România a semnat cu China patru documente cheie pentru dezvoltarea de proiecte cruciale în sistemul nostru energetic naţional. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, a declarat, ieri, că aceste proiecte pot atrage peste cinci miliarde de euro capital chinezesc. Este vorba despre construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa, termocentrala de la Rovinari şi modernizarea a două grupuri de la termocentrala Mintia.
Domnia sa a subliniat că speră ca aceste proiecte să se concretizeze prin semnarea contractelor în cursul anului viitor şi că acesta este doar începutul colaborării fructuoase cu China în domeniul energetic.
Potrivit ministrului Niţă, este foarte important că partea chineză a acceptat să participe la proiectele energetice în condiţiile de transparenţă ale Uniunii Europene, fără garanţii de stat suverane. Domnia sa consideră că realizarea acestor mari proiecte va aduce independenţa energetică a ţării noastre şi va transforma România într-un exportator regional de energie.
Ministrul Energiei a subliniat: "Nu trebuie să ne mai temem de China. Experienţa Chinei ne este utilă. Investiţiile pe care le va face în România reprezintă cartea câştigătoare a Chinei în Europa. Sper ca România să reprezinte tigrul economic al Europei, aşa cum spunea premierul Chinei".
Sinohydro, cel mai mare producător de energie hidroelectrică din China şi unul dintre cei mai mari din lume, este interesată să participe la proiecte energetice în România, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Hong Shui Sun. "Suntem în discuţii cu România, Macedonia, Serbia şi Slovacia pentru realizarea unor proiecte electrice. Suntem dispuşi să furnizăm servicii complete", a spus domnia sa.
Potrivit lui Constantin Niţă, caietul de sarcini pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa va fi lansat luna viitoare. Investiţia depăşeşte un miliard de euro.