CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" - EDIŢIA A IV-A Radu Dudău, Ministerul Energiei: "În scurt timp vom avea draftul Strategiei Energetice"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2016

Radu Dudău, Ministerul Energiei: "În scurt timp vom avea draftul Strategiei Energetice"

Actualizare 13:51 Sorin Gal, ANRM: "Preţul scăzut al ţiţeiului şi gazelor nu ridică apetitul de investiţii al companiilor"

Preţul scăzut al ţiţeiului şi gazelor nu ridică foarte mult apetitul de investiţii al companiilor din domeniul petrolier, susţine Sorin Gal, directorul general al Direcţiei Generale de Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Domnia sa precizează: "Ca să ia o decizie de investiţie, o companie care face explorare în Marea Neagră are nevoie de o siguranţă a pieţei, de o predictibilitate a impozitării. Aceste decizii de investţiii se iau plecând de la sume care depăşesc 5 miliarde de dolari. Nu cred că o companie românească ar putea să ia o astfel de decizie şi nu ar putea să facă o asemenea investiţie, iar societăţile străine, în condiţiile în care există o piaţă globală imensă în acest sector, analizează foarte atent oportunitatea investiţiilor".

Oficialul ANRM mai subliniază că potenţialul României este imens, ţara noastră fiind al cincilea producător de petrol şi gaze din Europa, în condiţiile în care de peste 160 de ani se extrage ţiţei din România.

(A.V.)

--------

Actualizare 13:45 Mihai Păun, CRENERG: "Investiţiile în infrastructura energetică, o soluţie sigură pentru ieşirea din criza blocajelor financiare "

Mihai Păun: "Anul acesta am reuşit să intrăm ca parteneri în trei proiecte europene"

Investiţiile în infrastructura energetică reprezintă o soluţie sigură pentru ieşirea din criza blocajelor financiare şi pentru creşterea economică atât în România, cât şi în Europa, a declarat Mihai Păun, vicepreşedinte în cadrul Asociaţiei Profesionale Centrul Român al Energiei, la cea de-a patra ediţie a conferinţei "ENERGIA ÎN PRIZĂ".

Potrivit domnului Păun, necesarul de investiţii în infrastructura europeană de electricitate şi gaz este estimat la circa 200 miliarde de euro, pentru următorii 10 ani.

Domnia sa a subliniat: "Anul acesta am reuşit să intrăm ca parteneri în trei proiecte europene. Unul în care suntem alături de Transelectrica şi se referă la regenerabile, al doilea, suntem parteneri cu Electrica, proiect care a început la 1 mai şi se referă la securizarea infrastructurii critice în domeniul energiei şi cel de-al treilea proiect face referire la demonstrarea pe scară largă a soluţiilor integrate şi a modelelor de afaceri pentru reţelele inteligente europene. Valoarea totală de finanţare a acestor proiecte se ridică la 1,3 milioane de euro".

Acesta a mai adăugat că asociaţia contribuie la Strategia Energetică Naţională cu opinii, comentarii şi chiar întro etapă precedentă a pus umărul la treabă.

Oficialul a precizat: "CRENERG are o relaţie directă cu Parlamentul European, nu numai prin mebri români ai Parlamentului, dar şi prin alţi membri cu care, în decursul anilor, am devenit apropiaţi. La fel cu Comisia Europeana. Avem o relaţie constantă şi cât mai eficientă cu Ministerul Energiei, contribuind la poziţii şi consultări pe care le lansează la Bucureşti".

Mihai Păun a mai spus: "Asociaţia Centrul Român al Energiei este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, care reprezintă interesele companiilor de stat şi private, active în piaţa de energie românească, în relaţia cu instituţiile europene la Bruxelles. Prin membri săi, asociaţia îşi doreşte să influenţeze politica energetică europeană, în vederea susţinerii şi promovării investiţiilor. Sunt 15 membri activi din sectorul public şi privat, dintre care şi Electrica, CE Oltenia, Romgaz, Transgaz, CEZ România, E.ON România".

(A.M.)

----------

Actualizare 13:43 Viorel Gafiţa, Romelectro: "Părem pregătiţi pentru 2030, dar nu ştim ce facem mâine"

Din graficele şi strategiile pe care le avem, sectorul energetic de la noi pare pregătit pentru 2030, dar nu ştim ce vom face mâine, a afirmat Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro. Domnia sa a apreciat că, în ţara noastră, au rămas tot mai puţini specialişti în energie, dar şi că "oamenii nu-şi mai asumă responsabilitatea în funcţiile extrem de importante pe care le au".

Asistăm la un deşert în cercetare şi dezvoltare cu două-trei oaze, în care competenţele dispar, a precizat Viorel Gafiţa, adăugând: "Sistemul energetic va intra într-o mare problemă de continuitate, dacă vom pierde în continuare specialişti. Dacă entităţile din România vor depinde de expertiză care nu se mai regăseşte pe plan local, atunci problema capătă dimensiuni destul de importante".

Domnul Gafiţa a mai precizat că situaţia pe piaţa contractărilor din domeniu este destul de proastă şi că, deşi avem poziţie geografică bună, potenţial, premize, tehnologie, sistem energetic destul de bun, totuşi vom rămâne în continuare neimportanţi, pentru că nu ştim să valorificăm ceea ce avem.

(E.O.)

--------

Actualizare 13:12 Daniel Pintilie, AFEER: "România, upgrade la viitor - singura soluţie"

Pentru ţara noastră există o singură soluţie în sectorul energiei, potrivit domnului Daniel Pintilie, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), care susţine că aceasta este "upgrade-ul la viitor".

Daniel Pintlie aduce în atenţie necesitatea strategiei energetice "pe care o aşteptăm luna aceasta", menţionând că se impun următoarele: reorganizarea tehnologică, în condiţiile în care avem o tehnologie învechită, listarea companiilor de stat, introducerea managementului privat în care profitul să nu fie cel mai important indicator de performanţă pentru o companie, ci calitatea servicilor şi a investiţiilor, depolitizarea societăţilor de stat şi a autorităţilor de reglemenatre, simplificarea legislaţiei şi predictibilitate. Domnul Pintilie mai spune că sunt necesare "creşterea transparenţei în toate structurile administrative şi decizionale, reducerea poverilor fiscale şi a birocraţiei, încurajarea inovaţiei şi cercetării, atragerea şi păstrarea investitorilor şi, nu în ultimul rând, stabilitate şi continuitate legislativă".

(A.V.)

---------

Actualizare 12:41 Ovidiu Agliceru: "Preconizez listarea Hidroelectrica undeva la jumătatea anului viitor"

Agliceru: "Hidroelectrica nu poate fi listată până când nu vom şti exact ce se va întâmpla cu cele 17 investiţii în derulare"

Hidroelectrica nu poate fi listată până când nu se va cunoaşte exact care este situaţia celor 17 investiţii pe care compania le are în derulare şi când vor putea să fie acestea finalizate, a declarat Ovidiu Agliceru, preşedintele directoratului Hidroelectrica. Domnia sa a precizat că o parte din aceste 17 obiective de investiţii sunt destul de vechi, unele fiind începute în perioada 1970.

Domnul Agliceru a menţionat că aceste investiţii aveau ca obiective principale, printre altele, apărarea împotriva inundaţiilor, acumulări pentru producerea apei potabile şi pentru irigaţii şi, într-o proporţie mai mică, producţia de energie: "O listare fără clarificarea absolută a viitorului acestor investiţii nu poate avea loc. Ne-am focusat pe soluţionarea acestei probleme. Listarea, dacă s-ar face acum, ar fi inutilă, iar Hidroelectrica nu va avea preţ". Ovidiu Agliceru a menţionat că până în 15 septembrie Consiliul de Supraveghere va primi, de la directori, notele de fundamentare referitoare la 15 din cele 17 obiective, două dintre ele fiind deja soluţionate în Consiliul de Supraveghere şi trimise Adunării Generale a Acţionarilor spre aprobnare.

Ovidiu Agliceru evidenţiază că nici în timpul procedurii de insolvenţă în care a fost Hidroelectrica, programul de promovare pentru listarea companiei nu a fost stopat, acesta aflându-se şi acum în derulare.

Domnia sa a ţinut să menţioneze că, după ieşirea din insolvenţă a societăţii de stat, nu s-a mai simţit influenţa politicului asupra activităţii companiei. Conform reprezentatului Hidroelectroica, societatea îşi continuă programul de eficientizare.

Domnia sa a vorbit şi despre Hidroserv, care asigură mentenanţa pentru Hidroelectrica şi despre care se zvoneşte că ar putea intra în insolvenţă. Conform domnului Agliceru, Hidroserv are asigurată, pentru următorii patru ani, suma de 500 de milioane de lei - valoarea contractului încheiat cu Hidroelectrrica, singura condiţie fiind să presteze lucrările de mentenenanţă la care s-a angajat.

Directorul Hidroelectrica a mai spus, printre altele, că, în perioada următoare, sunt programate lucrări de retehnologizare a unor centrale în valoare de 300 de milioane de euro, două dintre obiective fiind centralele Vidraru şi Stejari.

(E.O.)

----------

Actualizare 12:08 Gabriel Dumitraşcu, Expert Energie: "Ministerul Energiei nu a mai avut leadership, de la plecarea domnului Răzvan Nicolescu"

Ministerul Energiei nu a mai avut leadership, de la plecarea domnului Răzvan Nicolescu, având aşa zişi manageri politici care dacă erau buni manageri îşi demonstrau capacităţile într-o companie sau instituţie, şi ar fi avut performanţă, a declarat Gabriel Dumitraşcu, expert în domeniul energiei, în cadrul celei de-a patra ediţii a conferinţei "ENERGIA ÎN PRIZĂ".

Domnia sa a mai spus: "Asistăm de un an şi jumătate la o degradare, care pleacă din vârful Ministerul Energiei. Nu politicul este cel care parazitează companiile, ci domnii care temporar au pâinea şi cuţitul în mână. Este uşor să trimiţi un prieten sau doi pe la Consilii de Administraţii şi să primească nişte sume fără să apere interesele companiilor. Societăţi care se însănătoşiseră, de exemplu Electrica, au luat-o iarăşi în jos".

Domnul Dumitraşcu a adăugat că, în urmă cu 40 de ani, tot sectorul energetic era extrem de predictiv, motiv pentru care au apărut diverse modele reducţioniste care au funcţionat ani de zile, dar, de 10 ani, aceste modele, gen Strategia Energetică, nu mai funcţionează, deoarece nivelul de intensitate al interconexiunilor a crescut int-un ritm accelerat, iar orice model aplicat nu a putut ţine sub control această rată de evoluţie.

"În momentul de faţă, cred că suntem în faţa unei greşeli similare, încercând să aplicăm un model reducţionist la o situaţie complexă şi scăpam din vedere un capitol esenţial", a subliniat Gabriel Dumitraşcu.

Oficialul a conchis : "Imediat după modelarea care este în curs de desfăşurare şi ale cărei rezultate vor apărea în următoarele zile trebuie să avem o abordare din punct de vedere a rezilienţei. Aceste tratamente de rezilienţă vor fi cheia unei supravieţuiri energetice în viitor".

(A.M.)

-------

Actualizare 11:30 Răzvan Nicolescu, Deloitte: "Statul ar trebui să anunţe măcar un parcurs clar pentru listarea Hidroelectrica"

Statul ar trebui să stabilească un parcurs clar în privinţa listării companiei Hidroelectrica, în condiţiile în care oferta publică nu poate să fie lansată până la începutul anului viitor, potrivit domnului Răzvan Nicolescu, Energy Lead Advisor în cadrul companiei de consultanţă Deloitte.

Domnia sa afirmă: "Dacă nu se poate lista Hidroelectrica până la începutul anului următor, măcar să existe un parcurs clar în privinţa acestei listări. Ar trebui, cu această listare, să batem un record pe care statul l-a realizat cu Electrica, care a fost cea mai mare listare de pe piaţa de capital din România".

Pe de altă parte, domnul Nicolescu spune că Strategia Energetică pregătită de autorităţi trebuie să răspundă la câteva teme. "În primul rând, sistemul nostru energetic a fost gândit astfel încît să ne descurcăm prin forţele noastre proprii. Vom continua această abordare sau nu?", a întrebat reprezentantul Deloitte, adăugând: "Care va fi rolul statului şi care va fi rolul privatului în domeniu, mai ales al capitalului autohton? Va avea acesta un rol, cât de mare va fi rolul şi cum putem să-l ajutăm să se dezvolte?".

În opinia domniei sale, strategia mai trebuie să răspundă la întrebarea "Cum ne vom încălzi - cu gaz, cu energie eletrică centralizată, care va fi alternativa la combustibilul clasic în sectorul transportului?".

Domnul Nicolescu mai crede că strategia trebuie să stabilească felul în care se va comporta statul în companiile în care este acţionar. "Va continua să politizeze societăţile, va încerca să le profesionalizeze, va încerca să le ajute să se dezvolte?", a întrebat Răzvan Nicolescu, menţionând: "Vor fi atrase surse de finanţare? Ce se va întâmpla cu fondurile structurale alocate domeniului energetic?".

Domnia sa susţine, totodată, că această strategie energetică trebuie să prevadă una sau două investiţii mari strategice, pe care statul să şi le asume, inclusiv în privinţa finanţării. "Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, constatăm că sunt foarte puţine investiţii cu magnitudine de peste 500 de milioane de euro realizate", a atras atenţia domnul Nicolescu, subliniind că în acest sens există doar "multe discuţii".

(A.V.)

----------

Un prim draft al Strategiei Energetice urmează să fie finalizat în scurt timp, a declarat Radu Dudău, consilier în cadrul Ministerului Energiei, coordonator al echipei care lucrează la strategie. Potrivit domniei sale, în prezent, se lucrează la o modelare ce vizează scenarii de dezvoltare, anumiţi parametri referitori la modul în care ar arăta sectorul energiei româneşti în orizontul 2020, cu proiecţie până în 2050.

Această modelare ar trebui finalizată la sfârşitul lunii septembrie, potrivit domnului Dudău, care a precizat că, până în acest moment, au fost respectate termenele prevăzute pentru realizarea Strategiei Energetice.

Abordarea strategiei este de nivel sectorial, nu pe întreprinderi, a mai precizat Radu Dudău, menţionând că "prezumţia fundamentală a documentului va fi aceea că sistemul energetic românesc va fi unul eficient şi sustenabil, din punct de vedere economic". Puncte importante de care se ţine cont în elaborarea strategiei sunt eficienţa energetică şi componenta de regenerabile, precum şi volumul de investiţii din sector.

Printre altele, domnul Dudău a vorbit despre costurile de capital, subliniind că acestea reprezintă o componentă care ţine de stabilitatea şi predictibilitatea mediului investiţional: "România, ca să poată susţine investiţii ambiţioase în energie, trebuie să fie un mediu investiţional ambiţios şi atractiv. Nu putem să susţinem ambiţii foarte mari în energie dacă nu suntem competitivi din punct de vedere al preţurilor de finanţare a capitalului".

Reprezentantul ministerului de resort a conchis că principiile echipei care lucrează la Strategia Energetică sunt obiectivitatea şi neutralitatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Opinia Cititorului

    Stimati Domni, 

    Prin anii 1987-1991, un Sculer-Matriter Operator Electroeroziune, "excedat" de A FI ACUZAT ca "Meseria sa Este Mare CONSUMATOARE de Energie Electrica" (...dar, Prin EA, se Scurta CICLUL DE FABRICATIE al oricarei MATRITE, in Conditii de CALITATE absolut UNICE, in final, Fiind Foarte RENTABILA...), asadar, "CON"- & -Cetateanul (..."Cap TZUGUIAT"-Etalon...), a gandit "olteneste" si, dupa 36 de LUNI, A Inregistrat la Cabinetul Tehnic, apoi, la O.S.I.M.-Bucuresti, o Posibila SOLUTIE de Producere LA CONSUMATOR, a Energiei Electrice Necesare Fiecarui "Agregat Tehnologic"-Procesator de ELECTRONI In Miscare ORDONATA !  

