Contracte de 5 miliarde de euro pentru creşterea productivităţii agricole şi îmbunătăţirea vieţii la ţară

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 6 februarie 2013

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a încheiat contracte de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru aproape 65.000 de investiţii în mediul rural, pentru care beneficiarii primesc fonduri nerambursabile în valoare totală de 5,2 miliarde de euro. De la lansarea PNDR în anul 2008, APDRP a ges­tionat 139.879 de cereri de finanţare, în valoare de peste 17,6 miliarde de euro. Au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 68.115 de proiecte în valoare de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 77% a fondurilor disponibile prin PNDR.

APDRP a plătit beneficiarilor aproximativ 4,737 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie efectivă de peste 54% din sumele alocate de către Uniunea Europeană.

Pentru "Renovarea şi dezvoltarea satelor", prin Măsura 322 a PNDR au fost semnate contracte pentru finanţarea a 789 de proiecte de investiţii. Astfel, autorităţile locale au beneficiat de fonduri nerambursabile de 1,7 miliarde de euro pentru realizarea a 10.600 de kilometri de drumuri comunale, de conducte de alimentare cu apă şi de conducte de canalizare.

Au fost refăcute 1.379 de poduri şi podeţe, precum şi 679 de kilometri de drumuri afectate de inundaţiile din 2010. Valoarea acestor lucrări este de 153,6 milioane de euro acordate în urma contractării a 143 de proiecte.

Pentru "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii" (Măsura 125), APDRP a încheiat 460 de contracte cu o valoare de 508 milioane de euro. Proiectele finanţate asigură irigarea unei suprafeţe totale de 130.000 de hectare, în timp ce suprafaţa de teren protejată de inundaţii depăşeşte 40.000 de hectare. Totodată, sunt finanţate proiecte de investiţii pentru realizarea a 2.000 de kilometri de drumuri în interiorul exploataţiilor agricole şi a 1.623 de kilometri de drumuri forestiere.

Pentru "Modernizarea exploataţiilor agricole" (Măsura 121) au fost aprobate pentru finanţare cu fonduri europene peste 200 de exploataţii care produc şi utilizează energie regenerabilă şi au fost sprijinite 145 de exploataţii de semi-subzistenţă. În total sunt încheiate peste 2.000 de contracte pentru care au fost alocate 774 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Investiţiile finanţate pentru "creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" (Măsura 123 împreună cu schemele de ajutor de stat aferente) au creat, prin cele 1.026 de proiecte aflate în implementare, 9.838 de locuri noi de muncă. Au fost create astfel centre de sortare şi ambalare ouă, depozite frigorifice, abatoare, hale de procesare a legumelor şi fructelor, secţii de prelucrare a cărnii sau unităţi de producţie a sucurilor naturale. Tot în categoria investiţiilor care beneficiază de fonduri nerambursabile sunt centrele de vinificaţie, fabricile de ulei, de produse lactate sau de procesare a mierii.

Prin Măsura 312 ("Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi"), au fost finanţate 2.225 de noi microîntreprinderi. Au fost finanţate 500 de proiecte de investiţii în producerea de energie regenerabilă şi 42 în domeniul dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti şi de artizanat. Valoarea totală a contractelor aferente este 336,4 milioane de euro.

Proiectele de investiţii în turis­mul rural (Măsura 313), în număr de aproape 1.000, beneficiază de fonduri nerambursabile de 162 de milioane de euro. Dintre acestea, prin 510 proiecte s-au solicitat fonduri nerambursabile pentru construcţia sau modernizarea de structuri turistice de cazare în spaţiul rural.

Agroturismul a beneficiat de 142 de proiecte, care presupun construcţia sau modernizarea pensiunilor agroturistice în care se desfăşoară activităţi legate de agricultură, creşterea animalelor sau de cultivarea diferitelor tipuri de plante şi livezi de pomi fructiferi. Investiţiile în ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, rafting etc. Alte proiecte finanţate au presupus înfiinţarea în zonele rurale a centrelor de informare turistică.

"Instalarea tinerilor fermieri" (Măsura 112) a fost accesată de aproape 9.500 de fermieri. Pentru sprijinirea acestora au fost semnate contracte de finanţare în valoare totală de 208 milioane de euro, nerambursabili. Tinerii fermieri instalaţi la propria lor fermă sunt interesaţi în principal de creşterea animalelor şi culturile vegetale. Dintre tinerii fermieri care au fost selectaţi pentru finanţare prin această măsură, peste 2.000 sunt femei.

În ceea ce priveşte contractele aferente Măsurii 141 ("Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă") acestea au depăşit 47.000, cu o valoare nerambursabilă de 352,5 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb