Consiliul Concurenţei contrazice datele ASF privind creşterea preţurilor la poliţele RCA

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 1 martie 2016

Consiliul Concurenţei contrazice datele ASF privind creşterea preţurilor la poliţele RCA

În cazul transportului rutier de călători, Concurenţa arată "creşteri impresionante, de până la 256%" ale preţurilor poliţelor RCA, în perioada iulie 2015 - ianuarie 2016

Preţurile poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) pentru transportatori au înregistrat "creşteri impresionante, de până la 256%", din iunie 2015 până în ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători, potrivit raportului investigaţiei privind sectorul asigurărilor auto, realizat de Consiliul Concurenţei (CC).

Raportul contrazice datele prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care arătase că preţurile poliţelor RCA au crescut cu pânâ la 50% în perioada menţionată.

Pentru transportul rutier de călători, raportul citat arată creşteri ale PT (prima tehnică) cu valori între 19% şi 226%, în ianuarie 2016 faţă de ianuarie 2015, iar creşterile PT faţă de luna iulie 2015 sunt şi ele impresionante, de până la 256% în cazul unui asigurător.

Documentul Concurenţei mai arată: "Pentru transportul rutier de mărfuri, datele arată că PT a stagnat în ianuarie 2016 faţă de ianuarie 2015 pentru doi asigurători şi a crescut până la un maxim de 160% pentru alţi doi asigurători. În ceea ce priveşte diferenţa faţă de iulie 2015, aceasta ajunge până la 183% în cazul unei societăţi de asigurare. Aceste creşteri au avut loc pe fondul modificării coeficienţilor de ajustare aferenţi diverselor criterii de risc". Referitor la autovehiculele folosite în regim taxi, reprezentanţii CC au observat atât creşteri, cât şi scăderi ale primei tehnice RCA. Astfel, în ianuarie 2016 faţă de 2015 s-au înregistrat creşteri de maxim 143%, dar şi reduceri din partea unor asigurători, respectiv -48% şi -54%.

Pe parcursul anului 2015, PT pentru persoane fizice a înregistrat creşteri, dar de intensitate mai redusă (15-50%), fiind observate şi reduceri ale primei tehnice în unele scenarii.

"De exemplu, pentru tinerii de 20 de ani, PT scade în cazul a patru asigurători cu valori de până la -48% în ianuarie 2016 faţă de ianuarie 2015. Creşterea cea mai importantă este de 35% în aceeeşi perioadă", au transmis oficialii Concurenţei, subliniind că prima tehnică RCA fluctuează mai puţin în perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2016 faţă de cazul transportatorilor rutieri. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au contestat, vineri, informaţiile prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit cărora preţurile RCA au crescut cu până la 50% faţă de iunie 2015.

"Aşa cum ni s-a cerut, noi am adus sute de poliţe de asigurare, prin care să demonstrăm că preţurile au crescut cu 100-200%. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul", au spus transportatorii, cifrele lor fiind confirmate acum de Consiliul Concurenţei.

Majorarea preţului la poliţele RCA a stârnit anul trecut nemulţumirea transportatorilor, care au protestat cu miile în faţa Guvernului. Negocierile din luna decembrie 2015 dintre reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor şi companiile de asigurări au condus la semnarea unui protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015, aceasta fiind una dintre măsurile asupra căreia s-a convenit că trebuie să fie implementată imediat pe piaţa de asigurări. Cristian Muntean, directorul general al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), ne-a explicat atunci că, în mod real, tarifele RCA pot să rămână la acelaşi nivel doar dacă vor firmele de asigurări. Domnia sa vrea ca bugetul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să fie administrat de către Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât să dispară conflictul de interese dintre asigurători şi supraveghetor, urmând ca propunerea să fie transmisă Parlamentului în data de 25 ianuarie. Soluţia propusă de reprezentantul ASSAI este ca firmele de asigurări să fie obligate să contribuie către Ministerul de Finanţe, iar bugetul ASF să fie gestionat de către acest minister.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb