FINANŢAREA EUROPEANĂ / PROIECTE DE 40 DE MILIOANE DE EURO Primăria Slănic: "Accesarea fondurilor europene - un proces sinuos"

Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 iunie 2013

Primăria Slănic: "Accesarea fondurilor europene - un proces sinuos"

Accesarea fondurilor europene poate fi catalogată drept un proces sinuos, care are carenţe în special în procesul de evaluare a proiectelor (perioada ridicată de evaluare un an - doi ani), consideră Eugen Poncoş, reprezentantul Compartimentului Integrare Europeană şi Strategii de Dezvoltare Slănic Moldova, staţiune care a derulat proiecte cu finanţări europene în valoare totală de peste 40 de milioane de euro, în iunie 2004 - mai 2013.

"Dosarele conţin documentaţii stufoase, iar aprobarea proiectelor depuse de către potenţialii beneficiari se face şi după criterii politice", ne-a declarat Eugen Poncoş.

Printre problemele întâmpinate de Slănic Moldova de-a lungul procesului de atragere a finanţării, domnul Poncoş a menţionat posibilitatea limitată de a cofinanţa de la bugetul local proiectele obţinute, procesul îndelungat de validare a cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor, unele sincope de comunicare dintre Autorităţile Contractante şi beneficiar, nivelul procentual redus de acordare a prefinanţărilor pentru proiectele de pe fonduri structurale, birocraţia din ministere etc.

Cu toate acestea, beneficiile pentru Slănic Moldova menţionate de reprezentantul staţiunii au fost dezvoltarea durabilă, crearea de locuri de muncă bine plătite, atractivitate pentru diverşi investitori români şi străini, creşterea fluxului anual de turişti, prelungirea sezonului turistic prin investiţiile în infrastructura de turism de agrement şi balnear, performanţă, transparenţă şi profesionalism în administraţia publică locală, atragerea de specialişti în domeniul sănătăţii, reintroducerea staţiunii Slănic Moldova în spectrul turis-tic naţional şi internaţional, stabilitate economică, protejarea şi conservarea mediului înconjurător, reîn-toarcerea tinerilor şi familiilor plecate în străinătate, bunăstare şi speranţă de viaţă crescute.

Potrivit lui Eugen Poncoş, nu s-au înregistrat întârzieri legate de perioada de implementare a proiectelor (prevăzută în contractele de finanţare), dar pe anumite faze de execuţie s-au creat întârzieri cauzate de perioada ridicată de rambursare a cererilor de plată depuse de Primăria Slănic Moldova.

Domnia sa ne-a mai declarat: "În unele situaţii, derularea activităţilor financiare ale proiectelor a fost perturbată deoarece sumele solicitate pentru rambursare au fost virate autorităţii locale cu întârziere.

Pe de altă parte, plata serviciilor şi bunurilor către diverşi furnizori a fost efectuată cu întârziere".

Staţiunea Slănic Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, uşor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice şi oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801.

Proiectele derulate de Primăria Slănic Moldova

Potrivit lui Eugen Poncoş, cele mai importante proiecte accesate de către Primăria Slănic Moldova sunt finanţate din:

FONDURI NERAMBURSABILE GUVERNAMENTALE:

> Compania Naţională de Investiţii SA

- 2 Săli de sport - finalizate;

- 1 cămin cultural reabilitat, dotat şi modernizat - finalizat;

- 1 bazin de înot - în execuţie.

> Administraţia Fondului pentru Mediu

- 1 reţea de canalizare - în execuţie;

- 1 proiect de reabilitare peisagistică - în execuţie - zona izvoarelor cu apă minerală din Slănic Moldova;

- 1 proiect de reabilitare a captării şi aducţiunii apei potabile din drenuri - finalizat.

GRANTURI OFERITE DE AGENŢIA NAŢIONALĂ DE DEZVOLTARE A ZONELOR MINIERE - MINISTERUL ECONOMIEI

- Scheme de Granturi Mici - reabilitare, modernizare şi dotare şcoli şi grădiniţe cu echipamente IT, softuri educaţionale, mobilier didactic, birotică, jocuri interactive, aparatură video şi sisteme audio performante, cursuri de specializare în domeniul IT pentru cadrele didactice, sisteme de alarmare şi monitorizare video în şcoli şi grădiniţe etc.

PROIECTE FINANŢATE DIN FONDURI STRUCTURALE

> Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA)

- "Modernizarea activităţii de lucru cu publicul şi introducerea unui program informatic pentru buna gestionare a documentelor în cadrul Primăriei Slănic Moldova" cod SMIS 10843 - realizat 100%;

- "Sistem de management al calităţii în conformitate cu SR EN ISO 9001:2008 şi SR EN ISO 14001:2009-Primăria Slănic Moldova" cod SMIS 6348, realizat 100%;

- "Slănic Moldova - succesul unei dezvoltări durabile prin planificare strategică 2010-2020" - cod SMIS 10839 - realizat 100%.

> Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa 5, DMI 5.2

- "Schi Parc Slănic Moldova" - Cod SMIS 3393 - parteneriat Consiliul Judeţean Bacău - Consiliul Local Slănic Moldova.

> POSCCE

- "Dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor publice electronice în Judeţul Bacău" - proiect aflat în faza de pregătire, în parteneriat cu 10 UAT-uri din jud. Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău.

> Fonduri nerambursabile accesate în perioada de preaderare

- Phare Ces 2004 - proiect de modernizare şi dotare cu echipamente IT şi softuri informatice în Primăria Slănic Moldova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb