CORINA POPESCU, ELECTRICA:  "Piaţa electricităţii nu este atât de matură, iar preţul nu este flexibil"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 martie 2017

Piaţa energiei electrice din ţara noastră a demonstrat, în această iarnă, că nu este atât de matură, a menţionat, ieri, Corina Popescu, membru în Consiliul de Administraţie al Electrica şi fost secretar de stat în domeniul energiei. Domnia sa a explicat că avem o experienţă "destul de tristă" în domeniu, după ceea ce s-a întâmplat în primele luni ale acestui an, subliniind: "Piaţa noastră de energie electrică, pe care o credeam infailibilă şi cu cele mai bune reguli, poate nu este atât de matură".

Declaraţia doamnei Popescu vine în contextul în care, în luna ianuarie a acestui an, preţurile au crescut constant, ajungând, la finalul lunii, la valori-record de peste 650 de lei pe MWh, pe piaţa spot, de trei ori mai mult decât în primele zile ale anului.

Fost secretar de stat în Ministerul Energiei în perioada decembrie 2015 - februarie 2017, Corina Popescu a declarat: "Cum se vedea de acolo (n.r. din minister)? Se vedea că este o criză continuă. Erau anumiţi factori externi care, în loc să potolească lucrurile, încercau cumva să le agraveze. S-a văzut rău pentru că aveam imaginea mai de ansamblu decât o aveaţi mulţi dintre dumneavoastră. (...) S-a dovedit că preţul în piaţa de energie electrică din România nu este elastic. Într-o piaţă matură, când îţi dispar factorii externi, care îţi influenţează modificarea de preţ, preţul ar trebui să revină la valoarea pe care o are, ca un elastic. Din păcate, la noi nu s-a întâmplat acest lucru, deşi dispăruseră anumiţi factori care au influenţat în acea săptămână critică din ianuarie, când România a exportat 20% din producţie şi a fost un factor de stabilitate în toată regiunea din sud-estul Europei. Practic am calmat toată regiunea". Oficialul Electrica a ţinut să precizeze că această criză din energie nu s-a manifestat doar la noi, ci în întreaga Europă. Domnia sa a mai spus: "Au apărut acele probleme de natură comercială şi totul a fost ca un bulgăre de zăpadă. Adică o firmă nu a mai putut să-şi mai onoreze contractele şi a urmat o avalanşă".

Subliniind că nu crede în măsuri extreme, fostul secretar de stat consideră că anularea licenţelor unor societăţi nu reprezintă soluţia pentru ceea ce s-a întâmplat în această iarnă: "Anularea licenţelor nu ar face nimic altceva decât să agraveze şi mai mult situaţia. Dar cred că sunt nişte lecţii pe care fiecare, în societăţile pe care le reprezintă, ar trebui să le analizaţi şi să găsiţi modul în care puteţi desfăşura activitatea astfel încât să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat".

Ca urmare a situaţiei din luna ianuarie, traderul de energie Transenergo a intrat în insolvenţă, iar ANRE a retras licenţa de furnizare a firmelor Arelco Power şi Arelco Energy.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a anunţat, recent, că există posibilitatea retragerii licenţei de furnizare a electricităţii pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în domeniu, în prima lună a anului în curs.

Claudiu Dumbrăveanu, ANRE: "Cadrul de reglementare din sectorul energiei electrice urmează să fie modificat"

Cadrul de reglementare din domeniul energiei electrice urmează să fie modificat, ca urmare a evenimentelor petrecute la începutul acestui an, a anunţat, ieri, de Claudiu Dumbrăveanu, directorul Direcţiei de Energie din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Domnia sa a precizat, ieri, în cadrul unui eveniment despre etica în afaceri, organizat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), că vor fi introduse garanţii în contractele de pe Piaţa Centralizată pentru Servicii Universale (PCSU), unde este tranzacţionată energia pentru consumatorii casnici.

Lipsa unor garanţii în contractele de pe PCSU i-a determinat pe unii dintre traderi să rezilieze contractele pe care le derulau pe această piaţă, fapt care a condus la creşteri de preţ în lanţ, a explicat domnul Dumbrăveanu, adăugând: "ANRE, prin toate deciziile sale, a calmat piaţa. S-a tot vorbit în ultima vreme de criză de energie, de elementele care s-au întâmplat în ianuarie. Câteodată situaţia a fost prezentată cu accente catastrofice, ca o situaţie adusă la limită, care, cu voia Domnului şi cu mult noroc a reuşit să fie ţinută sub control şi am scăpat de un mare necaz. Eu vreau să spun că lucrurile ar trebui puţin despărţite. (...) Platformele OPCOM sunt mature, deşi s-a vorbit de imaturitatea pieţelor, dar, din păcate, pe aceste pieţe şi-au făcut loc şi unii participanţi imaturi sau poate mai degrabă cu etica la graniţă. Unii competitori, atraşi de preţurile de pe PZU (n.r. Piaţa pentru Ziua Următoare), au trăit cu iluzia că ei îşi pot vinde energia prin contracte pe termen lung fără să o cumpere din altă parte şi au rămas cu procente mari de expunere pe PZU, cu gândul că vor reuşi să completeze energia necesară de pe aceste pieţe, lucru practicat cu succes în urmă. Iată că a venit o lună când cei care acţionau astfel au primit o lecţie de la această piaţă".

Reprezentantul ANRE a menţionat că instituţia de control nu a identificat, în cadrul analizei pe ianuarie şi februarie, niciun element major sau semnificativ care să conducă la ideea de distorsionare sau de manipulare a pieţei.

Domnul Dumbăveanu a mai precizat: "A apărut momentul 23 ianuarie, când un anume furnizor şi-a denunţat contractele de pe PCSU, fiind un furnizor foarte expus pe PZU, a ajuns în momentul în care n-a mai putut să cumpere de pe această piaţă energia necesară completării portofoliului. Denunţarea acestor contracte pe PCSU a dus la o cerere şi mai mare pe PZU, iar această creştere de cerere a dus, evident, la o creştere de preţ. Până la ora aceasta, nu am găsit vreo încercare de manipulare, evoluţia preţului pe PZU a fost corectă şi a ţinut cont de cerere şi ofertă".

Oficialul ANRE a menţionat că participaţii din piaţă trebuie să solicite garanţii şi în contractele de pe piaţa concurenţială, pentru a fi evitate, în viitor, situaţii similare cu cea de la începutul anului.

Transelectrica nu mai poate da energie Serbiei şi Bulgariei, prin transfer în natură, întrucât Curtea de Conturi a descoperit că societatea de stat nu a recuperat anumite cantităţi de energie de la cele două ţări, a spus Corina Popescu.

Conform unei convenţii cu operatorii din ţările vecine, în cazul în care unul dintre sistemele energetice solicită ajutor de avarie, celelalte puteau oferi energie care urma să fie recuperată în natură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb