În condiţiile în care membrii Unităţii Sindicatul Liber din Metrou (USLM) protestează în aceste zile în faţa Ministerului Transporturilor, din cauza problemelor cu care se confruntă societatea Metrorex, directorul general Dumitru Şodolescu a emis, ieri, un comunicat de presă, referitor la afirmaţiile angajaţilor nemulţumiţi.
Legat de faptul că Ion Rădoi, liderul USLM, a afirmat în urmă cu trei zile că sunt probleme privind siguranţa trans-portului în subteran, conducerea Metrorex susţine: "Circulaţia trenurilor de metrou cu călători se desfăşoară în condiţii de siguranţă. Societatea res-pectă reglementările şi normele în vigoare". Conform comunicatului societăţii, atât Metrorex, cât şi instituţiile cu atribuţii în controlul activităţilor privind siguranţa circulaţiei, verifică în permanenţă respectarea procedurilor, iar eventualele evenimente apărute în circulaţia trenurilor sunt investigate de Agenţia de Investigare Feroviară Română - AGIFER.
"În urma acestor investigaţii rezultă, după caz, măsuri care sunt puse în aplicare de către Metrorex", se arată în textul semnat de directorul general Dumitru Şodolescu.
În timp ce sindicaliştii susţin că este nevoie de angajarea a 700 de persoane care să se ocupe de siguranţa metroului şi îl acuză pe directorul general că până acum au fost angajaţi doar şefi de servicii, Dumitru Şodoles-cu afirmă că noua structură organizatorică a societăţii a fost aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor şi a intrat în vigoare începând din 1.08.2018. Conform comunicatului trimis de Metrorex, organigrama nu presupune suplimentarea numărului de personal, faţă de cifra aprobată în bugetul de venituri şi cheltuieli şi nici depăşirea fondului de salarii prevăzut în bugetul societăţii. Conducerea Metrorex afirmă că memorandumul privind viitoarele angajări, document care a fost menţionat de membrii USLM, a fost avizat de AGA, iar în primă fază vor fi angajate 354 de persoane. Memorandumul se află la direcţiile de specialitate din Ministerul Transporturilor pentru a fi înaintat, spre aprobare, Guvernului. Directorul general Dumitru Şodolescu mai susţine că pentru anul viitor societatea intenţionează angajarea a încă 947 de persoane pentru deservirea magis-tralei 5 de metrou (Drumul Taberei- Eroilor).
• Deficitul bugetar va fi recuperat
Cu privire la deficitul bugetar de pes-te 95 milioane lei reclamat de sindicalişti, conducerea Metrorex susţine că acesta a fost aprobat astfel, deoarece la finalul anului 2017 societăţii nu i-a fost alocată subvenţia pentru transportul de călători cu metroul aferentă trimestrului IV, nefiind îndeplinite procedurile legale deşi suma era alocată pentru bugetul de stat pentru anul 2017. În comunicatul trimis de directorul general se spune că acest fapt a fost constatat de controlul Curţii de Conturi, iar acum se caută identificarea persoanelor responsabile pentru înregistrarea acestei pierderi. Dumitru Şodolescu precizează că suma respectivă va fi solicitată la următoarea rectificare bugetară.
• Corpul de control al premierului verifică contractul cu ASTALDI
Cât priveşte datoria faţă de firma Astaldi care, conform lui Ion Rădoi, liderul USLM, s-ar ridica la 110 milioane euro, conducerea Metrorex susţine că aceasta este de fapt de 40 milioane euro.
Directorul general Dumitru Şodoles-cu susţine că societatea trebuie să des-păgubească asocierea ASTALDI S.p.A - FCC Construccion SA, DELTA ACM 93 SRL, AB CONSTRUCT SRL pentru revendicări solicitate în perioada 2011-2015, dar plata debitului de aproape 40 de milioa-ne de euro va fi făcută fără a afecta activitatea Metrorex.
În legătură cu acest debit restant, în comunicat se arată: "În prezent, Corpul de Control al primului ministru verifică modul în care au fost derulate contractele aferente obiectivului de investiţii magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor. Corpul de Control al ministrului Trans-porturilor analizează circumstanţele care au pus în sarcina Metrorex despăgubirea de 188 milioane de lei".
Directorul general se referă şi la încetarea contractului de asocierea în participaţiune cu Sindomet Servcom SRL, societatea ce aparţine USLM, pentru spaţiile comerciale din staţiile de metrou. Conform lui Dumitru Şodolescu, AGA a solicitat ca acest contract să nu fie reîn-noit, iar Metrorex a notificat Sindomet Servcom SRL că acest contract va înceta de drept în septembrie 2018.
Conform textului trimis de directorul general Dumitru Şodolescu, veniturile şi cheltuielile obţinute din activitatea contractului s-au repartizat din 2003 până în 2017, în cote de 25% pentru Metrorex şi 75% pentru Sindomet, iar începând cu 26.09.2017, procentele de repartizare sunt 36% pentru Metrorex şi 64% pentru Sindomet Servcom SRL. Veniturile realizate de către Metrorex SA în anul 2017 în baza acestui contract, sunt în valoare de 783 469 lei, pentru o suprafaţă închiriată de 5 900 mp.
Şeful Metrorex nu spune nimic des-pre beneficiile pe care acest contract le-a adus celor 5000 de salariaţi ai societăţii, care, conform afirmaţiilor lui Ion Rădoi, preşedintele USLM, în urma investiţiilor făcute de sindicat pentru modernizarea bazei proprii de tratament şi odihnă de la Buşteni, din banii obţinuţi pe închirierea spaţiilor. Conform liderului sindical, continuarea contractului dintre Sindomet şi Metrorex ar fi dus la crearea unei baze similare pe litoral.