CSA: Amânarea introducerii Legii asigurărilor obligatorii de locuinţe este justificată

N.I:
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 21 mai 2009

Amânarea introducerii Legii asigurărilor obligatorii de locuinţe, de la 1 iulie la 1 ianuarie, este justificată de faptul că Ministerul Finanţelor trebuie să contracteze un împrumut pentru a acoperi funcţionarea sistemului în primele luni, când sumele colectate vor fi mici, spune directorul CSA. "Deocamdată, nu este sigură data intrării legii în vigoare pe 1 iulie. O amânare de şase luni, până pe 1 ianuarie, este justificată de faptul că Ministerul Finanţelor trebuie să contracteze un împrumut pentru a asigura sume suplimentare celor colectate în primele luni, pentru că, altfel, nimeni nu va reasigura poliţele obligatorii", a declarat, ieri, directorul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Marius Bulucea.

Potrivit lui Bulucea, citat de NewsIn, noua lege se va dovedi benefică doar dacă vor fi asigurate peste 70% din locuinţele din România. "În prezent, sunt asigurate între 10 şi 12% din locuinţele din mediul urban şi sub 3% dintre cele din mediul rural. Vrem să asigurăm un total de peste 70% din locuinţe, dintre care 60% să fie locuinţe de tip A, construite din cărămidă sau beton, iar restul din chirpici şi paiante" a precizat directorul CSA.

Marius Bulucea a adăugat că riscurile asigurate în poliţa obligatorie, respectiv cele de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure, se referă numai la locuinţa propriu-zisă, şi nu la spaţiile comune. Altfel spus, în cazul blocurilor, deteriorarea spaţiilor comune nu va fi acoperită de această poliţă.

Directorul CSA a mai precizat că preţul real al unei asigurări este cuprins între 0,25 şi 0,3% din preţul locuinţei pe an, ceea ce înseamnă circa 300 de euro pentru o locuinţă evaluată la 100.000 de euro, iar poliţa obligatorie are un preţ modic, de 10 sau 20 de euro, şi acoperă daune de maximum 20.000 de euro. Pentru persoanele care vor să asigure o sumă mult mai mare, va exista în continuare posibilitatea unei poliţe facultative.

Bulucea a mai precizat că nu este exclus ca, în anii viitori, valoarea poliţei să crească şi să fie diferenţiată pe regiuni geografice, în funcţie de riscurile existente în acele teritorii.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă, potrivit legii.

Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Normele nu îngrădesc dreptul nici unei persoane interesate de a contracta şi o asigurare facultativă a locuinţei, dar precizează că aceasta va fi încheiată numai pentru sume asigurate care le depăşesc pe cele asigurate obligatoriu şi/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor.

CSA a anunţat, vineri, că a emis Normele privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, acestea fiind publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr.320/14.05.2009.

Normele preiau mare parte din propunerile formulate de societăţile de asigurare şi reglementează aspecte privind: forma şi conţinutul poliţei de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurată, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse în asigurare, riscurile excluse, obligaţiile proprietarului unei construcţii cu destinaţie de locuinţă, se arată în comunicat

Potrivit normelor, contractul de asigurare obligatorie a locuinţei se încheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie. În cazul schimbării proprietarului locuinţei, răspunderea PAID curge până la data expirării valabilităţii PAD încheiate pentru acea locuinţă, potrivit CSA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb