CRAME Domeniile "Ştirbey" excelează prin calitate, nu prin cantitate

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 14 septembrie 2010

Familia princiară Ştirbey deţine, încă din secolul al XVIII-lea, domenii viticole în Podgoria Drăgăşani, situată în sudul României.

Familia princiară Ştirbey deţine, încă din secolul al XVIII-lea, domenii viticole în Podgoria Drăgăşani, situată în sudul României.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Având o cotă de piaţă redusă, vinurile produse pe domeniile "Ştirbey" se regăsesc în segmentul "premium" şi "super premium" şi sunt distribuite către restaurante, hoteluri şi magazine specializate de vinuri, prin diferite firme care activează în domeniu, dar şi direct din crama de la Drăgăşani, unde sunt organizate adeseori degustări şi mese. Producţia anuală de vin la "Ştirbey" este de 80.000-100.000 de sticle, iar reprezentanţii societăţii nu intenţionează să producă mai mult vin, ci să producă un vin din ce în ce mai calitativ. Preţurile vinurilor "Ştirbey" variază între 25 şi 160 de lei sticla.

    "În situaţia actuală economică a ţării, încercăm să fim întotdeauna în contact direct cu distribuitori şi cu consumatori, pentru a putea reacţiona imediat la eventuale schimbări şi suntem mulţumiţi de rezultatul acestei strategii", ne-a declarat baronul Jakob Kripp. Investiţia ceea mai importantă în acest an a fost o linie de îmbuteliere, prin care poate fi ridicată calitatea acestui proces. Producerea vinurilor de înaltă calitate pentru piaţa internă şi export, promovarea soiurilor autohtone din podgoria Drăgăşani, precum şi păstrarea caracteristicilor tipice ale soiurilor, prin tratamente naturale în vie şi prelucrarea prudentă a strugurilor în cramă reprezintă obiectivele domeniilor "Ştirbey".

    Familia princiară Ştirbey, apărând în documente din secolul al XV-lea, de origine din Valahia, a lăsat amprenta sa prin mai multe generaţii dezvoltării politice şi economice a ţării. De la început, a ridicat nivelul economic al propriilor moşii, prin investiţii în prelucrarea produselor agricole. La începutul secolului al XX-lea, după distrugerea viilor prin filoxeră, prinţul Barbu Ştirbey era proprietarul celei mai mari pepiniere din ţară, cu ponderea principală pe altoirea soiurilor autohtone, ameninţate de răspândirea soiurilor internaţionale din străinătate.

    Prinţesa Maria Ştirbey moştenea în 1946 de la tatăl ei domeniile viticole din Drăgăşani. După naţionalizarea din 1949 au fost preluate de IAS Drăgăşani. În 2001 viile şi crama au fost restituite moştenitorilor. Baroana Ileana Kripp, ca nepoată a prinţesei Ştirbey a renovat viile şi a redotat crama cu tehnologia modernă.

    Domeniile "Ştirbey" din Drăgăşani s-au renăscut în dimensiunile sale istorice - 30 ha de teren, din care 20 ha vii, amplasate pe Dealul Oltului, la o înălţime de 260 - 340 de metri, crama din anii 1920, renovată în 2003, casa de locuit şi birouri. După 2001 au fost replantate opt hectare de vie, din care patru hectare cu "Cabernet Sauvignon", "Novac" şi "Negru de Drăgăşani", două hectare cu "Merlot" şi două hectare cu "Sauvignon Blanc". Restul suprafeţelor sunt plantate cu soiurile autohtone "Cramposie Selecţionată", "Fetească Regală" şi "Tămâioasă Românească".

    Astăzi, domeniile "Ştirbey" se compun din următoarele vii: via "Ştirbey" - 4 ha, via "Bibescu" - 4 ha, via "Bengescu" - 5 ha, via "Tiberie/Sud" - 3 ha, via "Tiberie/Nord" - 3 ha şi via "Rozopol" - 4 ha.

    Vinurile de înaltă clasă produse la "Ştirbey" au obţinut o serie de premii şi medalii internaţionale.

    Culesul viilor la "Cotnari" este în toi

    Mărturiile podgoriilor tradiţionale

    Darul lui Dyonysos

    Baroana Ileana Kripp Costinescu: "Vinurile "Ştirbey" - sinonim al calităţii desăvârşite - erau renumite şi apreciate în România şi la curţile regale din Europa. Ca descendentă a prinţului Barbu Ştirbey şi proprietara actuală a domeniului, doresc ca această tradiţie să renască. Împreună cu soţul meu, baronul Jakob Kripp, am preluat, în anul 2001, proprietatea strămoşilor mei. Am renovat crama şi viile pentru a oferi acestei tradiţii o viaţă nouă, utilizând tehnologia modernă în respectul metodelor tradiţionale şi naturale de vinificaţie".

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. "Cramposie Selectionata" de la Agricola Stirbey este elogiat intr'un articol dedicat vinurilor romanesti (La Roumanie contée..)aparut in "Le Point" datat 9 Sept.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb