Nivelul capacităţilor tehnice de proiectare şi inginerie a scăzut foarte puternic în ultimul timp în România, într-un ritm mai rapid decât numărul de medici, a declarat Viorel Gafiţa, preşedinte Romelectro, în cadrul conferinţei "Energia în Priză", organizată de Ziarul BURSA. Totodată, domnia sa a subliniat că, în prezent, ţara noastră se află în dificultate în ceea ce priveşte strategia energetică.
Domnul Gafiţa a declarat: "Se pune problema, în modul cel mai serios, să se mărească investiţiile în energie. Sunt două probleme majore de rezolvat.
În primul rând, facem planuri să construim Unităţile 3 şi 4 Cernavodă. Cine va face grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, cu ce proiectare? În România, nivelul capacităţilor tehnice de proictare şi de inginerie a scăzut catastrofal (...) peste ritmul în care a scăzut numărul de medici.
Investiţiile pentru unităţile Cernavodă 1 şi 2 s-au făcut în barter, similar contractelor de offset pentru armament. Urmau să se creeze nişte locuri de muncă, capacităţi, etc. Aceasta este o problemă. Cu ce va participa industria românească la această dezvoltare energetică (...).
În al doilea rând, chiar dacă presupunem că vor exista bani, finanţare, numărul specialiştilor, cel puţin pe middle management, pentru execuţia de lucrări, tinde către valori îngrijorătoare. În momentul de faţă, marea problemă pe care o întâmpinăm, în cazul multor entităţi care sunt alături de noi (...) şi care participă la procesul de implementare, execuţie, de contractor general, etc, este dată de faptul că nu mai există specialişti".
Viorel Gafiţa a explicat că această situaţie a apărut din cauza scăderii volumului de investiţii la multe companii, în acest mod pierzându-se mulţi specialişti.
Domnia sa a mai punctat: "În momentul în care vor fi lansate aceste investiţii, previzionarea costurilor va fi departe de realitate. Lumea nu ştie că aceste investiţii se vor realiza cu costuri infinit mai mari decât se realizează astăzi, pentru că vor implica din ce în ce mai mult produse străine, manoperă străină, inginerie străină, care sunt la alte costuri".
De asemenea, domnul Gafiţa a amintit: "Acum câţiva ani, într-o conferinţă BURSA, mi-am permis să fac o afirmaţie: Atenţie la ce se întâmplă în piaţă vis a vis de companiile care sunt participante la execuţia de lucrări, la execuţia de proiecte şi la cei care sunt responsabili, la un moment dat, să îşi asume în faţa beneficiarilor realizarea acestor obiective privind termenele, calitatea, costurile, etc. Atunci, spuneam că lucrăm cu 3 din 5 subcontractori în insolvenţă, sau cu dificultăţi financiare majore. Astăzi cifra a ajuns la 4 din 5. Constatăm că nu numai firmele private au intrat în insolvenţă".
Preşedintele Romelectro a mai subliniat că, în opinia sa, punctele principale ale strategiei energetice trebuie stabilite în comun, planificarea şi ţintele fiind necesar a fi fixate în funcţie de evoluţia evenimentelor, cum ar fi preţul la gaze, reglementările europene legate de noxe, etc. Toate aceste elemente trebuie gândite pe un schelet solid. Strategia trebuie adoptată, făcută eficientă şi implementabilă, a punctat domnul Gafiţa.