    Din PACATE pentru ROMANIA Din Ultimii 30 de ani, Prin "Grija TOVARASEASCA" a unui "Tov. General PLESITA", in loc Sa Se Aplice PRIORITAR, in ROMANIA, "Asa cum ERA, in Acel Moment", prin Septembrie 1989, peste 2000 de microfilme cu Inventii STRATEGICE, purtand "TOP Secret", PROPRIETATE PERSONALA a Catorva SUTE de Inventatori "acuzati" ca Sunt ROMANI, au..."zburat" Peste APA CEA MARE, in Conditii Extrem de DISCRETE si PROMITATOARE de..."Par'A'Ndaraturi" ! 

    In 1993-1994, INVENTIA lui "ROADE-FIARE din I.I.S. Electroaparataj" -...cum "Il Alinta SOLDATESTE, Tov. General pe INVENTATOR"...-, in Mod NEASTEPTAT, a fost "RE-Patriata", in "DANA Vamala", din portul Constanta, sub forma de "Rapoarte TOP Secret", de la "SCIENCE & TECHNOLOGY Department", al vestitei INSTITUTII desemnata DISCRET, cu Eticheta de..."Culture & Industry Agency", oferind Paine ALBA si COZONACI GAZETARESTI, mai multor "PRESARI De FRUNTCHE", astfel incat, vreme de cateva saptamani, "Au constituit Subiectul si OBIECTUL" vestitului "Scandal MEDIATIC" etichetat drept "MEGA Power"-GATE, apoi..."Batistuta Pe Tzam-BAAL" ! 

    ...Inventatorul a "Primit Sfaturi PARINTESTI"...sa se "Re-CALIFICE in Alt-CEVA, PALPABIL, care SA SE POATA STERPELI si Vinde LA TALCIOC, pentra A AVEA si Bietii Tovarasi RRRomy Un Obiect Al MUNCII", simultan, A FOST CRUNT SABOTAT in "Orice Activitate LEGALA, pe baza de Autorizatie de P.F.I./P.F.A.", dar, INEXPLICABIL, "si" in VIATA PERSONALE si INTIMA ! 

    Parintii si ALTE RUDE COLATERALE, au fost "GRESIT Dez-Informati" ca..."Facutul INVENTIILOR" este "Un SEMN" de "Boala PSYHICA", adica, DE NEBUNIE, asa ca...ORI "Accepta DE BUNA-VOIE", sa "Doneze GRATUIT Toate INVENTIILE", catre "ALTI Oameni CU FOARTE MULTI BANI", care, DE MILA, Sa-l CADORISEASCA cu "Un Bilet De Avion...DE DUUUS, cat mai Departe de ROMANIA", ori..."Alte Oferte OTRAVITE" ! 

    ...In Momentul ACTUAL, Inventatorul "totusi" SUPRAVIETUITOR, este DISPUS Sa Primeasca DESPAGUBIRILE AFERENTE, LEGALE, pentru perioada anilor DE BLOCAJ (...ILEGAL si CRIMINAL...), dintre 1996-2016, dintre care 30% in CASH (...NEGOCIABIL si Re-Investibil pentru Prototip, Reglaje si Demararea PRODUCTIEI de "MODULE Casnice, Automatizate, Ecologice, de Producere Energie Electrica SOLARA 24h/24h, RACORDABILE la Reteaua NATIONALA pentru Furnizarea EXCEDENTARULUI catre RETEAUA NATIONALA"...), diferenta de 70% (...pana la Acoperirea PAGUBELOR PERSONALE, in valoare de Euro 873.000.000.000.000....), in Actiuni la Fondul PROPRIETATEA, TERENURI Montane si "In Zona LITORALA cu 200 Mile de LUCIU DE APA, ADIACENTE", pentru Acva-Culturi, Turism SOCIAL - Auto-FINANTAT, Energie EOLIANA, si ALTE VALORIFICARI, colaterale, Foarte LEGALE si RENTABILE, "Cu SCUTIRE De Impozite PE VENIT pentru 999 de ani", etc...! 

    Tara MEA, NATALA, poate Face Acest GEST TARDIV dar STRICT NECESAR, de "REPARATII COMPLEXE", macar ACUM, dupa depasirea varstei de 66 de ani, DUPA CE, de 28 de ani, incoace, SUNT MENTINUT "Cu Forta" (...instalatiei Psy-HOT(...zzz...)-Tronice desemnata drept "E.B.X."...) in Conditii INEXPLICABILE de PAUPERIZARE STIINTIFICA, Inanitie ALIMENTARA si Erotico-SENTIMENTALA, desconsiderare PUBLICA, Agresiuni Asupra Garsonierei PROPRIETATE PERSONALA, asupra MANUSCRISELOR, asupra BREVETELOR obtinute De La O.S.I.M.-Bucuresti, asupra Actelor DE PROPRIETATE ale Garsonierei, asupra Partenerilor si Partenerelor de AFACERI absolut LEGALE, cerandu-mi-se TAXA de Eliberare din ROBIA-Mesmerizatorilor EXPERIMENTALI, care I-au PRODUS DECESUL prin "mesmerizare" Cu E.B.X.-ul, TATALUI MEU, in Noiembrie - Februarie 1992, apoi, din 1992 pana IN PREZENT, "Se LAUDA ca IL POARTA, prin Europa, LA PRODUS", pentru ca, SA NU INDRAZNESC sa MERG EU, la Institutiile EUROPENE "Sa-i RECLAM", pentru ca "Au Experimentat E.B.X.-ul Asupra MEA, ca sa INCETEZ Sa Mai Fac INVENTII", intr-o Astfel de EVENTUALITATE, ei si Oamenii LOR urmand sa "Ma DIVULGE ca As Fi Un...Fost CERSETOR, Legitimat, AMPRENTAT si DOCUMENTAT de catre Toate Politiile din U.E.", etc, etc, etc, ! 

    Aceste ALEGATII JIGNITOARE total ODIOASE, aparent, sunt "Puse LA CALE", in Mod DELIBERAT, in Situatia in care, de peste 36 de ani, ca INVENTATOR de Instalatii PORTATIVE de Produs Energie Electrica FARA Hidrocarburi, FARA Carbuni, FARA Panouri Solare, si ALTE Inventii Cu Stampila de TOP SECRET, am AVUT INTERDICTIE, initial, pana in 2007, Sa Ma "plimb" prin EUROPA ori pe Restul PLANETEI, apoi, ULTERIOR, dupa ce "Au MARTURISIT care era Sceneta OTRAVITA in care Fusesem ATRAS, precum bietul Nikola TESLA", eu insumi, M-Am ABTINUT sa VREAU sa "circul", Mai Inainte de A PRIMI cuvenitele DESPAGUBIRI si fara ca "Exploatatorii TATALUI, Rudelor MELE si Ai MEI", sa fie CONDAMNATI LEGAL, la "Munca SILNICA, pe Minim 880.000.000 de ani, "La Generat INVENTII Aducatoare De BENEFICII FINANCIARE", 48h/24h, neaparat..."LA P.C." !!! 

    Atat Tara MEA, EU si Poporul MEU, dar si RESTUL de 18.000.000.000 de Concetateni Planetari, AVEM NEVOIE sa ne Auto-GOSPODARIM si sa ne ASIGURAM, prin Valorificarea CUNOSTINTELOR Practice si Talentelor Creatoare NATIVE, absolut TOT CE Avem NEVOIE, pentru O Viata CONFORTABILA si PROSPERA in CURSUL ACESTEI VIETI, de Minim 355 de ani -...terestri...-, posibil de a Fi PRE(-a-???)LUNGITA, de "n Ori", prin "Re-Setarea PERIODICA a Ceasornicului BIOLOGIC, Interior", aflat in Stransa Legatura cu Structurile Biologice desemnate drept "Neuroni-OGLINDA" ! 

