FINANŢAREA EUROPEANĂ DLAF: "Prejudiciu de 14 milioane de euro stabilit de DNA în contractele cu fonduri europene"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 iunie 2013

DLAF: "Prejudiciu de 14 milioane de euro stabilit de DNA în contractele cu fonduri europene"

Cele mai multe cazuri în lucru, pe POS DRU şi POS CCE

Valorificarea judiciară a activităţii Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) privind verificarea contractelor derulate cu fonduri europene s-a concretizat, anul trecut, în 123 de acţiuni de control înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Actele de control ale DLAF au fost utilizate ca mijloace de probă, prin întocmirea de către procurorii DNA a unui număr de 23 de rechizitorii, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 56 de inculpaţi.

DLAF efectuează doar controale administrative, nefiind organ judiciar. În cazul constatării unor elemente de natură infracţională, DLAF sesizează parchetul competent să efectueze urmărirea penală şi transmite actul de control în vederea recuperării prejudiciului şi tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Reprezentanţii DLAF ne-au declarat: "Pentru anul 2012, valoarea prejudiciului stabilit de DNA în cauzele penale finalizate prin rechizitoriu, în care au fost valorificate notele de control ale DLAF, este de 14.078.701 euro. Valoarea prejudiciului stabilit de instanţă, în dosarele în care hotărâ-rile de condamnare au rămas definitive a fost de 4.299.021,52 lei şi 1.706.851,16 euro".

Ei ne-au precizat că programele operaţionale cu cele mai multe cazuri în lucru la DLAF în cursul anului trecut au fost POS DRU (Dezvoltarea Resurselor Umane)- 63 de cazuri, SAPARD - 55 de cazuri, POS CCE (Creşterea Competitivităţii Economice)- 53 de cazuri. În acest an, programele cu cele mai multe cazuri în lucru au fost POS DRU - 26 de cazuri, iar PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) şi POS CCE la egalitate, cu 25 de cazuri".

Anul trecut, DLAF a efectuat 310 acţiuni de control, din care 152 au fost finalizate la sfârşitul anului 2012, restul de 158 fiind preluate în 2013. La cele 158 de controale din anul 2012, se adaugă cele 62 de acţiuni de control deschise la DLAF în acest an, până la finele lunii mai. Astfel, dintr-un total de 220 cazuri în lucru pe anul în curs, 84 au fost închise de DLAF, rămânând în lucru 136 de cazuri.

Potrivit raportului de activitate pe 2012 al DLAF, numărul acţiunilor de control instrumentate de DLAF s-a dublat faţă de media anilor 2010 şi 2011, numărul sesizărilor înaintate de OLAF sau de autorităţile de ges-tionare naţionale către DLAF a cres-cut de aproximativ 9 ori faţă de anul 2011, iar numărul sesizărilor din oficiu a crescut de aproximativ 26 ori faţă de media anilor 2010 şi 2011.

În anul 2012, DLAF a identificat de aproximativ trei ori mai multe fraude faţă de media anilor 2010 şi 2011, iar valoarea proiectelor controlate a crescut de aproximativ 4,5 ori faţă de media anilor anteriori. În 2012, valoarea impactului financiar al neregulilor/fraudelor constatate de DLAF a crescut de cinci ori faţă de media anilor 2010 şi 2011, iar valorificarea judiciară a constatărilor DLAF a crescut de 2,3 ori faţă de media anilor 2010 şi 2011.

Numărul hotărârilor judecătoreşti pronunţate de instanţe în cauze cu fonduri europene ale DNA a crescut cu 55% faţă de media anilor 2010 şi 2011.

În toate acţiunile de control finalizate în cadrul POS CCE, DLAF a identificat suspiciuni de fraudă

Rezultatele acţiunilor de control desfăşurate de DLAF anul trecut, raportate la programele de finanţare, în cadrul cărora au fost identificate sus-piciuni de fraudă, evidenţiază zonele cu risc ridicat de apariţie a fraudelor împotriva intereselor financiare ale UE. În raportul de activitate, conducerea DLAF arată că în toate acţiunile de control finalizate, în cadrul POS CCE au fost identificate suspiciuni de fraudă.

Din 33 de acţiuni de control finalizate de DLAF în 2012, în cadrul POSDRU, în 28 de cazuri (reprezentând 85%) au fost identificate sus-piciuni de fraudă.

Din 69 de acţiuni de control finalizate de DLAF, având ca obiect proiecte finanţate din fonduri agricole (FEADR şi SAPARD), în 42 de cazuri (reprezentând 61%), au fost identificate suspiciuni de fraudă.

Conform raportului, valoarea totală a proiectelor verificate în 2012, în acţiunile de control finalizate a fost de 679.572.779 euro, iar valoarea totală a impactului financiar estimat, în cazul neregulilor şi posibilelor fraude descoperite, a fost de 80.854.274 de euro.

Ca urmare a controalelor DLAF, sub aspectul recuperării administrative, au fost emise procese verbale, prin care s-au constituit debite în cuantum de aproximativ 6.121.623 de euro, din care peste 2.330.000 de euro în anul 2012.

Cele mai multe fraude, constatate în mediul privat

Sub aspectul zonelor de risc în care au fost identificate suspiciuni de fraudă, DLAF a constatat, anul trecut, în cadrul celor 96 de acţiuni de control finalizate cu posibile fapte de natură penală, că în circa 85% din cazuri fraudele au fost săvârşite în mediul privat. În 10% din cazuri, faptele au fost săvârşite în zona administraţiei publice sau de interes public. În 4 acţiuni de control s-a constatat că activităţile ilegale au fost săvârşite atât în mediul privat, cât şi în cel al adminis-traţiei publice.

Sub aspectul calităţii persoanelor implicate în fraudarea fondurilor europene, DLAF a constatat că, în zona administraţiei publice sau de interes public - cea mai mare pondere au avut-o persoanele care lucrează la nivelul administraţiei publice: primari (7), persoane cu funcţii de conducere în aparatul administraţiei publice sau de interes public (10), viceprimari (1), angajaţi ai administraţiei publice sau de interes public (9).

În mediul privat: cea mai mare pondere au avut-o administratorii şi asociaţii societăţilor comerciale beneficiare de fonduri europene, care au îndeplinit calitatea de responsabili legali de proiect, dar şi reprezentanţi ai societăţilor comerciale care au încheiat contracte cu beneficiarii de fonduri europene.

Fostul director general al POS Mediu, Adrian Mândroiu, a fost reţinut, în această primăvară, de DNA, după ce a luat mită în excursii, bani şi ceasuri. Procurorii DNA au anunţat că, începând cu noiembrie 2011, Adrian Mîndroiu, în mod repetat, a cerut şi primit bani. El a acceptat şi daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale firmei Tahal Consulting En-gineering SRL.

DLAF asigură, sprijină şi coordonează îndeplinirea obligaţiilor ce revin României privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile art.325 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Potrivit DLAF, România este singurul stat membru care a consacrat, la nivel legislativ, modul de colaborare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), dând astfel eficacitate sporită prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigaţiile efectuate de Oficiu.

Procurorii DNA au dispus, în aprilie, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Nelu Iordache, adminis-trator al Romstrade SRL, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi fraudarea fondurilor europene.

Acuzaţiile DNA la adresa patronului Romstrade sunt de schimbare, fără res-pectarea prevederilor legale, a des-tinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (61 de acte materiale); utilizarea cu rea-credinţă a creditului societăţii, în formă continuată (3 acte materiale); delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale); fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare şi 7 de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare); două infracţiuni de spălare de bani, în formă continuată, două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată.

Investiţia afectată este primul tronson din autostrada Nădlac - Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene. Consecinţa directă a schimbării de către Romstrade a destinaţiei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac - Arad o constituie nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb