CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE DIALOG PUBLIC-PRIVAT / IONEL-SORINEL VASILCA, STS: "Nu există motive ca tehnologia 5G să fie înfrânată şi nedezvoltată"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii #IT / 6 iunie 2019

Ionel-Sorinel Vasilca

Ionel-Sorinel Vasilca

"STS este interesat de introducerea tehnologiei de inteligenţă artificială pentru siguranţa cetăţeanului şi îmbunătăţirea procesului de intervenţie"

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este orientat cu faţa spre viitor şi pregătit pentru noile dezvoltări tehnologice, a declarat marţi directorul instituţiei generalul-locotenent ing. Ionel-Sorinel Vasilca, care a notat că trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de tehnologiile emergente pentru că chiar dacă vrem sau nu, vom convieţui cu inteligenţa artificală, cloud computing, IoT şi cu riscurile aferente acestor dezvoltări.

Totodată, acesta este de părere că nu există motive ca tehnologia 5G să fie înfrânată şi nedezvoltată.

Domnia sa a declarat: "Aş spune că au fost întâlniri şi reuniuni (n.r. în timpul exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră) în care au fost participanţi de la 30 la 1.000 în mai multe corturi şi săli. Niciunul nu a dorit conectarea pe fir. Toţi au preferat să se conecteze wireless, iar ca o tendinţă nativă de conectare şi acces la servicii au utilizat tehnologii wireless. Ceea ce mă face să cred că 5G, când va fi disponibilă, va fi adoptată şi îmbrăţişată rapid. Pentru că oferă conexiuni broadband dorite de utilizatori, evitarea cozilor şi a timpurilor de aşteptare şi totodată mobilitate. Aşa încât nu văd motive ca această tehnologie cumva să fie, din cauza complicaţiunilor de securitate, înfrânată sau nedezvoltată".

Pe de altă parte, directorul STS a notat că pe viitor va avea loc o schimbare a simetriei între upload şi download: "Pe măsură ce vom introduce senzori în toate domeniile, plecând de la medical la transport inteligent şi aşa mai departe, un transfer masiv de date va fi pe calea de upload. În momentul de faţă, în generaţia tehnologică în care trăim, majoritatea urmăresc conţinut digital, iar download-ul este mult mai mare decât partea de upload. Cred că se va întâmpla o inversare a acestora pentru că toate sistemele expert şi centrele decizionale din centrele de fuziune a datelor care vor rula cantităţi imense de date şi de analiză Big-Data vor trebui să primească conţinut video, nu telemetrie şi switching on/off, ci capacităţi foarte mari în care maşina respectivă este alimentată cu date şi poate să-şi actualizeze cunoaşterea, dacă vorbim despre inteligenţă artificială".

Generalul-locotenent Vasilca a adăugat: "Mă aştept aşadar şi la o intensificare a dialogului între maşini şi între sistemele informatice, care deja se întâmplă în partea de cybersecurity atât pe partea de atac, cât şi partea de defensivă în care suntem noi. Dialogul acesta trebuie recunoscut şi luat în considerare pentru că în 5G, cu siguranţă acesta se va intensifica, iar omul va fi fie consultat fie va avea rolul de decizie. Altfel, dialogul va fi pur între maşini".

Totodată, directorul STS a realizat o prezentare în cadrul căreia a subliniat principalele măsuri pe care le-a luat serviciul pentru asigurarea securităţii cibernetice în pregătirea şi în timpul întalnirilor de pe teritoriul ţării noastre prilejuite de deţinerea Preşedinţiei Consiliului Europei.

Şeful Serviciului a arătat: "STS a avut rolul de a furniza serviciile de ICT pentru autorităţi. Am fost astfel implicaţi în Comitetul Interministerial de Securitate, unde a existat o echipă de cybersecurity formată din toţi jucătorii din cadrul sistemului naţional de apărare. Apoi, sub bagheta Ministerului Afacerilor Externe, ce a coordonat grupul pentru pregătirea şi exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, am dat curs tuturor solicitărilor privind proiectarea, implementare, şi menţinerea în funcţiune a tuturor sistemelor de informaţie, iar nu în ultimul rând am asigurat serviciile de transport pentru broadcasterul oficial, Televiziunea Română. Au fost trei sute de evenimente, din care o singură activitate pe palierul I, întâlnirea şefilor de stat de la Sibiu, 23 de întâlniri ministeriale, iar restul aşa-numitele categorii de 3-4-5, comitete interministeriale, o treime din toate acestea având loc în Bucureşti".

Pe partea de securitate cibernetică, directorul STS a notat că instituţia pe care o conduce operează 24 de ore din 24 centrul CORIS (Centrul Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate), a cărei activitate a pornit în 2008.

"Rata de înlocuire a personalului care a lucrat în unitatea CERT (n.r. CORIS) a fost foarte mică, oamenii au dobândit foarte multă expertiză şi se poate conta pe el. Am monitorizat prin acest centru toate evenimentele de securitate cibernetică referitoare la toate sistemele informatice, direct sau indirect conectate la exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. (...). Domeniul acesta de cybersecurity nu poate fi monopol ci trebuie să fie defapt o legătură foarte strânsă de încredere între mediul academic, industrie, autorităţile statului şi între unităţile de tip CERT", a mai spus directorul Vasilca.

Vizitele pe adresa web a preşedinţiei Consiliului UE au fost în medie de 2,2 milioane de lei/lună, în mai atingându-se un maximum de 6,6 milioane de vizite. Procentul erorilor de tipul 404 este de 0,4%, potrivit oficialului STS.

În ceea ce priveşte evenimentele de securitate, 32% au reprezentat operaţiuni de "code injection", un procent mare în comparaţie cu anii precedenţi. La summitul din 9 mai de la Sibiu, în topul evenimentelor de securitate se regăseşte malware-ul, cu 75%, urmat de spam.

Generalul-locotenent Vasilca a mai afirmat: "Pentru partea de detecţie a malware-urilor şi ataşamentelor, lucrăm cu un jucător important în industria de securitate, iar împreună cu Bitdefender am dezvoltat soluţii personalizate de securitate astfel ca fişierele ataşate cu cod maliţios să fie oprite. (...) Aş spune că ne-am îndeplinit datoria şi am dovedit ca spaţiul ăsta cibernetic nu este un sat fără câini. S-a căpătat un grad mare de expertiză în cadrul unităţii CERT administrată de STS. (...) Practic, avem contact cu toate tehnologiile şi suntem foarte atenţi la toată evoluţia tehnologică, şi ceea ce înseamnă deep-learning şi machine-learning şi inteligenţa artificială. Nu suntem captivi la o singură soluţie cybersecurity, o mare parte a aplicaţiilor sunt dezvoltate intern de către echipa CERT şi cred că succesul apărării spaţiului cibernetic ţine de o foarte bună colaborare şi un grad ridicat de încredere între autorităţile statului".

Directorul Vasilca a conchis spunând că STS este interesat de introducerea tehnologiei de inteligenţă artificială pentru siguranţa cetăţeanului şi îmbunătăţirea procesului de intervenţie în cazul serviciilor de asistenţă de urgenţă.

În încheiere, acesta a mai notat: "Pe măsură ce aceste tehnologii pătrund în viaţa noastră, în casă, smartcity şi în organism, pentru că se produc acum foarte multe părţi augmentate, şi vorbesc despre sistemul muscular, sistemul osos şi despre organe şamd, mă întreb cum vor arăta intervenţiile medicale la urgenţe peste zece ani. Va fi un inginer sau va fi un medic, sau va fi o echipă inginer-medic în locul paramedicului. Pentru că uşor-uşor are loc un proces treptat de înlocuire a organelor, ca proces de reparare, sau ca proces medical de vindecare, şI din ce în ce mai mult găsim tehnologii introduse în corpul uman astfel încât în situaţia unei reclamaţii la 112 se va face apel la o echipă mixtă de tip inginer-doctor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb