pachete «de import» care nu vor respecta reglementările europene din ţările vecine care nu sunt membre UE: Ucraina, Moldova, Serbia".

Domnia sa spune că trebuie să luăm în considerare faptul că, din cauza transpunerii târzii, există un risc ridicat de a avea vid de produse legitime pe piaţă, "care va fi umplut cu produse ilicite".

Reporter: Cum apreciaţi proiectul de transpunere a Directivei Europene pe tutun? Ce aduce bun şi ce măsuri vin în dezavantajul industriei?

Adrian Pirău: Ca urmare a lipsei unei certitudini juridice şi dat fiind termenul privind fabricarea de produse din tutun, industria ar urma să producă în conformitate cu noua lege, având puţin timp la dispoziţie să se pregătească.

Am solicitat, ca industrie, în repetate rânduri Guvernului şi Comisiei Europene de la Bruxelles să înlăture incertitudinea juridică şi ne-am pregătit în baza unor presupuneri rezonabile pe baza textului primar al noii Directive Europene privind produsele din tutun. Cu toate acestea, în ciuda pregătirilor noastre, putem să punem în mişcare roţile producţiei numai în momentul în care vom avea o certitudine juridică totală. Întrucât această certitudine o vom avea doar în apropierea termenului-limită de producţie, considerăm că industriei ar trebui să i se acorde suficient timp pentru a-şi pregăti şi ajusta producţia.

Acest proces, în modul în care este gestionat de autorităţi, dar şi Directiva însăşi, pot duce la o creştere a pieţei ilicite, în special deoarece România, ţară de frontieră a UE, ar putea fi inundată cu pachete "de import" care nu vor respecta Directiva, din ţările vecine care nu sunt membre UE: Ucraina, Moldova, Serbia. De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că, din cauza transpunerii târzii a legii europene, există un risc ridicat de a avea vid de produse legitime pe piaţă, care va fi umplut cu produse ilicite. Ne aşteptăm ca Directiva să influenţeze vânzările.

În afara efectelor economice pe care le-am menţionat mai sus, un alt efect important este faptul că va creşte procentajul persoanelor care fumează ţigarete de provenienţă necunoscută şi cu ingrediente necunoscute. Un alt efect grav este faptul că infracţionalitatea va primi mai multe fonduri, deoarece, după cum ştim, unul dintre modurile importante de finanţare a crimei organizate este comerţul ilicit cu ţigarete.

Reporter: Ce investiţii presupune implementarea prevederilor din cadrul proiectului de lege, pentru compania dumneavoastră?

Adrian Pirău: Investiţiile necesare pentru a respecta noua Directivă sunt semnificative în ceea ce priveşte designul pachetelor şi utilajele noi, dar există costuri viitoare uriaşe şi referitoare la implementarea localizării şi urmăririi (track & trace) până la nivel de pachet.

Reporter: De cât timp aveţi nevoie ca să vă conformaţi noilor cerinţe?

Adrian Pirău: Conform unui studiu german realizat la Institutul de Tipărire, Procesare şi Ambalare din Leipzig, industria are nevoie de un anume timp de pregătire tehnică pentru a ne adapta ambalajele, echipamentele, utilajele şi procesele de producţie şi pentru a oferi instrucţiuni detaliate furnizorilor noştri cu privire la noile cerinţe. Dată fiind întârzierea obţinerii clarităţii juridice, am avea nevoie ca Guvernul să ne acorde o perioadă adecvată de tranziţie după intrarea legii în vigoare.

Reporter: Dacă termenul până la care va trebui să vă conformaţi nu va fi prelungit, ce măsuri vă gândiţi să luaţi? Până la cât puteţi creşte stocurile? Aveţi posibilitatea să faceţi acest lucru?

Adrian Pirău: Ne vom asigura că respectăm legislaţia în vigoare, aşa cum facem întotdeauna. Dacă ne vom confrunta cu o transpunere foarte târzie, atunci vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că vom continua să respectăm legea. Nu vom avea altă alegere.

Reporter: Cum vă va afecta noua lege antifumat? Care va fi impactul asupra vânzărilor? Dar asupra industriei şi bugetului?

Adrian Pirău: Nu mă aştept la un impact radical al legii asupra vânzărilor, dar noua directivă şi legislaţia românească reprezintă ameninţări reale cu unele consecinţe nedorite semnificative, în special o creştere a comerţului ilicit. Cel mai mare efect asupra vânzărilor şi asupra veniturilor statului poate apărea ca urmare a impactului creşterii acestei pieţe ilicite.

Reporter: Ce alte industrii conexe vor mai fi afectate de această lege?

Adrian Pirău: Furnizorii noştri (furnizori de utilaje şi produse tipărite) sunt afectaţi de lipsa certitudinii juridice, iar comercianţii vor fi afectaţi de schimbări.

Reporter: Cum a evoluat piaţa tutunului în ultimul an?

Adrian Pirău: Evoluţia pieţei tutunului s-a menţinut pe acelaşi nivel şi dă semne că va continua să rămână la fel. Singura schimbare pe care o vedem este între segmente, deoarece anumite formate de ţigarete au avut o evoluţie mai bună şi au crescut, în timp ce alte segmente au pierdut din cota de piaţă.

Reporter: Cum comentaţi nivelul la care se află comerţul ilicit cu ţigarete? Ce stă la baza acestei creşteri?

Adrian Pirău: Nivelul comerţului ilicit este influenţat în principal de doi factori: eficienţa controlului la graniţă şi preţul ţigaretelor. Faptul că acciza a crescut anul trecut puţin mai mult decât ne-am aşteptat s-a reflectat, de asemenea, în creşterea comerţului ilicit în ultima perioadă.

Pur şi simplu, această creştere este bazată pe faptul că suntem la nivelul la care creşterea preţurilor scade consumul produselor aflate legal pe piaţă, ceea ce transferă banii pe care statul îi câştigă din accize în buzunarele contrabandiştilor şi în bugetele altor state.

Reporter: Cât a încasat statul, anul trecut, din taxele şi accizele plătite de industria tutunului?

Adrian Pirău: Circa 3 miliarde de euro numai din ţigarete, fără ţigări de foi, cigarillos sau ţigări rulate manual.

Reporter: Ce măsuri a luat industria pentru reducerea nivelului contrabadei cu tutun şi produse din tutun? Cum aţi colaborat cu autorităţile, în acest sens?

Adrian Pirău: În septembrie 2010, ITG a semnat un acord cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) al Comisiei Europene. Acordul include plăţi substanţiale către Comisie şi statele membre, însumând 300 milioane dolari în următorii 20 de ani.

Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei, anul trecut?

Adrian Pirău: Am avut o evoluţie pozitivă atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi cota de piaţă, datorită distribuţiei îmbunătăţite şi datorită faptului că suntem prezenţi pe un segment în creştere.

Reporter: Ce produse aţi lansat în ultima vreme?

Adrian Pirău: Am lansat două noi sortimente Davidoff: Davidoff Black Queen Size şi Davidoff White Queen Size, care au fost primite foarte bine pe piaţă şi care vor constitui unul dintre avantajele noastre pentru a continua să avem rezultate pozitive în România.

Reporter: Care este portofoliul de produse pe care le comercializaţi în prezent pe piaţa noastră?

Adrian Pirău: În prezent, vindem în România o gamă de nouă sortimente Davidoff produse în fabrica din Germania: Davidoff Classic, Davidoff Gold şi Davidoff Blue în gama premium, Davidoff Gold Slims şi Davidoff Blue Slims în gama slims, Davidoff Boudoir Violet şi Davidoff Boudoir Rose în gama superslims, şi, după cum am menţionat deja, ultimele două sortimente din familia Davidoff din România - Davidoff Black şi Davidoff White -, în segmentul queen size.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb