CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / CIPRIAN COPARIU, ASF: "Companiile energetice «ţin lumina aprinsă» la BVB"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 septembrie 2018

"Companiile energetice «ţin lumina aprinsă» la BVB"

Emitenţii din sectorul energetic contribuie în mod esenţial la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a subliniat Ciprian Copariu, director al direcţiei Emitenţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa a spus: "Dacă avem în vedere trei indicatori fundamentali: capitalizarea pieţei, lichiditatea şi valoarea dividendelor distribuite, putem afirma că aceşti emitenţi «ţin lumina aprinsă la BVB», atât în mod figurat, cât şi propriu".

Ciprian Copariu a continuat: "Listarea pe piaţa de capital este soluţia unui emitent pentru a atrage în strucutura acţionariatului noi investitori care au atât expertiza, cât şi resursele necesare pentru a contribui la dezvoltarea sa".

Potrivit oficialului ASF, există resurse financiare suficiente care pot fi utilizate pentru finanţarea companiilor.

Domnul Copariu a spus: "Dacă ne raportăm la două categorii de investitori, cei mai importanţi din piaţă, Organismele de Plasament Colectiv şi Fondurile de Pensii, cumulat, aceste entităţi deţin în depozite bancare peste două miliarde de euro. În realitate, sumele disponibile cresc exponenţial dacă luăm în considerare alţi trei factori:

Unu, depozitele populaţiei se ridică la valoarea de 41 de miliarde de euro. Experienţa ofertelor publice de vânzare a relevat faptul că pentru tranşa alocată micilor investitori a existat un puternic grad de suprasubscriere, ceea ce arată că şi investitorii de retail sunt dis-puşi să plaseze sume importante în emitenţii pe care-i consideră atractivi.

În al doilea rând, trebuie să avem în vedere şi forţa fianciară a altor actori importanţi din economia naţională. De pildă, societatea Dedeman a raportat, în mod public, că deţine peste 5% din capitalul unor societăţi din domeniul energetic.

În al treilea rând, un emitent român poate să atragă resurse financiare de pe tot teritoriul Uniunii Europene prin mecanismul paşaportului unic în domeniul ofertelor publice de vânzare".

Finaţarea companiilor prin intermediul pieţei de capital trebuie să fie o practică atât pentru societăţile listate, cât şi pentru marile societăţi nelistate, a continuat oficialul ASF, adăugând: "Pentru a afla valoarea unei companii, aceasta trebuie să fie listată la cota BVB. Oare crede cineva că Banca Transilvania ar fi devenit cea mai importantă societate bancară din România dacă nu ar fi fost listată pe piaţa de capital?".

Totodată, domnul Copariu şi-a exprimat speranţa ca una dintre următoarele listări la BVB să fie Hidroelectrica. Totodată, oficialul ASF a punctat că, prin acest demers, se va obţine un preţ mai mare pe acţiune, pentru că astfel este înglobată şi o primă de lichiditate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb