Abordarea zilelor şi mai exact obişnuinţele zilnice se vor schimba substanţial odată cu dezvoltarea tehnologiei, care va conecta tot ceea ce ne înconjoară prin reţelele 5G, a afirmat Virgilius Traian Stănciulescu, Consilier de specialitate IT&C, ANCOM.
Conexiunile vor fi mai rapide, lucrurile care joacă un rol în confortul de zi cu zi vor fi conectate, cu beneficii încă puţin înţelese sau cunoscute de către fiecare dintre noi, a mai spus Virgilius Stănciulescu.
În ceea ce priveşte Strategia pentru implementarea tehnologiei 5G, aceasta este realizată de un grup interministerial, care cuprinde şi reprezentanţi din industria de comunicaţii, a mai declarat reprezentantul ANCOM.
Domnia sa a subliniat că ANCOM a dezbătut şi adoptat, împreună cu industria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea benzii de frecvenţe 470-790 MHz, precum şi opţiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs naţionale privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz.
Consilierul de specialitate a mai adăgat că un prim pas esenţial pentru implementarea tehnologiei 5G este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 MHz să fie dis-ponibilă, ANCOM a propus modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio) şi atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.
Elaborarea şi adoptarea poziţiei naţionale privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă.
Totodată, domnia sa a adăugat: "O altă acţiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu ţările vecine, până la 30 iunie 2019. De asemenea, ANCOM va derula şi o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe care fac obiectul licitaţiei şi va pune la dispoziţia participanţilor la licitaţie un raport privind situaţia semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state".
Virgilius Traian Stănciulescu a subliniat că, în ceea ce priveşte beneficiile tehnologiei 5G, caracteristicile tehnice sunt: volumul de date transmis va fi de 1.000 de ori mai mare decât în prezent; numărul de dispozitive ce vor putea fi conectate de sute de ori mai multe; viteza de procesare a datelor 10 Gbps, iar specialiştii estimează că se vor atinge viteze şi mai mari; latenţa redusă, timpul de comandă - răspuns care în reţelele 4G este de aproximativ 50 de milisecunde, va fi, în reţelele 5G de o milisecundă; consum redus de curent.
Pe de altă parte, vorbind despre vulnerabilităţi şi riscuri asociate, oficialul ANCOM a spus că pot fi identificate cel puţin două origini ale acestora: una legată de nivelul aplicaţiei, adică vulnerabilităţi asociate noilor tipuri de servicii şi aplicaţii, iar alta legată de aspectele tehnice privitoare la tehnologii în sine, la module de management sau protocoale.