Preţul de producţie a vinurilor a înregistrat, în luna noiembrie a anului trecut o creştere de peste 220%, faţă de media anului 2000. Acesta a fost mult mai mare decît cel din aceeaşi lună a anului 2004, cînd s-a majorat cu 174%, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Aceeaşi evoluţie ascendentă a fost înregis-trată şi în ramura băuturilor alcoolice. Aici preţul fabricării băuturilor alcoolice distilate a fost de trei ori mai mare (222%) în luna noiembrie a anului 2004 şi de patru ori mai mare în luna similară a anului trecut faţă de anul 2000.
Concomitent, preţul producţiei alcoolului etilic de fermentaţie s-a majorat în luna noiembrie a anului 2004 cu aproximativ 300% (faţă de media anului 2000), în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut crescuse de circa 4 ori (311%) comparativ cu media înregistrată în anul 2000.
Acelaşi trend ascendent a avut şi preţurile fabricării altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentaţie, care s-au mărit de peste 4 ori (315%) în ultimii cinci ani şi de 3 ori din anul 2000 pînă în luna noiembrie a anului 2004.
Conform cu datele statistice publicate de INS, preţul producţiei berii, în luna noiembrie (2004) era dublul (141%) mediei preţurilor din anul 2000 şi s-a înregistrat aproape aceeaşi creştere procentuală şi în luna noiembrie din anul 2005, de 158%.
În acelaşi timp, preţul fabricării apelor minerale şi a băuturilor răcoritoare nealcoolice s-a mărit de două ori (177%) în noiembrie (2004), iar în aceeaşi lună din anul 2005 s-a triplat faţă de media anului 2000, analizată de INS.