    ..."Glumetii" care "miorlaie" ca TREBUIE sa Ne RUGAAAAM...la "Domnul"(...???...), la..."Extra-TERESTRII" (...la care dintre Cele PESTE 82 de SPECII care NE VOR..."Pe Post de Bio-ROBOTI", ori de..."Gaini pentru MASA LOR Cotidiana", sau..."Producatori de PIESE DE SCHIMB...TRANSPLANTABILE", pentru LUPTATORII de pe Navele lor Spatio-Temporale, etc.???...), evident, Sunt RUGATI, "Cu Cel Mai DRAKO-nian" RESPECT -..."importat" de la SEMENII INTRU RATIUNE din Constelatia DRAGONUL...-, sa se...ABTINA ! 

    "Ex NIHILO Nihil !" 

    ...Un INVENTATOR este "Alt-CEVA" decat o "CLONA Harry-Potter-iana" ! 

    ...Daca NU SE INVESTESC minim 18-28 de ani -...terestri...- in LECTURI STIINTIFICE prin Biblioteci, "baza" MINIMALA fiind "Manualele de FIZICA din Liceu" si "COMPENDIUL De FIZICA", poti sa "Pocnesti Din Degete" pana LE SCRANTESTI, si NU VEI OBTINE chiar NIMIC, nici macar "Un MAR ori O Piersica" ! 

    ...DACA vre-un "Magician CALIFICAT" de la "Hedge-Hogs CASTLE", din "Universul PARALEL 3/4", in care Se ACCEDE prin BARIERA de la..."Un ANUMIT PERON" al Garii LONDONEZE, etc -...apud Lady J.K. Rolings, "HARRY POTTER"...-, considera, vre-unul dintre ei, ca Poate OBTINE APROBAREA de la Biroul DE SUPRAVEGHERE a "INCUIATILOR Terestri"/"Terrestrial Blocked MINDED", pentru a-i "Alfabetiza MINIMAL in Domeniul MAGIEI" (...DE JURAE Et FACTO, aceasta MAGIE este TOT...FIZICA, insa "PARALELA", de genul "Geometriei BABES-BOLIAY"...), sa-si Asume RESPONSABILITATEA de A Publica, ONLINE, mai intai o "Culegere DE MANTRE pentru MATERIALIZAREA de FRUCTE COMESTIBILE", iar Eu, INVENTATORUL, asa, un Modest "NON", cum SUNT, desigur, Voi ANALIZA "Fenomenele IMPLICATE", le VOI EXPLICA, bietilor MEI Concetateni din Universul NOSTRU, "4/4", prin Prisma FIZICII CLASICE si MODERNE, ulterior, POATE, Voi CONCEPE si Voi REALIZA, inclusiv, Cu TRANZISTOARE, TIRISTOARE, Condensatori CU TANTAL, Rezistente, etc, un "Quelque Chose" care Sa "EMULEZE", eventual, un "Replicator DE MATERIE, Opto-Electronic", de genul Celor din "STAR TREK-The NEXT Generation"...! 

    ..."Dati-mi UN PUNCT DE SPRIJIN si MUT PAMANTUL !" - zicea Maestrul ARHIMEDE ! 

    Eu, INVENTATORU, fost "Roade-Fiare" la MATRITERIA din I.I.S. Electroaparataj-ul anilor 1979 - 1992, sunt CU MULT MAI..."SI", desigur, "Modist" ! 

    ...Un ABSOLVENT OFICIAL de la "Hedge-Hogs" Castle (...de genul fiului WESLEY, Consilier LA COTROCENI pe Probleme de MAGIE, prin anii 1993-1997, "poate", inclusiv "SI"...In Prezentul Contemporan...), sa-mi Ofere un "COMPENDIU De MANTRE", eventual "Cu AUTOGRAFUL OLOGRAF al Maestrului DUMBLEDORE", si, ULTERIOR, Mai CITIM, Mai EXPERIMENTAM, cand Voi reusi, EXPERIMENTAL, sa "REPLIC la Generatorul DIGITAL"(...insa, NU..."Pocnind din DEGETELE Personale"...), minim, CATE un Prim Kilogram de "PIERSICI, CAISE, AFINE, COACAZE, ZMEURA, STRUGURI NEGRI, DUDE NEGRE, MURE, MIERE, CASCAVAL, etc, etc, etc.", OF COURSE, ca..."In MOD SIGUR", voi (De-)SCRIE un eBook de COMENTARII si INSTRUCTIUNI EXACTE, ca sa-si GENEREZE FIECARE, PE SATURATE, asemenea SURSE DE VITAMINE, cu "Replicatorul DE BUZUNAR", alimentat cu Energie Electrica SOLARA, dar...NU "Opto-Electronica", ci...DE LA "Valiza DE RECRUTE care Converteste MUZICA STELELOR" -...apud "Insula Zburatoare Lap-Punt U'h", de Jonathan Swift...-, in "Energie ELECTRICA Foarte GREEN" ! 

    ...Domnul Consilier PREZIDENTIAL din Familia WESLEY, aflat LA POST, la COTROCENI, in "Frame-ul Spatio-Temporal" al anilor 1990 - 1999, este POLITIKOS "incurajat" SA DEA un KAMUNIKAT catre toti "Fannii HARRY-POTTER"-ieni, ajunsi "Pe Creasta VALULUI" (...inclusiv, in Postura de AVIS POLITIKUS...), relativ la Faptul ca..."ORICE CREATIE este POSIBILA, dar Numai DACA...Obtii KNOW-HOW-ul", de la "DETINATORUL Care L-A CREAT, INITIAL !" 

    ...EU, am GANDIT, pana acum, diverse INVENTII pentru Bietii Concetateni "Locked Minded", pe baza "Know-HOW"-ului care LE-A FOST LASAT..."La Dispozitie", de catre "CEI care Le-au INCUIAT/Blocat MINTILE", disponibil in Manualele DE LICEU si COMPENDIUL De FIZICA, din CONTEMPORANEITATE ! 

    ...Daca "Ministerul MAGIEI" este DISPUS a "relaxa" (...Mai ABITIR decat "Legea Anti-TABATCHYOK", din ROMANIA Contemporana...), Situatia "Informativo-MINTALA" a bietilor "locked minded" din ROMANIA, desigur, sa DISPUNA Responsabililor de la Departamentul "Vra-JUSTITIEI Trans-TEMPORALE", sa M.A.I...."Lase FRAIELE pe Grumazul ARMASARILOR-Inventatori si Scriitori de Scenarii Sci-FI", macar ACUM, cand Ne Apropiem CU PASI MARI, de "pragul" Datei de 01.01.2025 ! 

    Asta, "doar" DACA stimabilii Functionari de la Ministerul MAGIEI, "poate", isi M.A.I. ADUC AMINTE despre faptul ca AU PROMIS, prin JURAMANT PROFESIONAL, la Numirea IN FUNCTII, unui ANUMIT domn "HERMES TRI Sme Aegystos", ca sa VEGHEZE, EQUIDISTANT si NE-ALINIATI POLITIK, la PROGRESUL, CONFORTUL, Bunastarea si PROSPERITATEA absolut FIECARUIA dintre SEMENII TERESTRI, fie EI...atat "Locked-Minded", "NON", "OPEN-Minded" si..."SUPER-Veghetori" ! 

    Cu deosebita consideratie, 

    Un "NON" din ROMANIA, cu "meteahna" INAMOVIBILA de...INVENTATOR ! 

    P.S.:...Transmiteti, VA ROG, distinsei Lady J.K. Rolings, Multa SANATATE, CREATIVITATE si SPOR LA SCRIS, pentru Urmatoarea Serie de 10 Volume...! 

    Just...The SAM(e),  

    Romanian Average JOE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb