CRIZA ALIMENTELOR Cioloş: Preţurile alimentelor vor rămâne la un nivel ridicat

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 martie 2011

Cioloş: Preţurile alimentelor vor rămâne la un nivel ridicat

Comisarul european susţine că la nivel global au început să se realizeze tranzacţii speculative cu alimente, după ce, până în prezent, afaceri de acest gen se realizau doar cu cerealele materie primă

Preţurile produselor alimentare vor rămâne, în continuare, la un nivel ridicat, susţine comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Cioloş a precizat că acest fenomen se manifestă la nivel global, dar a dat asigurări că, la nivelul UE, nu se pune problema unei crize alimentare.

Comisarul european a explicat că preţurile la alimente sunt la un nivel ridicat din cauză că, la scară globală, cererea a început să fie mai mare decât oferta, iar soluţia, în opinia sa, pentru rezolvarea dezechilibrelor o constituie creşterea producţiilor agricole.

Dacian Cioloş a declarat: "Creşterea preţurilor produselor alimentare nu se manifestă doar în România. Este o creştere globală şi tinde să devină una structurală. Astfel de fenomene, în contextul global, în care cererea este mai mare decât oferta, au impact asupra preţurilor pentru că stimulează tranzacţiile, speculaţiile cu produse alimentare. Această problemă va trebui rezolvată prin creşterea producţiei agricole la nivel global".

Comisarul anunţă că au început să se facă tranzacţii speculative cu alimentele, în contextul în care, în lunile trecute, acest gen de tranzacţii se realizau de regulă doar cu cerealele materie primă.

Întrebat dacă ţara noastră riscă să se confrunte cu o criză alimentară, Dacian Cioloş a evitat să dea un răspuns concret: "Nu pot să formulez o părere în acest sens, pentru că nu deţin elementele pe care le are ministrul Agriculturii. Cert este că la nivelul european nu stăm atât de prost cu stocurile şi nu se pune problema unei crize alimentare din cauza lipsei aprovizionării pieţelor".

Dacian Cioloş a dat de înţeles că ţara noas­tră, prin potenţialul său ridicat, poate să joace o carte mare în noul context internaţional, dar că principala problemă a agriculturii ţării noas­tre o constituie faptul că nu avem o politică agricolă multianuală: "Nu este suficient să spui că ai potenţial. Potenţial au o grămadă de ţări din Africa, din Asia. Important este să reuşim să valorificăm acest potenţial. Unul dintre principalele lucruri care ar trebui făcut este o politică agricolă naţională, pe o durată mai lungă de timp, prin intermediul căreia să ştim exact ce tip de agricultură vrem să facem, în ce regiuni ale ţării".

Întrebat ce părere are despre declaraţiile conform cărora România are potenţial să hrănească 80 de milioane de oameni, Cioloş a afirmat: "Păi să le hrănească! Haideţi să ajungem să le hrănească".

Dacian Cioloş a mai arătat că un alt aspect esenţial care determină creşterea preţurilor alimentare îl constitue şi nivelul de organizare al producătorilor agricoli: "Producătorii agricoli din România ar putea negocia mai uşor un preţ cu procesatorii atunci dacă ar fi organizaţi. Sunt alte state membre ale UE în care 50% din tranzacţii se fac prin intermediul cooperativelor agricole, iar puterea de negociere este mult mai mare".

Privind viitorul Politicii agricole comune (PAC), comisarul european a anunţat că, din 2014, Comisia va fi mult mai restrictivă în privinţa alocării subvenţiilor: "După 2014 există intenţii la nivelul UE de a fi mult mai restrictivi în sensul de alocare a sprijinului financiar doar pentru agricultorii activi. Nu va mai suficient să ai teren agricol, cultivat sau nu, ca să primeşti sprijin financiar".

Comisarul european a dezminţit informaţiile conform cărora marile puteri agricole - Franţa şi Germania - state care au decis, în comun, să nu susţină integrarea ţării noastre în spaţiul Schengen -, s-ar opune şi proiectelor sale de reformare a PAC.

Câţiva ani, necesari ca producţia să ajungă la nivelul cererii

Avertisment de la Bruxelles: Riscăm să pierdem fonduri europene

Comisarul european Dacian Cioloş a subliniat că ţara noastră riscă să piardă bani europeni dacă nu-şi va îmbunătăţi capacitatea de absorbţie a fondurilor structurale.

Dacian Cioloş a afirmat: "România stă bine la capitolul contractare, dar lucrurile merg destul de greu pe partea de execuţie a proiectelor şi implicit de plată. România riscă să piardă fonduri structurale dacă nu va rezolva această problemă".

Dacian Cioloş a apreciat că pentru evitarea pierderii banilor este necesară atât reducerea birocraţiei, cât şi simplificarea procedurilor adminis­trative de absobţie a banilor europeni.

De asemenea, comisarul european a mai spus că Bruxelles-ul a sugerat autorităţilor noastre ideea înfiinţării unei instituţii la nivelul Guvernului care să asigure o coordonare pe orizontală a utilizării administrative a fondurilor.

În cadrul vizei sale în ţara nostră, Dacian Cioloş a avut o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu şi cu membrii Guvernului, unul dintre subiectele de discuţie fiind tocmai problema absorbţiei fondurilor structurale.

Cioloş despre descinderile din vămi: "Toate acţiunile de combatere a corupţiei sunt salutate la nivelul UE"

Comisarul european a făcut şi o serie de aprecieri cu privire la descinderile autorităţilor noastre din punctele vamale, pentru reducerea corupţiei şi a contrabandei, în contextul aderării la spaţiul Schengen.

Dacian Cioloş a afirmat că toate acţiunile care duc la măsuri de combatere a corupţiei sunt salutate de către Comisia Europeană: "La nivelul Comisiei Europene, toate acţiunile care duc la măsuri de combatere a corupţiei sunt salutate şi acest lucru l-aţi putut constata şi în ultimul raport tehnic pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Aceste lucruri au fost menţionate şi astfel de acţiuni sunt salutate".

Întrebat dacă are informaţii cu privire la ieşirea ţării noastre din criza economică, comisarul Dacian Cioloş a afirmat: "Nu sunt un oracol economic ca să pot să spun dacă s-a depăşit criza. Cu lucruri din acestea nu poţi să te joci, să faci declaraţii, pentru că orice declaraţie influenţează mediul economic. Legat de problemele din România cel mai bine pot răspunde autorităţile din România. Nu vin să dau lecţii aici".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de cand e stirea asta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb