Prezent la Galaţi, Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a declarat că economia ţării ar putea fi afectată, pe termen scurt, de criza forţei de muncă din mai multe sectoare ale industriei. "Problema pe care o avem în momentul de faţă este un deficit din ce în ce mai ridicat în ceea ce priveşte oferta de muncă şi cum vom putea să soluţionăm o astfel de problemă. Încercăm să găsim răspunsuri la criza forţei de muncă, care se anunţă din ce în ce mai pronunţată, şi pericolul mare pe care îl are această criză este blocarea relansării economice a României. Practic, dacă tendinţele actuale continuă, pe termen scurt chiar apare un factor de blocare a creşterii economice", a explicat Păcuraru.
Din punctul de vedere al ministrului Muncii, printre cele mai afectate sectoare ale industriei, în momentul de faţă se numără cele de construcţii, construcţii de maşini, industria alimentară, a lemnului, textilă şi cea a mobilei. Păcuraru a adăugat că România a ieşit din criza şomajului, iar acum se confruntă cu cea a forţei de muncă calificată motiv pentru care au loc foarte multe restructurări de personal. Soluţia dată de ministrul Muncii pentru atenuarea acestui fenomen a fost o corelare între cerinţele pieţei şi produsul şcolar, recalificarea forţei de muncă de la sate precum şi diminuarea aparatului administrativ. "Vom lansa un program nou, ce va viza organizarea de centre de formare profesională în sate direct. Ruralul e mai aproape decât China, Uzbekistanul sau Ucraina, de unde se aduce acum forţă de muncă. Mai avem o resursă de forţă de muncă, cea legată de excedentul de personal din administraţie locală şi centrală. Dacă în toate celelalte sectoare avem deficit, se pare că aici creştem fără precedent", a exemplificat Păcuraru.
Fără plăţi compensatorii
Ministrul Muncii nu este de acord cu plăţile compensatorii în cazul disponibilizărilor colective deoarece angajaţii rămaşi fără locuri de muncă ar putea fi transferaţi la societăţile cu deficit de oameni calificaţi. Paul Păcuraru a declarat că vrea modificarea Ordonanţei 116/2006, ce se referă la regimul protecţiei sociale pentru persoanele disponibilizate colectiv, în condiţiile în care multe societăţi se confruntă cu o criză de personal calificat. De asemenea, Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a spus ca salariaţii concediaţi să fie direcţionaţi către societăţi care au nevoie de ei, fără a mai primi plăţi compensatorii. "Confruntăm lumea veche, a disponibilizărilor colective, cu lumea nouă, a crizei forţei de muncă, şi nimeni nu reuşeşte să le împace. Ideea este de a elimina la maxim plăţile compensatorii iar disponibilizările colective să fie direcţionate spre societăţile care se confruntă cu deficit de forţă de muncă", a spus Păcuraru.
Pentru a se face mai bine înţeles, ministrul Muncii a dat exemplu situaţia "Menarom" Galaţi, unde cei 442 de angajaţi urmează să fie disponibilizaţi colectiv. Asta în condiţiile în care doar la Şantierul Naval Damen Galaţi este nevoie de sute de specialişti în construcţii navale. Aceeaşi criză de oameni specializaţi, a exemplificat Păcuraru, este şi la Şantierul Naval Constanţa. "Am în vedere ca societăţile care se restructurează să aibă obligativitatea încheierii unui contact cu societăţi care sunt în deficit de forţă de muncă, astfel încât să le transmită personalul, în măsura în care corespunde calificării, în aşa fel încât să nu mai ai disponibilizări colective. La Cluj, de exemplu, societatea judeţeană de drumuri disponibilizează 150 de oameni, iar Bechtel caută cu disperare şi aduce forţă de muncă din Turcia, pentru că nu vrea nimeni să muncească", a conchis ministrul Muncii.