CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES / LUCIAN BODE: "Canete vede gazoductul BRUA ca fiind fundamental pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 februarie 2018

"Canete vede gazoductul BRUA ca fiind fundamental pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc"

Comisia Europeană sprijină crearea interconexiunilor în Europa Centrală şi de Sud Est, în consecinţă şi a gazoductului BRUA, a declarat ieri Miguel Arias Canete, Comisarului European pentru energie şi schimbări climatice.

Întrebat de deputatul PNL Lucian Bode care este poziţia Comisiei Europene cu privire la recentele evoluţii referiotare la BRUA, inclusiv la declaraţiile oficialilor maghiari privind importul anual de gaze din România, Canete a preferat să răspundă diplomatic, evitând o reacţie la adresa acestor afirmaţii.

Lucian Bode ne-a explicat: "În calitate de iniţiator al proiectului 100% românesc BRUA, devenit legea de dezvoltare pe teritoriul României a unui sistem de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria-Româ­nia-Ungaria-Austria, am cerut lămuriri comisarului european Miguel Arias Canete. Astfel, am avut ocazia de a reafirma scopul acestui proiect în ceea ce priveşte creşterea securităţii energetice a României şi definirea intereselor ţării noastre în regiune, precum şi asigurarea unei garanţii către statele din Europa Centrală şi de Sud-Est cu privire la accesul la trei surse de gaze naturale. România va avea posibilitatea de a transporta biredirecţional gaze naturale, atât spre Bulgaria, cât şi spre Ungaria şi Austria.

Primele etape au fost deja realizate, România a obţinut o primă finanţare europeană în 2016 în valoare de 179 milioane euro, compania Transgaz a semnat zilele trecute un acord de finanţare cu BERD de aproximativ 60 de milioane euro, iar achiziţia de echipamente şi lucrări este aproape finalizată.

În contextul celor prezentate mai sus, dar şi ţinând cont de poziţia Ungariei pe această temă, precum declaraţiile de anul trecut cu privire la faptul că gazoductul BRUA se poate opri pe teritoriul statului ungar, dar mai cu seamă recentele declaraţii ale ministrului Afacerilor Externe Ungar şi ale premierului Viktor Orban cu privire la «importul anual de peste 4 miliarde de metri cubi gaze naturale din România pentru următorii 15 ani începând cu anul 2020» am cerut să aflu care este poziţia domnului Canete cu privire la evoluţia proiectului BRUA în ceea ce priveşte termenele de implementare, sursele şi rutele acestuia, dar şi dacă s-au schimbat coordonatele iniţiale care au stat la baza acestui obiectiv.

Răspunsul Comisarului European pentru energie şi schimbări climatice s-a axat pe mai multe coordonate, aces­ta subliniind importanţa acestui proiect în ceea ce priveşte diminuarea dependenţei de gazul rusesc, BRUA fiind fundamental pentru a acoperi deficitul din regiune. Acesta a continuat prin a menţiona poziţia Comisiei Europene, care sprijină total orice proiect care se bazează pe interconectivitate, acesta fiind unul dintre pilonii unei pieţe competitive. Domnia sa a mai afirmat că înfiinţarea inteconexiunilor este un coşmar pentru că întotdeauna există foarte multe interese".

Proiectul BRUA este, deci, un proiect sprijinit la nivel european, în opinia deputatului Lucian Bode, care poate asigura o continuitate în ceea ce priveşte furnizarea de gaze naturale, atât pentru România, cât şi pentru Sud-Estul Europei, iar acest lucru nu ne îndeamnă decât la promovarea dezvoltării acestui obiectiv de importanţă naţională şi strategică pentru România şi UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb