CONFERINŢĂ PRIVIND PREŢURILE DE TRANSFER PricewaterhouseCoopers a organizat în data de 26 aprilie 2007 la Bucureşti o conferinţă privind preţurile de transfer

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Consultanţă / 27 aprilie 2007

PricewaterhouseCoopers a organizat în data de 26 aprilie 2007 la Bucureşti o conferinţă privind preţurile de transfer.

În cadrul conferinţei, specialiştii în impozite şi taxe ai PricewaterhouseCoopers au adus în prim plan ultimele noutăţi legislative din România în acest domeniu.

Ionuţ Simion, Tax Director în cadrul departamentului de impozite directe al PricewaterhouseCoopers, a adus în atenţia audienţei introducerea cerinţei legale de documentare a tranzacţiilor contribuabililor cu părţile lor afiliate, în linie cu evoluţia din alte state membre ale Uniunii Europene.

În expunerea sa, Ionuţ Simion a detaliat etapele necesare pregătirii documentaţiei preţurilor de transfer, punctând aspecte cheie ale procesului de documentare, cum ar fi studiul de benchmarking care identifică elemente de comparaţie pentru evaluarea preţurilor de transfer. Ionuţ Simion a făcut referire atât la avantajul pregătirii din timp a documentaţiei aferente preţurilor de transfer, cât şi la riscurile la care se expun companiile în cazul în care nu respectă prevederile legislaţiei în domeniu.

În continuare, Blanca Kovari, Tax Assistant Manager în cadrul aceluiaşi departament al PricewaterhouseCoopers, a introdus conceptul de acord de preţ în avans, punând accent pe elementul de noutate şi pe iniţiativa Uniunii Europene de a oferi statelor membre linii directoare privind procedura de emitere.

Blanca Kovari a descris tipurile de acorduri de preţ în avans pe care contribuabilii pot să le solicite autorităţilor fiscale, precum şi procesul de emitere şi monitorizare a acestui act administrativ fiscal. Au fost menţionate tarifele percepute de ANAF pentru emiterea sau modificarea unui acord de preţ în avans, duratele de emitere, conţinutul acordului de preţ în avans, etc.

De asemenea, au fost analizate considerentele practice, dar şi beneficiile utilizării acestei metode de către contribuabilii care doresc să aibă certitudine în planificarea investiţiilor locale prin cunoaşterea anticipată a tratamentul fiscal aplicabil tranzacţiilor lor cu părţile afiliate.

În cadrul secţiunii referitoare la valoarea în vamă şi preţurile de transfer, Daniel Anghel, Tax Director în cadrul departamentului de impozite indirecte al PricewaterhouseCoopers, a atras atenţia asupra impactului stabilirii şi modificării preţurilor de transfer asupra valorii în vamă. Daniel Anghel a subliniat necesitatea includerii, în analizele preţurilor de transfer, a analizei valorii în vamă şi a prezentat metodele pe care societăţile le pot utiliza pentru optimizarea valorii în vamă şi a costurilor stabilite pe baza acesteia.

János Kelemen, Tax Partner în cadrul PricewaterhouseCoopers Ljubliana şi lider regional în domeniul preţurilor de transfer, a trecut în revistă diferenţele referitoare la gradul de dezvoltare a legislaţiei privind preţurile de transfer în ţările din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente. El a menţionat că autorităţile fiscale au diferite abordări practice referitoare la investigarea preţurilor de transfer.

Isabel Verlinden, Tax Partner în cadrul PricewaterhouseCoopers Bruxelles şi lider european în domeniul preţurilor de transfer, a dezbătut câteva probleme stringente legate de preţurile de transfer cu care se confruntă acum companiile multinaţionale. Ea s-a referit la importanţa analizei tuturor aspectelor legate de conversia modelului de afaceri şi de recomandările elaborate de OECD în acest sens.

Soluţia identificată de companiile multinaţionale în ceea ce priveşte conversia modelului de afaceri este reprezentată de centralizarea funcţiilor şi/sau a entităţilor juridice. Astfel, modelul "antreprenorului", cum este denumit în limbajul specialiştilor PricewaterhouseCoopers, aduce în atenţie o entitate centrală a grupului care coordonează activităţile celorlalte entităţi, fiecare reprezentând o verigă în lanţul creator de valoare al grupului.

Isabel Verlinden a adus de asemenea în discuţie economiile fiscale ce pot rezulta din concentrarea activităţilor economice în anumite jurisdicţii fiscale, precum şi metodele de prevenire a disputelor fiscale. În final, au fost trecute în revistă cerinţele legate de standardul de raportare financiară FIN 48 şi documentarea tranzacţiilor cu părţi afiliate.

În continuare, Roxana Popel, Tax Senior Manager şi Adrian Luca, Tax Manager în cadrul departamentului de impozite directe al PricewaterhouseCoopers, au adus în discuţie opţiunile pe care companiile din domeniul producţiei sau distribuţiei le au la dispoziţie pentru a-şi optimiza modelul de afaceri.

Pe parcursul expunerii lor, Roxana Popel şi Adrian Luca au abordat concepte noi şi au făcut referire la funcţiile îndeplinite, riscurile asumate şi activele utilizate de diverse modele de producători şi distribuitori, accentuând corelaţia dintre aceşti factori şi profituri.

Punctul de maxim interes al prezentării lor a constat în trecerea în revistă a numeroaselor beneficii de natură comercială şi fiscală, pe care le poate aduce optimizarea modelului afacerii grupurilor multinaţionale.

Notă către Editor

PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com) oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a crea un climat de încredere şi a genera mai multă valoare pentru clienţii săi şi toţi factorii interesaţi. Cei peste 140,000 de angajaţi ai firmei din 149 de ţări îşi valorifică gândirea şi experienţa pentru a deschide noi perspective şi a oferi soluţii practice.

"PricewaterhouseCoopers" semnifică firmele membre ale organizaţiei internaţionale PricewaterhouseCoopers International Limited, fiecare dintre acestea fiind persoană juridică cu statut independent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb